Moduł CI w każdym tv stwarza problemy. Dlatego operatorzy od jakiegoś już czasu mało to promują.OK moduł CI +jest w obu, ciekawe czy SONY uporał się z problemem CI+, ale chyba tak bo nie znalazłem wpisów w necie o usterkach
Nie ma potrzeby. Wystarczy wiedzieć, w jakim trybie dany producent dostarcza ustawienia najbliższe referencji oraz jak wyłączyć tryb sklepowy i to zapamiętać udając się do sklepu.Zanim zaczniesz "testować" cokolwiek w sklepie, to naucz się na pamięć menu każdego z tv którego chcesz przetestować.
Aby poznać finalne możliwości trzeba by w przypadku każdego oglądanego TV przeprowadzić proces kalibracji. Jest to w praktyce niewykonalne. Tak jak wyżej napisałem, o jakości odbiornika świadczą presety. Co z tego że zaoszczędzisz na tv, skoro będziesz musiał doliczyć 1000 za kalibrację.Nie wystarczy wpiąć jakiegoś pena, odpalić i uznać, że to co widzimy, to efekt finalny możliwości danego panelu.
To faktKażdy jeden producent ma swoje nazewnictwo, od upłynniaczy, poprzez kontrasty, kolory i cały ten majdan w ustawieniach.
Jak wyżej - najlepszy presetNa nic Ci materiały testowe, jeżeli przed "testem" nie doprowadzisz danego tv do stanu używalności.
To tylko świadczy o jakości produktu wynikającej z doświadczenia producenta i trzymania jakości.Te nastawy w sklepach, czy po wyciągnięciu z pudełka nie mają nic wspólnego z poprawnym wyświetlaniem treści i możliwościami, a wręcz w wielu przypadkach wprowadzają w błąd!
Całe szczęście mają CiebieNiektórzy geniusze chodzą po sklepach, tak "porównują", a potem wypisują swoje mądrości po forach siejąc zamęt!
Fajnie że się zreflektowałeś Na marginesie, skąd ta teza że brak w B7?OK moduł CI +jest w obu, ciekawe czy SONY uporał się z problemem CI+, ale chyba tak bo nie znalazłem wpisów w necie o usterkach
w recenzjach nie ma wzmianki o CI+ a na filmach też nie widać nigdzie gniazda - prawdopodobnie jest schowany zamaskowany klapką gdzieś w tyle .Fajnie że się zreflektowałeś Na marginesie, skąd ta teza że brak w B7?
w której konkretnie recenzji brak wzmianki?w recenzjach nie ma wzmianki o CI+ a na filmach też nie widać nigdzie gniazda - prawdopodobnie jest schowany zamaskowany klapką gdzieś w tyle .
Zanim zaczniesz "testować" cokolwiek w sklepie, to naucz się na pamięć menu każdego z tv którego chcesz przetestować.
Nie wystarczy wpiąć jakiegoś pena, odpalić i uznać, że to co widzimy, to efekt finalny możliwości danego panelu.
Każdy jeden producent ma swoje nazewnictwo, od upłynniaczy, poprzez kontrasty, kolory i cały ten majdan w ustawieniach.
Na nic Ci materiały testowe, jeżeli przed "testem" nie doprowadzisz danego tv do stanu używalności.
Te nastawy w sklepach, czy po wyciągnięciu z pudełka nie mają nic wspólnego z poprawnym wyświetlaniem treści i możliwościami, a wręcz w wielu przypadkach wprowadzają w błąd!
Niektórzy geniusze chodzą po sklepach, tak "porównują", a potem wypisują swoje mądrości po forach siejąc zamęt!
Pomijam już oświetlenie w sklepach pokroju ME/MM. Zakłamuje odbiór i nie oddaje tego co w domowych warunkach.
Oczywiście nie sprawdzisz też w sklepie kluczowych kwestii, jak chociażby bolączek w postaci efektu "halo", czy generalnie poziomu czerni.
Nie dość, że musiałbyś zacząć od ustawień, to po za samym materiałem, musiałbyś zapewnić odpowiednie warunki - czyli wygasić całkowicie oświetlenie.
nowe modele TCL czy SONY ? Wiadomo kiedy dokładnie.Kiedy planujesz zakup ?
Bo nie długo pojawią sie nowe modele.
Sorry jednak to nie do końca prawda , na niektóre rynki C855 nie ma gniazda CI+OK moduł CI +jest w obu, ciekawe czy SONY uporał się z problemem CI+, ale chyba tak bo nie znalazłem wpisów w necie o usterkach
Na jakie nie ma?Sorry jednak to nie do końca prawda , na niektóre rynki C855 nie ma gniazda CI+