Wklejam opinię użytkownika z francuskiego forum (Google translator), może komuś się przyda. Jest kilka rzeczy opisanych, których tu nie poruszano i wydaje się wyważona. Ja osobiście przekopałem cały internet, biorąc pod uwagę stosunek jakość/cena u Kikiego, nie ma chyba obecnie nic lepszego na rynku, więc będę zamawiał.
Cytowana opinia:
Cóż, minęło dokładnie 12 dni, odkąd mam ten telewizor i przekażę wam moje ostatnie odczucia, aby pomóc tym, którzy wciąż się wahają.
-------------------------------------------------- -------------------------------------------------- ---------------------------------------
Rozpakowanie:
Pudełko ma normalny rozmiar, ani większe, ani mniejsze niż w przypadku innych marek, ale uderza ogólny wygląd pudełka, który wydaje się nieco delikatny.
A rozpakowanie trochę to wrażenia potwierdza, pudełko jest zakreślone: co oznacza, że aby włożyć je z powrotem, trzeba będzie je zakleić...
Co gorsza, taśma, która służy do mocowania osłon ekranu, jest przymocowana bezpośrednio do ekran 'ekran !***gdzie Samsung i Sony dołączają np. folię bezklejową.
Ogólne wrażenie :
Telewizor jest absolutnie rewelacyjny, równie dobrze może być w pierwszym segmencie cenowym, wszystko wskazuje na coś przeciwnego.***Szczotkowane aluminium, które otacza panel, szczotkowane aluminiowe nóżki, ten wspaniały soundbar, a także tył błyszczącego plastikowego telewizora, to nieskazitelny projekt.
Akcesoria:
Zacznijmy od pilotów.***Są dwa, jeden mały i jeden duży.***Będę szczery, to bałagan.***Po pierwsze, ogólna jakość nie podąża za jakością, skrzypi, jest lekka, a napisy zacierają się stosunkowo szybko.***Ale najgorsze jest na pewno to, że musisz być tuż przed telewizorem i nie za daleko, żeby to zadziałało!***Nie próbuj na przykład zmieniać kanału kuchennego.***Jest też denerwująca latencja w użyciu, która czasami sprawia, że chcesz podkręcić dźwięk, myślisz, że to nie działa i nagle dźwięk idzie o 20 stopni, chcesz obniżyć dźwięk i to samo!***20 nacięć poniżej!
Kamerka jak na to jest wysokiej jakości, jest bardzo solidna i dobrze się kończy.
Nie ma innych akcesoriów.
TEN'
W SDR obraz jest stosunkowo zwyczajny, dość dobrze skalibrowany, choć zbyt jasny, osobiście obniżyłem ten parametr.
W HDR obraz jest sublimowany, byłem naprawdę zaskoczony, że mogłem skorzystać z takiej jakości.***Czernie są bardzo głębokie, kontrast jest uderzający, a kolory wierne.***
https://zupimages.net/viewer.php?id=21/36/bj0l.jpg***The Boys, w HDR 10+***W Dolby Vision to naprawdę stopa, absolutnie idealna, bez zarzutów.***
https://zupimages.net/viewer.php?id=21/36/q7da.jpg***Dziwne rzeczy w Dolby Vision***Niektórzy twierdzili, że ten telewizor zbliża się do OLED i uważam, że nie jest to przesada, jesteśmy bardzo blisko to.
Z drugiej strony, szarpnięcia i rozmycie ruchu będą warte korekty, zgodnie z upodobaniami.
Ogólnie obraz jest wysublimowany i CO ZA KONTRAST!***to niesamowite, osobiście nigdy nie widziałem tego na ekranie LCD.
Z drugiej strony ustawienia są dość bolesne, często mamy wrażenie, że nośnik SDR został ustawiony w tryb filmowy, a po ponownym uruchomieniu wraca do standardu (np. SDR na Netflix lub Prime), dość bolesne jest muszę wszystko odłożyć z powrotem ... Wtedy nie ma wystarczającej ilości informacji na temat tej lub innej technologii, co oznacza, że wciskamy przycisk, potem kolejny, potem inny, nie wiedząc tak naprawdę, co robimy. objaśnienia w menu.
Gaming:
Do testów użyłem Xboksa serii X.
Mam całkiem dobre wrażenie, jest bardzo płynny, bardzo piękny i bez większych błędów!
Z drugiej strony czasami mam mały błysk, który pojawia się na przykład w FIFA 21.
Mam też grę (Psychonauci 2), w której czysta biel ma tendencję do błyszczenia, ale trudno powiedzieć, czy pochodzi z gry, czy z konsoli, czy wreszcie z telewizora.
Ori i wola szeptów działają idealnie w 4K 120 Hz, bez awarii, z aktywnym VRR, nie ma problemu z układem Mediatek po tej stronie!
Dźwięk:
Jeden z punktów, który zadziwił mnie najbardziej, dźwięk jest naprawdę uderzający!***Mamy naprawdę mały soundbar, raczej precyzyjny (do 70% głośności) i ciepły dźwięk!
Jest naprawdę skuteczny, nigdy nie będzie wart prawdziwego soundbara z atmos, z czym się zgadzamy, ale to rozstrzygające, a w tej cenie nikt nie oferuje takich korzyści!***To także jeden z jego mocnych punktów, bo oprócz mini leda, który oferuje soundbar Dolby Atmos z subwooferem bezpośrednio zintegrowanym z telewizorem oraz marki Onkyo!
Clouding/Bloeding/Bleeding etc...:
Mini LED ma poważną zaletę, fakt braku konieczności podświetlania całego panelu powoduje, że czarne obszary pozostają czarne, i tak jest w tym przypadku.***Żadne światło (lub niewielkie) przecieka, dopóki telewizor rozumie, że panel nie musi być podświetlany.***I na szczęście, bo montaż płyty nie
https://zupimages.net/viewer.php?id=21/36/o3ca.jpg
Na tym obrazku widzimy, że gdy ekran pozostaje podświetlony, jest wiele problemów.***To powiedziawszy, zdjęcie OGROMNIE wzmacnia to zjawisko.
Jeśli chodzi o blooming, jest to odpowiednik QLED-a, bez żadnej poprawy z mojego punktu widzenia.***Ale to rozsądne zjawisko, które ani nie przeszkadza w zanurzeniu, ani nie psuje przyjemności oglądania dobrego filmu.
System operacyjny Android: W
tym miejscu staje się to trudne: jest to prawie odpowiednik Tizen na Samsungu klasy podstawowej.
Jest stosunkowo powolny, nieintuicyjny, niechlujny i zawodny.
Myślę, że większość obaw związanych z telewizją pochodzi z aplikacji opartych na Androidzie, mam na myśli na przykład Youtube.
To dość frustrujące widzieć to opóźnienie w menu i szkoda, ponieważ w przeciwnym razie ogólnie nie działa to zbyt źle.
Nieporozumienia, plotki itp...:
Krąży pomysł, że telewizor się nagrzeje (film z PP World), sam też powiedziałem, że to nieprawda na tym forum.***Jednak po kilku dniach muszę powiedzieć, że to jednak prawdziwa plotka.***Ekran trochę się nagrzewa, nie do tego stopnia, że ma dodatkową grzałkę, ale wystarczająco, aby nieco podnieść temperaturę otoczenia!
Inna plotka mówiła, że soc Mediatek, który byłby taki sam jak w niektórych telewizorach Sony i Pana, uniemożliwiłby aktywację VRR, lub 4K HDR, a nawet 4K 120 Hz z rozdzielczością pół-poziomą itp. To jest błędne, udział różni się od Sony i wydaje się, że wszystko działa dobrze.
Wniosek:
Porównywanie tego ekranu do krawędzi led byłoby zbyteczne, ponieważ mini led nie gra na tym samym korcie.
Za jakość obrazu można umrzeć, a przetwarzanie obrazu, choć nie w przypadku Panasonica, jest naprawdę wydajne.***Wszystko zostało idealnie skalibrowane, pamiętaj tylko, aby ustawić temperaturę barwową na ciepłą -2 zobacz -3 ale nie -5!
Powoli, ale pewnie zbliżamy się do L'Oled, dzięki technologii Mini led, która nawet jeśli nie rewolucjonizuje zbytnio, ma tę zaletę, że poprawia wiele rzeczy, zwłaszcza kontrast.
Dźwięk też jest doskonały!
Telewizor jest pełen zalet, ale zepsuty przez tak wiele wad, szkoda.
Na początek Android musi zostać załatany, aby mógł działać na Webos.
Następnie ustawienia taton, nie wszyscy jesteśmy profesjonalistami High Tech.
Niezawodność oprogramowania nieco do wyboru, co nie daje zbytniej pewności siebie.
Telewizor nie jest optymalny podczas uruchamiania, MUSISZ go zaktualizować i wyłączyć szybki start, aby na przykład cieszyć się Dolby Vision.
Jestem też naprawdę zaskoczony, że prasa nigdy nie wspomniała o mnogości błędów podczas swoich testów, jest to zresztą dość podejrzane, między wizją dolby, która miga, aplikacjami, które wyłączają telewizor itp.
W przeciwieństwie do prasy branżowej, która dała ocena 8/10 lub 9/10, postawiłbym (z całą skromnością) 7/10.
Wprawdzie ekran jest pełen walorów, ale ma zbyt wiele złych rzeczy, co sprawia, że polecam telewizor do cierpliwości z aktualizacjami.
Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka