I do grania i do oglądania czyli uniwersalny 65 calowy SmartTV do 4500zl

mat74

Well-known member
Bez reklam
Bardziej OLED. Możliwe, że efekt robią też zamknięte rolety w sypialni i Ambilight.

Możliwe ,że po prostu jakość obrazu... :wink:

Technik & asystent sprzedaży? Nie ma.
Wrócimy do tego :wink:
Z ciekawości, jaki model TV bo nie podałeś?
sorry :-D
LG C3 55,
natomiast krótko moja rada-wejdż na LG Uk ustaw sobie stock alarm dla c3 65 w tej chwili nie ma , nie wiadomo czy powróci na stock ale nie wykluczone ,że tak.Jego cena wyjsciowa to 1300 , jak załozysz konto member powinneś mieć cenę troche niższą.Sprawdzę i dam Ci znać czy da radę wygenerować nowy kod dla tej samej karty, postawisz flaszkę dobrego 12-letniego rumu i bedziesz miał za 1 tyś ,moim zdaniem swietny TV w przyjemnym rozmiarze :grin:

Mądrze prawisz, ale tu się z Tobą nie zgodzę
To,że matryca Oled może świecić jaśniej ,tylko jest ograniczana by nie ulec uszkodzeniu to fakt, to że TV klasy premium mają radiator to również fakt, to,że dzięki temu mogą świecić jaśniej to fakt kolejny ,to że radiator służy lepszemu oddawaniu temperatury jest raczej oczywiste.:wink:

Ale napisy w filmach….

O to,mozesz się absolutnie nie obawiać.
Wszystkie platformy streamingowe (o Kodi nie wspominajć) umozliwiają obecnie (w skrócie) "regulacje świecenia".Oled daje taki kontrast ,że jest to niezbędne,bo biało świecące kulfony na 100% kontrastu byłyby po prostu bardzo męczące i znacznie wpływające na subiektywnie odbieraną jakość obrazu.

To jest właśnie najgorsze, stać się niewolnikiem własnego sprzętu ; )

Najlepiej jest z niego korzystać a nie tylko czytać o nim zbyt wiele :grin::grin::grin:

Kupić OLED i ograniczać jego możliwości 😂 Można
Nigdzie nie napisałem, że będę się ograniczać. Wiedźmina i tak odpalę 😎 Chodzi mi o to że Vivid opcja bedzie w użyciu jak goście przyjdą 😙
Podejrzewam, że teraz po kilku godzinach grania, będziesz załączał plansze testową i sprawdzał, czy coś się nie wyjarało
I pewnie tak będzie. Ale też by tak było gdybym zdecydował się na ML, bo są dowody i artykuły o ich wypalaniach. Prawda jest taka, ze po tym co tu przeczytałem i zobaczyłem, zmieniłem się jako człowiek a na żaden TV nie będę patrzył tak jak kiedyś. 🥺☹️ Bo co by było gdybym chciał polecanego przez @kiki mini l leda Philipsa PML9008 i już pierwszego dnia bym ku..wowal na powidoki (czy jak to się tam zwie) na matrycy?
natomiast krótko moja rada-wejdż na LG Uk ustaw sobie stock alarm dla c3 65 w tej chwili nie ma , nie wiadomo czy powróci na stock ale nie wykluczone ,że tak.Jego cena wyjsciowa to 1300
Zrobione. 65 LG w OLEDzie za £1230. Brzmi fajnie…
bedziesz miał za 1 tyś ,moim zdaniem swietny TV w przyjemnym rozmiarze :grin:
Ale za 1k brzmi jeszcze lepiej. Miód dla moich uszów.
Sprawdzę i dam Ci znać czy da radę wygenerować nowy kod dla tej samej karty, postawisz flaszkę dobrego 12-letniego rumu
Nie ma sprawy, wszystko jest do załatwienia. 🍻🍻🍻 Mam nadzieję że mnie nie zawiedziesz 😊
To,że matryca Oled może świecić jaśniej ,tylko jest ograniczana by nie ulec uszkodzeniu to fakt, to że TV klasy premium mają radiator to również fakt, to,że dzięki temu mogą świecić jaśniej to fakt kolejny ,to że radiator służy lepszemu oddawaniu temperatury jest raczej oczywiste
Neguje tylko miejsca wypalen a nie obecność radiatora. Mówiłeś że szybciej wypalają się m za elektroniką (centro dol TV).

O to,mozesz się absolutnie nie obawiać.
Wszystkie platformy streamingowe (o Kodi nie wspominajć) umozliwiają obecnie (w skrócie) "regulacje świecenia".Oled daje taki kontrast ,że jest to niezbędne,bo biało świecące kulfony na 100% kontrastu byłyby po prostu bardzo męczące i znacznie wpływające na subiektywnie odbieraną jakość obrazu.

W Rtings mówili co innego…w naszym domu Virgin TV (czy to wiadomośći, filmy, BGT i inne szoły) są oglądane z napisami angielskimi (generowanymi z teletextu bodajże). Nie jestem pewien czy można je regulować.

@armanig @gitarrra @czarny2807
Jako obóz przeciwny do @mat74 jaka macie alternatywę do tego LG C3 (gdyby wszystko poszło ok). Wiem że cały czas toczy się walka między OLED czy MiniLed mimo innego tematu. Tak czy inaczej Decyzja jeszcze nie zapadła…a każdy komentarz na wagę złota. Tak poza tym chciałem wam wszystkim podziękować za dotychczasową dyskusję 🫡🫡🫡

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Ja mam OLED w sypialni. U dzieciaków miałem TCL a w salonie plazmę Panasonic. OLED gra najładniej ale u mnie do salonu się nie nadaje. W sypialni nic mu nie grozi. W salonie zostałby zajechany szybko. U mnie w weekend tv gra non stop od świtu do późnej nocy. W tygodniu gra zawsze od 16 też do późnej nocy. W dzień też potrafi grać długo a co gorsza dzieci włączą i tak sobie gra a nikt nie ogląda. Syn potrafi też kilka godzin katować PS5. Ja oglądam przeważnie sport z dekodera C+. Świadomie wybrałem Bravia 7 bo Sony bije innych pod względem skalowania słabszego sygnału. Tv gra kiedy chce i ile chce i nie martwię się, że coś się wypali. Gdyby nie wypalenia miałbym OLED. Ale ja chcę się cieszyć oglądaniem a nie martwić i kontrolować aby nic się nie stało.

Ja mam OLED w sypialni. U dzieciaków miałem TCL a w salonie plazmę Panasonic. OLED gra najładniej ale u mnie do salonu się nie nadaje. W sypialni nic mu nie grozi. W salonie zostałby zajechany szybko. U mnie w weekend tv gra non stop od świtu do późnej nocy. W tygodniu gra zawsze od 16 też do późnej nocy. W dzień też potrafi grać długo a co gorsza dzieci włączą i tak sobie gra a nikt nie ogląda. Syn potrafi też kilka godzin katować PS5. Ja oglądam przeważnie sport z dekodera C+. Świadomie wybrałem Bravia 7 bo Sony bije innych pod względem skalowania słabszego sygnału. Tv gra kiedy chce i ile chce i nie martwię się, że coś się wypali. Gdyby nie wypalenia miałbym OLED. Ale ja chcę się cieszyć oglądaniem a nie martwić i kontrolować aby nic się nie stało.
Rozumiem i decyzja o kupnie qleda według mnie jak najbardziej słuszna. Sam bym tak postąpił. Jednak ja mam ten komfort (albo i nie 🫣 ), że moj TV w salonie póki co nie jest eksploatowany tak jak twój. Gdyby było inaczej bym też się nie zastanawiał i kupił ML. Dzieci mogą u nas oglądać/grac max 1.5h-2 dziennie. Przeważnie robią to w tym samym czasie ale i tak w 80% wybierając swoje IPady do tego. Starszy grywa Fornite w salonie z racji podłączonej tam PS5, ale jak pisałem wcześniej max 2h i to sporadycznie (weekend tylko). Więc tak naprawdę ja i żona będziemy realnymi użytkownikami tego TV. Jeszcze chciałbym dodać że wolny czas na oglądanie TV znajdujemy przeważnie gdy jest już późno i wtedy wolimy oglądać w sypialni na projektorze będąc już w piżamach ☺️
A masz jakiegoś ML godnego polecenia do 4500 -5000 zl? Ta Bravia 7 to nie na mój budżet ☹️

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Rozumiem i decyzja o kupnie qleda według mnie jak najbardziej słuszna. Sam bym tak postąpił. Jednak ja mam ten komfort (albo i nie 🫣 ), że moj TV w salonie póki co nie jest eksploatowany tak jak twój. Gdyby było inaczej bym też się nie zastanawiał i kupił ML. Dzieci mogą u nas oglądać/grac max 1.5h-2 dziennie. Przeważnie robią to w tym samym czasie ale i tak w 80% wybierając swoje IPady do tego. Starszy grywa Fornite w salonie z racji podłączonej tam PS5, ale jak pisałem wcześniej max 2h i to sporadycznie (weekend tylko). Więc tak naprawdę ja i żona będziemy realnymi użytkownikami tego TV. Jeszcze chciałbym dodać że wolny czas na oglądanie TV znajdujemy przeważnie gdy jest już późno i wtedy wolimy oglądać w sypialni na projektorze będąc już w piżamach ☺️
A masz jakiegoś ML godnego polecenia do 4500 -5000 zl? Ta Bravia 7 to nie na mój budżet ☹️
Dziecko gra 2h jak jesteś w domu a jak Cię nie ma może grać 8h. Mini Led to ciężka sprawa. Są tanie TCL i Hisense, a później raczej przeskok cenowy spory.

Dziecko gra 2h jak jesteś w domu a jak Cię nie ma może grać 8h.
Nie ma opcji. Staramy się, żeby dzieciaki nie były uzależnione od TV i spędzały czas aktywnie, choć w tych czasach jest naprawdę trudno o to. Dlatego dodatkowo Screen monitoring na Apple i Parent Control na PS5, gdyby moje starania nie pomogły 🤪. Po drugie dzieci (6 i 10) nie zostawiamy bez opieki.
TCL i Hisense,
To są dobre TV w tej cenie? Czyli całe 6 stron w tym topicu o tym czy kupic OLEDa czy ML, było po to żeby mi polecić mi koniec końców TCL czy Hisense? To miała być alternatywa dla OLED? Jaja sobie robisz no nie?

Ok..Byłem pod wrażeniem że jeśli nie OLED to bede mógł wyrwać fajnego MiniLeda, który nadrobi braki czerni fajną specyfikacją 🤦🏻‍♂️W takim razie jakie modele dokładnie polecasz? 🤔

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Ja Ci nie pomogę. Po ponad półrocznej walce w poszukiwaniu tv z pełną świadomością mogę stwierdzić, że dwa najlepsze Mini Led to Bravia 9 i 7. Oba są jednak drogie. 9 nawet bardzo. Niżej Samsungi a później cała reszta. Nie wiem jak LG bo mało testów i informacji.

Ile masz max kasy ?
Na dzień dzisiejszy £1000 = 5000zl
Podpowiedzi ogólne bo w UK.sa inne modele
Podejrzewam, że tu są odpowiedniki tych w Polsce, a w większości przypadków różnice w nazwie wynikają bardziej drobnostek typu OS wersji, napisów na pilotach, FreeView itd. OLED mam wybrany, więc proszę o rekomendację dla Mini Ledow, rozważam 55in lub 65in. Więc fajnie jakby były 2 w 2 rozmiarach.
Ja Ci nie pomogę.
W takim razie, jeszcze raz dzięki za kręcenie gowno burzy w tym topicu 🤪.

Jestem jeszcze ciekaw co @armanig i @gitarrra chcieli mi polecieć, odradzając mi OLEDa? Dzięki 🙏

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Ok. Bravia 9 jak nie OLED. Najlepszy Mini Led. Masz 1k to w filtrach w sklepie zaznacz co do tej kwoty kupisz. A nie kupisz nic topowego. Tyle ode mnie 😂

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jestem jeszcze ciekaw co @armanig i @gitarrra chcieli mi polecieć, odradzając mi OLEDa? Dzięki 🙏

@armanig @gitarrra @czarny2807
Jako obóz przeciwny do @mat74 jaka macie alternatywę do tego LG C3 (gdyby wszystko poszło ok).

Chyba się nie zrozumieliśmy, z mojej strony nie ma tu mowy o żadnych "obozach" - dla mnie Oled jest jedyną obecnie technologią, która oferuje niemal bezkompromisową jakość (nocne warunki)
Pod warunkiem, że zależy nam na czerniach w nocy - a dla mnie, przede wszystkim jest to brak efektu halo przy napisach.
Żaden ML i żadna Bravia 9 nie jest w stanie wyświetlić tego tak, jak Oled.

Nie bez przyczyny miałem Oleda do PC (chociaż tutaj mimo jakości się nie sprawdził) i nie bez przyczyny kupiłem Oleda do sypialni.
Jeżeli chodzi o Oleda do sypialni, to z góry założyłem, że jak się cokolwiek wypali, to nie będę płakał i się użalał. Zresztą podobnie było z Oledem do PC.
Ty takich pesymistycznych założeń nie masz.

Jeżeli chodzi o drugi tv, to masz poniżej wyjaśnienie, dlaczego musiałem podmienić Oleda do PC, mimo iż, nominalnie żaden ekran "lcd" nie jest w stanie się z nim równać:
To jest właśnie to o czym niektórzy zapominają, czyli dobór do konkretnych warunków użytkowania

Podsumowując,
Ja odpowiadam na Twoje oczekiwania które podałeś na pierwszej stronie, a nie podrzucam modele tv za naście tyś.

Nie polecam żadnych Bravi 9, bo ten tv jest grubo ponad Twój budżet.
Nie polecałem większych przekątnych, bo tu też aż się prosi zważywszy na gaming, ale też ograniczony budżet.
Nie polecałem podobnie Oleda, bo wyrażnie założyłeś, że tv przetrwa dekadę.

Nie wierze, żeby Oled w Twoich warunkach użytkowania przetrwał 10, 7, czy nawet 5 lat bez jakiejkolwiek degradacji.
Mogę oczywiście się mylić i tego Ci życzę, Mat twierdził, że nie ma żadnych problemów i ja mu wierzę (chociaż nie grał), ale dla mnie to nie jest reguła.

Jeżeli bierzesz na klatę ew. problemy przypadłości technologii Oleda, akceptujesz je i nie będziesz zawiedziony jak wystąpią - a ewidentnie widać, że ciągnie Cię do oleda, to nie ma się nad czym zastanawiać i bierz Oleda ; )

Ale jak tak czytam Twoje posty ,to nachodzi mnie nieodparte wrażenie ,że Ty już tak na prawdę wybrałeś telewizor w odpowiedniej technologii.

ewidentnie widać, że ciągnie Cię do oleda, to nie ma się nad czym zastanawiać i bierz Oleda ; )

Panowie, decyzja wcale nie zapadła..Inaczej powiem, Tak naprawdę najgorsze dopiero przede mną.👀 Prawdopodobnie do ostatniej sekundy będę zastanawiał i bił sie z myślami czy to ma być ML czy OLED. Nie chce maglować znowu tematu bo raczej zostało tu wszystko powiedziane o obu technologiach i wiem jakie jest ryzyko OLEDa a jaka wada MiniLeda. Chciałbym poznać wasze propozycje co do ML, z których wybiorę (wybierzemy 🙃) sobie tak jak w przypadku OLED (gdzie nota bene było tylko kilka kandydatów) „tego najlepszego”.
Tak @mat74 polecil mi fajnego OLEDa z jeszcze fajniejszym dealem, ale to jest 50/50 (bo raz ze nie wiadomo czy będzie na magazynie, a dwa czy zmieszczę się w budżecie). Gdybym się zdecydował na tego OLEDa to temat byl by już dawno zakończony. Ale tak nie jest i truje dalej wam dupe 🫣😉
to coś z topowych Samsungów.I to tyle w temacie miniledów.
A dokładniej? Możesz podać modele?
Nie polecam żadnych Bravi 9, bo ten tv jest grubo ponad Twój budżet.
Mądrzejszego słucha się jeszcze lepiej 🤓 Jakie są Twoje propozycje kolego?
Jeżeli bierzesz na klatę ew. problemy przypadłości technologii Oleda, akceptujesz je i nie będziesz zawiedziony jak wystąpią
Nigdzie to nie zostało napisane. Widziałem na żywo kilka modeli, żeby zrozumieć o co chodzi i dlaczego taki wow jest na to i ogólnie pierwsze wrażenie ok. Nie mówię że MiniLedy daleko za murzynami, tylko że te telewizory wyróżniały się na tle innych. Ale to ma być małżeństwo z rozumu a nie z miłości…jeśli wiesz o czym mówię 😜

Do góry