Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

pedro_78

New member
Bez reklam
mogłem sie spodziewac takich odp., ale dzięki że w ogóle odpisałes...

chciałbym dowiedziec sie podstaw bo nic nie wiem o funkcjach czy aplikacjach które wgrywacie. Na co one są? Czy to takie trudne powiedzieć to co sie wie?
Spodziewałeś się, a jednak musiałeś zadać pytanie na które odpowiedź padła już kilkadziesiąt razy w tym temacie, no ale nie ważne.
Co do aplikacji, zobacz do podpisu kolegi moras86 np. w tym poście http://www.hdtv.com.pl/forum/575491-post6086.html. Specjalnie dla użytkowników serii B650 stworzył stronę z aplikacjami i kilka dodatków do naszych TV.
revikjab; napisał:
Proszę o pomoc gdyż skończyły mi się możliwości a wydaje mi się powinno się to dać zrobić tym bardziej na tym routerze jest również jakaś wersja linuxa więc linux - linux powinno się dogadać jeśli linux - windows działa.
Ponieważ router jest na linuksie, to hasło i login musisz wpisać do pliku 03_03_nfsmount.init, ale najpierw musisz mieć jakiś linuksowy serwer który będzie udostępniał pliki z tego dysku. Chyba że TOMATO ma już w sobie jakiś serwerek.

Ostatnia edycja:

jurek0

New member
Witam . za diabła nie mogę się zalogować na facebooku . Złe hasło choć sprawdzałem kilkakrotnie na yutube nie mam konta .
jeżeli utworzyłeś konto w ustawieniach (weryfikacja hasła pozytywna), to przed uruchomieniem widżetu musisz się do niego zalogować - czyli przy podświetlonym widżecie wciśnij czerwony przycisk.

Ostatnia edycja:

jurek0

New member
Postanowiłem pójść dalej. Ponieważ posiadam router Asus WL500G Premium pod który można podłączyć dysk i udostępnić w sieci chciałbym bu można z poziomu TV połączyć się z tymi zasobami. Po kilkunastu próbach niestety nie udało się. Nie mam pojęcia jakiego usera i hasło należy wpisać do pliku startowego samby. Na routerze zamiast oryginalnego softu asusa jest soft TOMATO. Do routera mogę zalogować się za z programu PUTTY wpisując usera i hasło, to samo wpisywałem w ten plik jednak nic to nie pomagało.

Pozdrawiam
Z komputera udostępniałeś zasoby przez jaki protokół - smb czy nfs? Jeżeli udało Ci się połączyć z komputerem (prawdopodobnie windows) to miałeś już skonfigurowane samygo (wpisany user i hasło). Teraz wystarczy na tomato uruchomić serwer samby, dodać do niego tego właśnie (z konfiguracji samygo) użytkownika oraz udostępnić jakiś udział. Na tomato sambę można instalować przez ipkg? Bo nie wiem niestety...ja mam na ruterze dd-wrt, dograłem sambę ze swatem (kofiguracja przez www) i nawet działa. transfery są słabe ale daje radę. Nie próbowałem na razie nfs bo dla wrt nfs dział poprzez jakaś protezę i ma ponoć słabą wydajność...

ravikjab

New member
Tomato ma zintegrowany serwer SAMBA, nic dodatkowego nie instalowałem
Do konfiguracji można dojść przez stronę ustawień routera (załączam prinscreen) jednak nie widzę możliwości dodania użytkownika. Można instalować pakiety przez ipkg? Czy wówczas muszę doinstalować jakąś inną wersję (SAMBA 3 ?) Nie bardzo wiem jak się wówczas posługiwać tą sambą. Proszę o jakiego tutoriala ?
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

Attachments

• SAMBA File Sharing.JPG
    SAMBA File Sharing.JPG
    65,2 KB · Wyś: 247

pedro_78

New member
Bez reklam
Tomato ma zintegrowany serwer SAMBA, nic dodatkowego nie instalowałem
Do konfiguracji można dojść przez stronę ustawień routera (załączam prinscreen) jednak nie widzę możliwości dodania użytkownika. Można instalować pakiety przez ipkg? Czy wówczas muszę doinstalować jakąś inną wersję (SAMBA 3 ?) Nie bardzo wiem jak się wówczas posługiwać tą sambą. Proszę o jakiego tutoriala ?
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
A w miejscu Enable file sharing nie masz innej opcji, która pozwoli na wpisanie loginu i hasła?

ravikjab

New member
Jest taka możliwość jednak wówczas by dostać się do zasobów w sieci trzeba podać użytkownika i hasło jednak nie ma opcji by przypisać danemu użytkownikowi wybrane zasoby, (ale nie wiem czy to o to chodzi bo w windowsie wystarczy konto użytkownika a nie wymaga jego podawania by dostać się do zasobów udostępnionych w sieci, ale może się mylę). Spróbuje w ten sposób. Czy wówczas utworzonego użytkownika i hasło wpisać do pliku 03_03_samba.init czy 03_03_nfsmount.init ?

Ostatnia edycja:

pedro_78

New member
Bez reklam
Jest taka możliwość jednak wówczas by dostać się do zasobów w sieci trzeba podać użytkownika i hasło jednak nie ma opcji by przypisać danemu użytkownikowi wybrane zasoby, (ale nie wiem czy to o to chodzi bo w windowsie wystarczy konto użytkownika a nie wymaga jego podawania by dostać się do zasobów udostępnionych w sieci, ale może się mylę). Spróbuje w ten sposób. Czy wówczas utworzonego użytkownika i hasło wpisać do pliku 03_03_samba.init czy 03_03_nfsmount.init ?
Oczywiście zmiany wprowadzasz w pliku samba.init, bo serwer samby masz na tomato.

moras86

New member
Pvr+ 1.0 premiera

Witam

W dniu jutrzejszym, czyli 11 listopada o godzinie 11:11 nastąpi premiera nowej wersji aplikacji do nagrywania kanałów cyfrowych.

PVR+
autor: Geo650
pvr.png

Fragment wstępu z dokumentacji:

Telewizory Samsung serii “B”, w szczególności B65x, według specyfikacji nie mają możliwości nagrywania programów. Ta możliwość pojawiła się dopiero w kolejnych modelach. Jednak do pewnej wersji, wbudowane w odbiornik oprogramowanie (firmware) zawierało mechanizmy umożliwiające zapis strumienia cyfrowego do pliku. Grupa zapaleńców, w tym kilku wysokiej klasy specjalistów opracowała sposób wykorzystania uśpionych w firmware funkcji. Ich wykorzystanie wymaga od użytkownika wstrzymania się od aktualizacji firmware.

Po serii eksperymentów powstała pierwsza aplikacja pozwalająca na nagrywanie kanałów cyfrowych. W ślad za nią powstały następne, coraz bardziej rozbudowane. Aplikacja, której opis znajduje się w dalszej części tego podręcznika jest właśnie kolejnym wydaniem tego samego udoskonalenia. W stosunku do wcześniejszych wydań (PVR, geoPVR, SamyGoPVR) aplikacja PVR+ została utworzona prawie od nowa, na bazie podstawowych procedur i zasad działania. Całkowicie od nowa został opracowany i oprogramowany interfejs OSD, który ma na celu ułatwić posługiwanie się programem osobom nieobeznanym z obsługą komputerów. Dlatego aplikacja jest konfigurowalna całkowicie z poziomu pilota zdalnego sterowania. Nie ma żadnych plików konfiguracyjnych, do których użytkownik musiałby zaglądać.

Lista nowości jest pokaźna. Zaś dzięki interfejsowi zintegrowanemu z menu wbudowanemu w telewizor obsługa jest niezwykle intuicyjna.

Aplikacja wraz z szczegółową dokumentacją w języku polskim dostępna będzie do pobrania ze strony: Samsung NetSurf | Lista aplikacji

Pozdrawiam

myca

New member
Widgety serii C

Znalazłem chwilę czasu i posiedziałem nad widgetami serii C, video, radio, itp i niestety nie mam dobrych wiadomości. Te widgety nie będą działać na naszych telewizorach. Widgety te korzystają z pluginów których nie ma w naszych tv. Pluginy są wywoływane z pliku index.html mniej więcej tak:

<!-- Plugins -->
<object id="pluginPlayer" border=0 classid="clsid:SAMSUNG-INFOLINK-PLAYER"></object>
<object id="pluginAudio" border=0 classid="clsid:SAMSUNG-INFOLINK-AUDIO"></object>
<object id="pluginTVMW" border=0 classid="clsid:SAMSUNG-INFOLINK-TVMW"></object>

I o ile id= nie ma jakiegoś znaczenia jest po prostu definicją używaną później w widgecie, to classid ma ogromne bo wywołuje plugin którego definicja zapisana jest w pliku plugin.info który znajduje się w katalogu /mtd_cmmlib/InfoLink/lib/

Na rosyjskim forum podanym przez Moras86 są już dostępne zrzuty i pliki oprogramowania serii C i być może wystarczy sobie podmienić kilka plików w tv, niestety ja nie mam odwagi robić takich eksperymentów.

TvWidget

New member
Bez reklam
W B650 jest plugin classid="clsid:D27CDB6E-444553540000". Można go użyć w C650 zamiast 'SAMSUNG-INFOLINK-PLAYER'. Pozwala on odtwarzać filmy w różnych formatach.

pucpuc

New member
Geo650 jesteś wielki. To co stworzyłeś jest genialne! Dumy jestem, że Polak potrafił stworzyć coś tak wspaniałego. Tobie i Wszystkim, którzy Ci pomagali serdecznie dziękuję! Myślę, że teraz Samsung będzie chciał Cię kupić z każde pieniądze. Dzieki raz jeszcze - mamy teraz najfunkcjonalniejszy telewizor na świecie.

sam650

New member
Geo650 jesteś wielki. To co stworzyłeś jest genialne! Dumy jestem, że Polak potrafił stworzyć coś tak wspaniałego. Tobie i Wszystkim, którzy Ci pomagali serdecznie dziękuję! Myślę, że teraz Samsung będzie chciał Cię kupić z każde pieniądze. Dzieki raz jeszcze - mamy teraz najfunkcjonalniejszy telewizor na świecie.
Dzięki za miłe słowa. Pamiętajmy o współautorach, z których największy wkład miał moras86, znany już ze swoich dotychczasowych zasług. Dzięki niemu mamy taką grafikę. Dostarczył mi wiele pomysłów i testował próbne wersje aplikacji. Część z tych pomysłów jeszcze nie jest zrealizowana. Z naszych rodaków również reaper7 zasługuje na laury, bo to dzięki niemu zmusiłem się do wykorzystania systemowej czcionki TrueType w miejsce bitmapowej.
PVR+, choć wykonany w wąskim gronie, jest jednak efektem pracy grupowej, głównie ludzi z forum SamyGO.

A Samsung? Cóż. Mi wystarczy, że nie wyślą do mnie antyterrorystów :mrgreen:

cypisek_xl

Member
Bez reklam
Dzięki za miłe słowa. Pamiętajmy o współautorach, z których największy wkład miał moras86, znany już ze swoich dotychczasowych zasług. Dzięki niemu mamy taką grafikę. Dostarczył mi wiele pomysłów i testował próbne wersje aplikacji. Część z tych pomysłów jeszcze nie jest zrealizowana. Z naszych rodaków również reaper7 zasługuje na laury, bo to dzięki niemu zmusiłem się do wykorzystania systemowej czcionki TrueType w miejsce bitmapowej.
PVR+, choć wykonany w wąskim gronie, jest jednak efektem pracy grupowej, głównie ludzi z forum SamyGO.

PANOWIE! Szacunek :)
Imponujące jest to (oprócz użytecznego softu) że dodatkowo bardzo starannie jest wszystko wykończone: grafika, dokumentacja - Pełen profesjonalizm. Od początku do końca. Tak firmówki często nie wyglądają.

VERY iMPRESSIVE

roberto18

New member
mam takie proste pytanie, bo przyznam się że nie znam się na tym, Czy można nagrywać przez PVR + programy z portów HDMI ? np. telewizja "N" czy cyfra +. Dzięki :)

awkonin

New member

Na twoim miejscu oglądałbym się za koreańskimi ninja ;-)
Tak na poważnie - chylę czoło. Robota świetna.
Jakby Wam się nudziło to poprawcie Netsurfa, albo lepiej zróbcie od początku.
Wtedy na pewno bez ninja się nie obędzie:)
Jeszcze raz wielkie dzięki dla Ciebie i reszty.
Pozdrawiam
Andrzej

Do góry