Strefy w SONY 85X90L 85X95L K-85XR70 (Bravia 7) K-85XR90 (Bravia 9) vs TCL

phoenix_me

Active member
No, ale to zależy jaki wieszak, przecież o tym piszemy, jak masz cienki wieszak, to logiczne, że będzie się gibał, nawet na 50".

Nie chodzi mi o "gibanie" wieszaka ale o wyginanie się telewizora przy takiej operacji. Dlatego napisałem o łapaniu od góry i od dołu, żeby ciągnąć za wieszak, a nie za telewizor.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Szczerze mówiąc, nie wiem jak można fizyczne chwycić wieszak przy gabarytach 98", czy nawet 85".
Nierealne. Musisz pociągnąć za tv, nie da się inaczej. Mój tv się nie gibie, nie mówie, że nie pracuje, ale też nie lata na boki, bez jaj ; )
U mnie ten tv się w miarę lekko wysuwa, wsuwa. Nie muszę ciągnąć na siłę, czy tym bardziej dosuwać z buta.
Jest ok, nie róbmy z igły widły ; )

Pirort

New member
Są też dobre wieszaki - i zakup jest wówczas na długie lata.
Wieszak, jak wieszak, prosty wieszak to metalowa ramka, ma przenosić pewne obciążenia i to wszystko.
Mam dwa wieszaki kilkunastoletnie, bez zastrzeżeń. Widziałem je 3 razy: przy montażu, po kilkunastu latach przy demontażu i przy ponownym montażu (w dalszym ciągu ich używam).
Z uwagi na większą wagę nowego TV zakupiłem nowy wieszak (w znanej sieci elektro), wizualnie nie wygląda na mocniejszy od poprzednich... Jest to wieszak 'prosty', TV jest blisko ściany, na tym mi zależało.
Funkcja odchylania tv: przy 85" praktycznie nie ma możliwości regulacji na ścianie (fizycznie nie można sięgnąć ręką do motylka luzującego/dokręcającego śrubę). Metodą prób i błędów trzeba tv ściągać na podłogę, ustawić kąt i ponownie zawiesić na ścianie (spora waga tv nie pomaga).

Czy możecie podzielić się ustawieniami dla Sony 85X90L ?

Wykastrowany ma też być system audio ale sam obraz będzie lepszy. X-Wide Angle to super sprawa. W TCL C845 już mała zmiana kąta pogarsza obraz w X95L kąty są bajka. Mętlikiem w głowie to ja mam od prawie pół roku. I teraz już szukam dwóch tv bo syn swój C745 przyniósł mi do salonu i stwierdził, że chce nowy 😁
No i co zakupiłeś? Albo jakiego modelu jesteś blisko bo ja myślę o Bravia 7 85cali 12 tys wychodzi obecnie.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
To spora rozbieżność w wyborze.
Pomiędzy 77" a 100" jest przepaść w odbiorze treści.
Jak jeszcze dodamy różne technologie, to robi się burdello ; )

@phoenix_me nie obawiasz się tego systemu co jest w samsungach? według mnie najlepszy Google albo Android można instalować swoje appki. Mnie sie to podoba i instalacja np. NOVA PLAYER albo VLC i wszystkie filmy śmigają bez wyjątku.

Bravia 7 czemu odrzuciłeś? teraz całkiem spoko cena bo 12k kosztuje.

phoenix_me

Active member
@phoenix_me nie obawiasz się tego systemu co jest w samsungach?

Z TV jest tak, że prędzej czy później kończy się support i apki przestają działać albo procek przestaje wyrabiać i smart TV robi się nie do użycia. Więc nie przeszkadza mi to, że będę musiał dołożyć jakiegoś box'a na androidzie. Teraz takiego używam i nie stanowi to dla mnie problemu.

Bravia 7 czemu odrzuciłeś? teraz całkiem spoko cena bo 12k kosztuje.

Nie miałem okazji zobaczyć Sony na żywo, więc moja wiedza na temat tego TV jest czysto teoretyczna i wynika jedynie z obejrzanych recenzji. Trochę 'przeraża' mnie to, że matryca zachowuje się jak 'lustro'. Drugim mankamentem (u mnie akurat bez znaczenia) są podobno słabe kąty i wynikająca z tego szybka degradacja tego co widzisz jeżeli nie siedzisz na wprost TV.

Z TV jest tak, że prędzej czy później kończy się support i apki przestają działać albo procek przestaje wyrabiać i smart TV robi się nie do użycia. Więc nie przeszkadza mi to, że będę musiał dołożyć jakiegoś box'a na androidzie. Teraz takiego używam i nie stanowi to dla mnie problemu.
Na takie coś podatne są właśnie Samsungi, pamiętam jak posiadałem dwie sztuki samsunga - wprowadzili nową wersje YouTube i już nie dało rady nic obejrzeć :) Stare dzieje, ale pamiętam - słabe to było, hehe. Natomiast teraz posiadam Sony XH9005 czyli nie jest to najnowszy model, ale cały czas dostaje aktualizacje, wszystko śmiga jak należy cały smart i bez przymulania.
Trochę 'przeraża' mnie to, że matryca zachowuje się jak 'lustro'. Drugim mankamentem (u mnie akurat bez znaczenia) są podobno słabe kąty i wynikająca z tego szybka degradacja tego co widzisz jeżeli nie siedzisz na wprost TV.
Możesz coś więcej napisać na temat tego lustra i słabych kątów czym to jest spowodowane, a raczej brakiem czego? Zastanawiam się czy podobny efekt jest w modelu XR-85X90L bo też go biorę pod uwagę.

phoenix_me

Active member
Możesz coś więcej napisać na temat tego lustra i słabych kątów czym to jest spowodowane, a raczej brakiem czego?

Jest to spowodowane tym, że jest Bravia 9 i w związku z tym Bravie 7 trzeba było wykastrować, żeby nie była za dobra.
Tutaj masz fajną recenzję
DigitalTrends Bravia7

Zastanawiam się czy podobny efekt jest w modelu XR-85X90L
Model, który podajesz mimo ogólnie fajnego obrazu (widziałem go osobiście) nie jest to miniled więc kontrast jest słaby. Obok niego stał wtedy jakiś miniled i to było widać.

AG100

Member
Czy może ktoś miał porównanie jakości obrazu w ruchu w TV Bravia 7 X90L i TCL X95 lub C855 ? Kiedyś miałem TCL C825 i oglądanie sportu było takie sobie w porównaniu do SONY XR93J. Teraz podobno w TCL z nowym procesorem jest dużo lepiej , ale czy porównywalnie do SONY ? W tym co mam 93J obraz jest mega płynny, wyraźny niezależnie czy ruch jest w pionie czy poziomo i taki obraz mi się podoba. W opiniach na necie co kupili TCL niektórzy narzekają że to nie jest poziom SONY.

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Czy może ktoś miał porównanie jakości obrazu w ruchu w TV Bravia 7 X90L i TCL X95 lub C855 ? Kiedyś miałem TCL C825 i oglądanie sportu było takie sobie w porównaniu do SONY XR93J. Teraz podobno w TCL z nowym procesorem jest dużo lepiej , ale czy porównywalnie do SONY ? W tym co mam 93J obraz jest mega płynny, wyraźny niezależnie czy ruch jest w pionie czy poziomo i taki obraz mi się podoba. W opiniach na necie co kupili TCL niektórzy narzekają że to nie jest poziom SONY.
Między B7 a C855 w ruchu jest przepaść. Pozostałych nie porównywalem.

Do góry