Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

jufers

New member
W związku z powtarzającymi się pytaniami odnośnie uruchamiania aplikacji Content Library oraz instalacji własnych widżetów przygotowałem krótki poradnik:

Samsung | Pomoc (FAQ)
http://moras86.ugu.pl/samsung/faq/

Użytkownikom rosyjskiego forum iXBT.com udało się uzyskać dostęp do telewizora za pomocą telnetu więc pojawiła się możliwość skopiowania widżetów Apps z serii C.
Dzięki pomocy użytkownika juzis28 zdobyłem adres torrenta, z którego można pobrać kilka widżetów wyciągniętych z Samsunga C650:
  • Google Maps
  • Dailymotion
  • YouTube (nowsza wersja)
  • kilku gier
Do pobrania z tej strony - BT.Loraart***

Próbowałem przystosować kilka z nich lecz bez sukcesu. Ale powinno się udać, np. jak wynika z pliku config.xml widżet Google Maps wymaga menadżera w wersji 1.035 a mój TV po ostatniej automatycznej aktualizacji przeskoczył na wersję 1.066 ;)

Sądzę, że inne widżety też można wyciągnąć z C650 - przydało by się szczególnie nasze iPla :p

Moras -świetna robota :blagam:
i bardzo fajnie że wszystko co potrzebne do naszych TV można znaleźć w jednym miejscu.
Co do FAQ można by je rozbudować o inne artykuły np. na temat SamyGo Extension
połączenia z PC przez Sambę itd...

DZIĘKI

misiakrp

New member
Moras -świetna robota :blagam:
i bardzo fajnie że wszystko co potrzebne do naszych TV można znaleźć w jednym miejscu.
Co do FAQ można by je rozbudować o inne artykuły np. na temat SamyGo Extension
połączenia z PC przez Sambę itd...

DZIĘKI

no moras odwalasz kawał dobrej roboty bo na forum już ciężko cokolwiek poszukać
a tam wszystko jest jak na patelni ;)
przydała by się tylko drobna zmiana kosmetyczna wiem ze można sprawdzić z którego jest plik ale przydało by sie to bardziej uwidocznić bo za każdym razem zeby sprawdzić czy coś nowego dodałeś trzeba przelecieć cała listę szukając myszką z którego ten plik a wystarczyło by obok wer. dodać datę ;)
no i faq jest zajebisty może koledzy pomożemy morasowi w rozbudowie go zbierając materiał z forum ?

moras jedno pytanko odnośnie faq do wgrywania widgetów (wcześniej robiłem przez ten program zgodnie z opisem i wszystko śmiga) odnośnie
" 2. Rozpakuj archiwum do katalogu htdocs znajdującego się w katalogu programu XAMPP."
czy jak mam lokalny serwer to też muszę tworzyć katalog czy wystarczy że wrzucę przerobione paczki na serwer np. w glownym katalogu
bo za diabla tv mi ich nie widzi :(

zmieniłem moj NAS-media serwer WD na Qnapa który ma większe możliwości narazie testuję ale niestety Twonky media działa ale przewijać i tak nie idzie + tego NASa jest taki że można instalować paczki QPKG niebawem będę testował paczkę Kissdx i mam nadzieję że ona spełni oczekiwania i wszystko w końcu pójdzie na naszym samsungu alternatywą jest też samba ale jeszcze nie odpalałem :)
może z was ktoś ma jakieś doświadczenia z qnapem ?

Rafalsz1

New member
Witam
Co może być przyczyną następującego problemu? Zgodnie z instrukcja dodałem widget google maps, lecz po instalacji nie uruchamia się wcale zakładka internet a dodatkowo blokuje wszystkie funkcje z pilota i po kilku chwilach wyłącza tv. Co poszło nie tak? Mój telewizor to le37B653. Oprogramowanie to 3001 z data 21/04/2010. Dzięki za porady

Pozdrawiam
Rafał

awkonin

New member
Witam
Co może być przyczyną następującego problemu? Zgodnie z instrukcja dodałem widget google maps, lecz po instalacji nie uruchamia się wcale zakładka internet a dodatkowo blokuje wszystkie funkcje z pilota i po kilku chwilach wyłącza tv. Co poszło nie tak? Mój telewizor to le37B653. Oprogramowanie to 3001 z data 21/04/2010. Dzięki za porady

Pozdrawiam
Rafał

Też miałem podobnie jak wgrywałem widget swojej roboty.
Wystarczyło wyłączyć komputer, z którego TV pobrał feralny widget.
Pzdr
Andrzej

Rafalsz1

New member
Też miałem podobnie jak wgrywałem widget swojej roboty.
Wystarczyło wyłączyć komputer, z którego TV pobrał feralny widget.
Pzdr
Andrzej

Uff, pomogło, dzięki za radę. Chyba przeszła mi ochota na instalację dodatkowych widgetów?:) No chyba że poznam przyczynę problemów?

Pozdrawiam
Rafał

weteran10

New member
wifi

Witam.Próbowałem wgrać nowe sterowniki na stałe przez telenet ale przy tej komendzie :md / mtd_rwarea / modules cp / dtv/usb/sda/SamyGO/rt73.ko / mtd_rwarea / modules dostaje komunikat md nie znaleziono z usb wszystko działa super wifi belkin w czym tkwi problem.

reaper7

New member
@mgreat36 - trzeba po prostu w pliku/plikach config.xml pododawać linie:
Kod:
<autoUpdate>n</autoUpdate>
<type>user</type>

po prostu często jest autoupdate ustawiony na yes.

interaktiv

New member
Zauważyłem, że nie należy uruchamiać swoich widgetów na koncie develop. Logujemy się synchronizujemy/instalujemy gadżety, wylogowujemy i dopiero wtedy wchodzimy w dany gadżet - na innych kontach niż develop wszystko działa ok.
U mnie dochodziło do tego, że nawet nie chciało się później uruchomić internet@tv - pomógł trick, który wymyśliłem, to odłączenie kabla sieciowego (LAN) i uruchomienie internet@tv, długo się wtedy ładuje i kończy komunikatem o zakłóceniach w sieci, ale co istotniejsze wylogowuje użytkowników, potem wystarczy połączyć kabel sieciowy (LAN) i znów odpalić, wtedy działa bez problemów.
No i oczywiście dodajemy do plików config.xml kod, który podał jakiś czas temu użytkownik myca

http://www.hdtv.com.pl/forum/samsun...t-opinie-wszystko-o-serii-598.html#post569730

Plik config.xml znajduje się w każdym gadżecie.

awkonin

New member
Zauważyłem, że nie należy uruchamiać swoich widgetów na koncie develop. Logujemy się synchronizujemy/instalujemy gadżety, wylogowujemy i dopiero wtedy wchodzimy w dany gadżet - na innych kontach niż develop wszystko działa ok.
U mnie dochodziło do tego, że nawet nie chciało się później uruchomić internet@tv - pomógł trick, który wymyśliłem, to odłączenie kabla sieciowego (LAN) i uruchomienie internet@tv, długo się wtedy ładuje i kończy komunikatem o zakłóceniach w sieci, ale co istotniejsze wylogowuje użytkowników, potem wystarczy połączyć kabel sieciowy (LAN) i znów odpalić, wtedy działa bez problemów.
No i oczywiście dodajemy do plików config.xml kod, który podał jakiś czas temu użytkownik myca

http://www.hdtv.com.pl/forum/samsun...t-opinie-wszystko-o-serii-598.html#post569730

Plik config.xml znajduje się w każdym gadżecie.

Trafne spostrzeżenia.
Tak przy okazji może ktoś się pochwalić jakimś swoim widgetem, ale innym niż typu news ?
Myślałem nad widgetem, który czyta i wyświetla wybrane strony www np. główną stronę Demotywatorów. Skopiowałem źródło strony i wstawiłem do index w widgecie. Na emulatotrze to działa, ale nie wiem jak na TV. No i oczywiście nie wiem jak pobrać źródło strony posługując się javascriptem.
Pzdr.Andrzej

moras86

New member
FAQ || Apache || Widżety || myButtons

przydała by się tylko drobna zmiana kosmetyczna wiem ze można sprawdzić z którego jest plik ale przydało by sie to bardziej uwidocznić bo za każdym razem zeby sprawdzić czy coś nowego dodałeś trzeba przelecieć cała listę szukając myszką z którego ten plik a wystarczyło by obok wer. dodać datę ;)
Od dawna data jest widoczna po najechaniu na dolną belkę.
Dodatkowo od teraz po dodaniu nowej aplikacji lub aktualizacji będę starał się dodać ikonkę informującą o tym, iż jest to nowość (wyświetlać się ona będzie przez określony czas - powiedzmy 2 tygodnie).
no i faq jest zajebisty może koledzy pomożemy morasowi w rozbudowie go zbierając materiał z forum ?
Przystał bym na to. Z chęcią bym się dowiedział np. jak dokładnie skonfigurować SamyGO Extensions. Przydało by się również podstawowe info typu: Jak wyłączyć tryb sklepowy/hotelowy?
moras jedno pytanko odnośnie faq do wgrywania widgetów (wcześniej robiłem przez ten program zgodnie z opisem i wszystko śmiga) odnośnie
" 2. Rozpakuj archiwum do katalogu htdocs znajdującego się w katalogu programu XAMPP."
czy jak mam lokalny serwer to też muszę tworzyć katalog czy wystarczy że wrzucę przerobione paczki na serwer np. w glownym katalogu (...)
Spróbuj wrzucić na NAS'a jakiś plik tekstowy o nazwie 'index.html' z dowolnym tekstem. Potem po wpisaniu na kompie w przeglądarce adresu ip serwera sprawdź czy wyświetli się ten tekst. Jeżeli nie to masz coś nie z ustawieniami serwera.

tej gościu , a dlaczego powielasz posty ?!?!
Na tym forum i tak jest bałagan, dlatego nie radzę robić ponownie podobnych numerów bo posypią się raporty. :-x

(...) nie należy uruchamiać swoich widgetów na koncie develop. (...) nie chciało się później uruchomić internet@tv - pomógł trick, który wymyśliłem, to odłączenie kabla sieciowego (LAN) i uruchomienie internet@tv, (...) wtedy działa bez problemów.
No i oczywiście dodajemy do plików config.xml kod, który podał jakiś czas temu użytkownik myca (...)
Też się spotkałem, z nieskończonym Ładowaniem Internet@TV. Zwykle też odłączałem kabelek sieciowy.
Dodałem o tym info do FAQ oraz wzmiankę jak instalować kilka widżetów jednocześnie.
Poprawiłem również wyświetlanie w telewizyjnej przeglądarce NetSurf (dziwne rzeczy się działy gdy było zbyt dużo obrazków na jedynym ekranie).

@mgreat36 - trzeba po prostu w pliku/plikach config.xml pododawać linie:
Kod:
<autoUpdate>n</autoUpdate>
<type>user</type>
po prostu często jest autoupdate ustawiony na yes.
Część widżetów było dobrze. Resztę uzupełniłem i w miarę możliwości przekonwertowałem grafiki PNG w widżetach dzięki temu zajmują znacznie mniej przestrzeni na dysku TV (np. Google Map jest prawie o połowę mniejsze).

---

Na koniec wspomnę jeszcze, że kolega reaper7 stworzył aplikację na nasze TV o nazwie:

my Buttons
Moje Przyciski

mybuttons.png

Kliknij po więcej informacji.

awkonin

New member
Na koniec wspomnę jeszcze, że kolega reaper7 stworzył aplikację na nasze TV o nazwie:

my Buttons
Moje Przyciski

mybuttons.png

Kliknij po więcej informacji.
[/QUOTE]

Aplikacja ciekawa, tylko ten zielony przycisk nie współgra z NetSurfem i ewentualnie innymi aplikacjami czy widgetami wykorzystującymi tez zielony przycisk.
Ale brawo za pomysł i wykonanie.

reaper7

New member
@awkonin - zasugerujcie coś proszę w zamian za zielony... bo ja praktycznie mam załadowane pluginy niewizualne i nieklikalne (AspectRatio, BiggerYellowFont, RemoteLANControl) więc nic mi za bardzo nie wchodziło w paradę - ale skoro MyButtons poszedł do ludzi to powinien być użyteczny :)
Mój plugin ma największy sens kiedy działa w autostarcie, wtedy można pominąć ładowanie innych, używanych sporadycznie i odpalać je właśnie za pomocą MyButtons - to po prostu oszczędza pamięć. W ten sposób ładuje wymienione wyżej pluginy, montuje zewnętrzne zasoby(które mogły być niedostępne w momencie uruchamiania TV i tym samym nie zostały zamontowane)

Ostatnia edycja:

awkonin

New member
@awkonin - zasugerujcie coś proszę w zamian za zielony... bo ja praktycznie mam załadowane pluginy niewizualne i nieklikalne (AspectRatio, BiggerYellowFont, RemoteLANControl) więc nic mi za bardzo nie wchodziło w paradę - ale skoro MyButtons poszedł do ludzi to powinien być użyteczny :)
Mój plugin ma największy sens kiedy działa w autostarcie, wtedy można pominąć ładowanie innych, używanych sporadycznie i odpalać je właśnie za pomocą MyButtons - to po prostu oszczędza pamięć. W ten sposób ładuje wymienione wyżej pluginy, montuje zewnętrzne zasoby(które mogły być niedostępne w momencie uruchamiania TV i tym samym nie zostały zamontowane)

No za bardzo wyboru nie ma. Nie wiem może zamiast zielonego to GUIDE ? Do czego on jest normalnie ?
A tak przy okazji może ktoś by napisał jakiś mały poradnik odnośnie jak zrobić, żeby przy włączaniu TV załadował automatycznie np. BiggerYellowFont.

zbk2007

New member
DO as1970 ,moras86 i mgreta36

AS1970 To miał być cytat i prożba o odpowiedz na TWÓJ post -wyszło jak wyszło ja poprostu PRZEPRASZAM!
MORAS86 jak byś odpowiedział AS1970 było by dwóch mądrzejszych i porządek na forum-chyba to rozumiesz bo JESTEŚ mondrym facetem i wiele dobrego dla maluczkich tu robisz! MGRETA36 za co? JESZCZE RAZ PRZEPRASZAM!!!!!

Jericho24

Member
Bez reklam
AS1970 To miał być cytat i prożba o odpowiedz na TWÓJ post -wyszło jak wyszło ja poprostu PRZEPRASZAM!
MORAS86 jak byś odpowiedział AS1970 było by dwóch mądrzejszych i porządek na forum-chyba to rozumiesz bo JESTEŚ mondrym facetem i wiele dobrego dla maluczkich tu robisz! MGRETA36 za co? JESZCZE RAZ PRZEPRASZAM!!!!!
Kolego zajrzyj do slownika.

Dobrym nawykiem jest czytanie tego co sie napisalo i poprawiac ewent. bledy.

reaper7

New member
@awkonin - a to GUIDE to nie jest czasem EPG przy dvb-t ?
tak naprawdę nie wiem bo ja używam tylko i wyłącznie hdmi bez złącza antenowego :(
Postaram się najwyżej dorobić w configu ustawianie tego przycisku.

Co do automatycznego ładowania to ja używam metody naszego kolegi geo650 ze zmodyfikowanym libusb - do poczytania: https://sourceforge.net/apps/mediaw...le=Autoloader_for_extra_exeDSP_plugins_(B65x)
Istnieje też metoda przez GDB: https://sourceforge.net/apps/mediawiki/samygo/index.php?title=Autoloader_for_Content_Library_Games
Oraz programik injectso, który ładnie wkomponowany w któryś skrypt sh załaduje pluginki

Oczywiście każda z metod do dokładnego postudiowania bo można sobie ładne kuku z TV zrobić :/

Do góry