W załączeniu szybkie zdjęcie wykonane w ciemności i jakoś nie widać żadnego ,, kwitnienia''
To nie jest żaden dowód. Włącz sobie na YT jakiś test Dimming Zone nocą i przyjdź tu i powiedź że nie zauważyłeś rozświetlenia czerni wokół jasnych obiektów na ekranie.
I jeszcze raz, w 90% przypadków nic nie zauważymy. Efekt rozświetlenia widać najbardziej w całkowitych ciemnościach, oglądając materiał np. w Dolby Vision gdzie mamy wysokie poziomy jasności i w przypadku kiedy na bardzo ciemnej scenie pojawia się bardzo jasny nieduży obiekt. W przypadku jak na tym zdjęciu efekt będzie nie do zauważenia.
To tyle jeżeli chodzi o tą kwestię z mojej strony. Blooming występuje bo musi występować, fizyki nie oszukasz. To że jest on ciężki do zauważenia na co dzień nie oznacza, że go nie ma. Na pewno jednak na żywo nie wygląda to tak jak w przypadku zdjęć zamieszczonych tu przez kolegę @andyd920. Wysokie ISO w aparacie zapewne zrobiło swoje.
Ze swojej strony telewizor gorąco polecam, bo uważam że jest to świetna alternatywa dla OLEDów, która nie wiele im ustępuje, a w niektórych aspektach nawet je przewyższa, przynajmniej jeżeli rozpatrujemy TV w cenie do 5-6k. Myślę, że nikt kto zaryzykuje jego zakup nie będzie zawiedziony. Ja jestem w pełni zadowolony. Każda technologia ma jednak swoje mocne i słabe strony i trzeba być tego świadomym podczas zakupu, jak i tego czego tak na prawdę oczekujemy od TV.