Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

slavo83

New member
Witam, proszę powiedzcie mi jak ustawić tą opcję 100Hz Motion Plus.

Chodzi mi o to żeby przy szybko zmieniających się akcjach (np. mecz piłki nożnej i szybko przemieszczająca się kamera) wszystko było jak najbardziej wyraźne.

Mam telewizor LE46B651 i dostępne są opcje:

Wyłączony, Wyraźny, Standardowy, Płynny, Użytkownika

Na którą opcję ustawić - Wyraźny czy Płynny?
Czy jak ustawię Wyraźny to znowu wtedy będzie zacinać obraz?

Są tam też jakieś szumy do ustawienia ale nie wiem co i jak by np. na Animal Planet HD i na NSport HD wszystko było jak najbardziej wyraźne.

Po wybraniu opcji INFO jest 1920x1080 50Hz ale mam rozumieć, że 100Hz to sobie sam TV przerabia - tylko jak właśnie ustawić te szumy i wyrazistość.

Ostatnia edycja:

interaktiv

New member
Witam wszystkich!
Przeczytałem cały wątek (oj dużo tych postów już jest) ;) chciałem się zapytać o najnowszą wersję Firmware, bo z ciekawości wszedłem na niemiecką stronę samsunga i tam jest dla LE32B650 firmware w wersji 2006.0 a na polskiej 2005.0, moje pytanie jest więc takie: czy istnieją zasadnicze różnice między modelami w Polsce sprzedawanymi a tymi które są sprzedawane w Niemczech? czy może to po prostu na polskiej stronie support jest słaby?
Mam też pytanie do osób, które używają od dłuższego czasu modeli B650 w szczególności 32B650 jak jest z awaryjnością? Różne opinie można spotkać w internecie i mam mętlik w głowie - zamierzam kupić model LE32B650 po Świętach więc opinie z tego forum są dla mnie nieocenioną pomocą :)

ubity

Member
slavo83 napisał:
Witam, proszę powiedzcie mi jak ustawić tą opcję 100Hz Motion Plus.

Chodzi mi o to żeby przy szybko zmieniających się akcjach (np. mecz piłki nożnej i szybko przemieszczająca się kamera) wszystko było jak najbardziej wyraźne.

Mam telewizor LE46B651 i dostępne są opcje:

Wyłączony, Wyraźny, Standardowy, Płynny, Użytkownika

Na którą opcję ustawić - Wyraźny czy Płynny?
Czy jak ustawię Wyraźny to znowu wtedy będzie zacinać obraz?

Są tam też jakieś szumy do ustawienia ale nie wiem co i jak by np. na Animal Planet HD i na NSport HD wszystko było jak najbardziej wyraźne.

Po wybraniu opcji INFO jest 1920x1080 50Hz ale mam rozumieć, że 100Hz to sobie sam TV przerabia - tylko jak właśnie ustawić te szumy i wyrazistość.

Ja mam ustawione
Cyfrowa redukcja szumów-AUTO
Poziom czerni-NISKA
Tryb film-WYŁ
100Hr użytkownika-ROZMYCIE 4 SKOKI-7

ŚMIGA BEZ ŻADNYCH PROBLEMÓW (firmware 2005)

ubity

Member
interaktiv napisał:
Witam wszystkich!
Przeczytałem cały wątek (oj dużo tych postów już jest) ;) chciałem się zapytać o najnowszą wersję Firmware, bo z ciekawości wszedłem na niemiecką stronę samsunga i tam jest dla LE32B650 firmware w wersji 2006.0 a na polskiej 2005.0, moje pytanie jest więc takie: czy istnieją zasadnicze różnice między modelami w Polsce sprzedawanymi a tymi które są sprzedawane w Niemczech? czy może to po prostu na polskiej stronie support jest słaby?
Mam też pytanie do osób, które używają od dłuższego czasu modeli B650 w szczególności 32B650 jak jest z awaryjnością? Różne opinie można spotkać w internecie i mam mętlik w głowie - zamierzam kupić model LE32B650 po Świętach więc opinie z tego forum są dla mnie nieocenioną pomocą :)

Mam 32B651 od kwietnia ,chodzi 7 godz dziennie nie miałem nigdy z nim problemu,jestem zadowolony w 100%.(kup sobie b651 ma fajną lekko bordową obudowę dodającą uroku)

bobo18

New member
Mam prośbę. Pomoże mi ktoś rozszyfrować oznaczenia mojego TV
- Model Code
LE37B651T3WXXH
- Version
ACO5
Z góry dzięki i pozdrawiam

interaktiv

New member
No to już ostatecznie jestem przekonany, na przecenach poświątecznych kupię LE32B650/1 ;)
Mam jeszcze jedno pytanie na które nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, czy telewizor potrafi wyświetlić bezpośredni streaming (wmv) z sieci (np. LiveTV w UPC, EskaTV), czy trzeba jednak streaming najpierw przepuścić przez komputer?

szwajkosz

New member
le52b650

no witam,

1szy raz tutaj = przeleciałem ten temat, ale poddałem się przy 30tej stronie... ma ktoś tutaj 52" tego samsunga - jak wrażenia i jakie sa wasze opinie.

szukajka nic nie pokazała odnośnie tego rozmiaru

nie wiem czy nie przesadziłem z rozmiarem, juz zamówiony, ale w rzeczywistości nie widziałem tego tvka...

dziki za info i pozdro

tylko do oglądania C+ z odległości mniej więcej 4-6 metrów

adamboro

New member
interaktiv napisał:
Witam wszystkich!
(...) wszedłem na niemiecką stronę samsunga i tam jest dla LE32B650 firmware w wersji 2006.0 a na polskiej 2005.0, moje pytanie jest więc takie: czy istnieją zasadnicze różnice między modelami w Polsce sprzedawanymi a tymi które są sprzedawane w Niemczech? czy może to po prostu na polskiej stronie support jest słaby?
(...)

Rzeczywiście u Niemców jest 2006.0, ale zauważyłem, że u nich model jest nazwany B650T2P.... a u nas B650T2W.... może jednak na rynek niemiecki model B650 czymś się różni?

mcold

New member
adamboro napisał:
Rzeczywiście u Niemców jest 2006.0, ale zauważyłem, że u nich model jest nazwany B650T2P.... a u nas B650T2W.... może jednak na rynek niemiecki model B650 czymś się różni?

Te modele różnią się (m.inn.) rodzajem slotu CI, w tym T2P jest CI+. Firmware jest zupełnie inny i nie pasuje do wersji T2W.

nocai

New member
szwajkosz napisał:
no witam,

1szy raz tutaj = przeleciałem ten temat, ale poddałem się przy 30tej stronie... ma ktoś tutaj 52" tego samsunga - jak wrażenia i jakie sa wasze opinie.
Ja mam tylko 46'' :( odległość 3m, oglądam C+ z dekodera SD Strong i jak miał bym jeszcze raz kupować to bym kupił to samo !

faj3r

New member
nocai napisał:
Ja mam tylko 46'' :( odległość 3m, oglądam C+ z dekodera SD Strong i jak miał bym jeszcze raz kupować to bym kupił to samo !
Tylko?! na 3m jest zalecana 37"-40" przez konsultantów Samsunga. Sam osobiście z jednym rozmawiałem. Odradził mi 40" do odleglości 2,5m i mam szczęście że z nim rozmawiałem. Mam 37" i z 2,5m to max-maxów. Większego nie dałbym rady oglądać.

Ostatnia edycja:

webpiotr

New member
faj3r napisał:
Tylko?! na 3m jest zalecana 37"-40" przez konsultantów Samsunga. Sam osobiście z jednym rozmawiałem. Odradził mi 40" do odleglości 2,5m i mam szczęście że z nim rozmawiałem. Mam 37" i z 2,5m to max-maxów. Większego nie dałbym rady oglądać.
hmm a to ciekawe co piszesz...konsultantów z Samsunga? hahahaha też mi eksperci - spytaj ich o jakiś szczegół twojego telewizora....na bank ci nie odpowiedzą. Mam styczność z elektroniką od wielu lat - w Polsce nie ma ekspertów - taka jest prawda - ich miejsce zajmują marketingowcy - którzy duzo mówią - zazwyczaj to co chcesz usłyszeć. A rzeczywistość bywa czasem brutalna... Powstało wiele różnych wzorów mówiących o tym z jakiej odległości ogladać TV. Szczerze mówiąc każdy musi ocenić sam - bo to kwestia indywidualna. Czytając różne fora i opinie natknąłeś się na pewno na tzw. problem "mógłby być większy". Z opini z jakimi spotykam się na codzien wynika, że większość ludzi żałuje, że kupiła tak mały TV i chętnie wymieniłaby go na większy. Dlatego też polityka firm produkujących TV w ostatnim czasie nastawiona jest na produkcję odbiorników o stosunkowo dużych przekątnych. Wielu ludzi gotowych jest kupić większy TV w atrakcyjnej cenie - kosztem bardziej zaawansowanych technologii jakie można spotkać w droższych modelach. Wielokrotnie mam okazję rozmawiać z konsultantami rożnych firm znanych z produkcji TV i powiem tylko tyle: ich poziom wiedzy nie wykracza poza specyfikacje podaną przez producenta a czasami to nawet musza posiłkować się trzymaną w ręce kartką :p. Może miałeś szczęście i trafiłeś na jakiegoś fachowca....ale pamiętaj że takich jest niewielu.

pl_k

New member
faj3r napisał:
Etam chrzanicie towarzysze, mam 40" oglądam z 2,5m i mam wrażenie że mógłby być jeszcze większy. Dawne wzory na odległość oglądania w stosunku do przekątnej można między bajki włożyć. Jakość obrazu poszła do przodu, telewizory mają coraz bardziej zaawansowane algorytmy jego poprawy. Obraz full-hd trzeba oglądać z bliska żeby docenić szczegóły. Wiadomo że nie może być zbyt blisko żeby sobie głowy nie ukręcić na meczu tenisowym ;)

faj3r

New member
webpiotr, jest bardzo dużo racji w tym, co napisałeś, i zgadzam się z Tobą. Jestem bardzo świadomym konsumentem i jako pracownik korporacji zdaję sobie sprawę z mechanizmów marketingowo-sprzedażowych, co nauczyło mnie dwóch rzeczy:
- zadawać sprzedawcom pytania otwarte
- nie sugerować odpowiedzi
...i jeśli konsultant poleca mniejszy TV - co potem sprawdziłem na własnej skórze, to mu wierzę. Typową papką marketingową są bajki opowiadane przez SONY, gdzie bodajże poleca się oglądać 46" z 2,5m (…ale mogłem cos pokręcić)

pedro_78

New member
Bez reklam
pl_k napisał:
Etam chrzanicie towarzysze, mam 40" oglądam z 2,5m i mam wrażenie że mógłby być jeszcze większy. Dawne wzory na odległość oglądania w stosunku do przekątnej można między bajki włożyć. Jakość obrazu poszła do przodu, telewizory mają coraz bardziej zaawansowane algorytmy jego poprawy. Obraz full-hd trzeba oglądać z bliska żeby docenić szczegóły. Wiadomo że nie może być zbyt blisko żeby sobie głowy nie ukręcić na meczu tenisowym ;)

Też się z tym muszę zgodzić. Jak oglądam coś w HD z odległości 2,5m na moim 37'' to żałuję że większego nie kupiłem :fool:. Natomiast sygnał SD z kablówki to już co innego, trzeba by oglądać z drugiego końca pokoju :)

Lita

New member
Ja mam 40' i oglądam to z 3m i uważam, że jest to idealna dla mnie wielkość. Ale fakt, to sprawa indywidualna. Znajomy ma 46', ogląda z 3m i uważa że mógłby mieć minimum 50'....

Do góry