Witam
Ja mam pytanie co do jakości nadawanego sygnału. Jestem właśnie na wykańczania nowego lokum i mam dostęp do skrzynki z Multimedii, pytanie czy jakość sygnału obrazu będzie wystarczająca czy raczej poszukać czegoś innego. Z tego co wiem na dzień dzisiejszy mógłbym tylko coś cyfrowego dobrać (polsat itp.)
Dzięki
Po spędzonym weekendzie ze swoim TV stwierdzam, że jednak ma on mankament, a mianowicie DSE. Jest ono rozłożone, nazwijmy to, równomiernie, po całym ekranie i jest delikatne. Tak naprawdę widoczne jest tylko podczas oglądania meczów w słabszej jakości. Podczas filmów jest praktycznie niemożliwe do zauważenia, chyba, że wiem, czego szukam i akurat jest jednolite tło i szybki ruch kamery. Podczas meczu dobrej jakości, jak np wspomniane demko w 4K, efektu w ogóle nie widać. Poradźcie mi, co zrobić. Czy pakować go i lecieć do Sony Centre i wymieniać, czy nie liczyć, że się dostanie model bez DSE? Jesli chodzi o clouding, czy równomierność podświetlenia matrycy, to nie mam żadnych zastrzeżeń.
Po spędzonym weekendzie ze swoim TV stwierdzam, że jednak ma on mankament, a mianowicie DSE.
Każda technologia wnosi swoje zalety i wady, typ podświetlenia akurat w 65" niweluje inne niechciane "efekty" LCD ale potwierdzam jest dostrzegalny DSE, chociaż trzeba się temu mocno wpatrywać i występuję ścisłe określonych sytuacjach (w jakich, napisałeś).
Dalej twierdze, że TV się używa, a nie przeprowadza się codzienną ocenę jakości obrazu, 95% mi ten defekt nie przeszkadza, ale każdy ma swoją percepcję i wrażliwość. Druga kwestia nie można wymagać od technologii obarczonej b. dużą ilością różnych mankamentów obrazu idealnego i raczej reklamować jedynie takie, które dyskwalifikują użytkowanie TV na co dzień. Wybór jednak masz, nic na siłę.
Jeśli możliwe by było otrzymanie egzemplarza pozbawionego wad, to bym reklamował, ale skoro to cecha tego typu telewizorów, to nie mam nawet nie tyle argumentu, tylko nie mam na co wymienić, bo nie znajdę bez DSE. Dzięki za podpowiedzi, jak zwykle merytoryczne.
Pisane bylo setki razy ze LCD jest obarczone roznymi wadami tej technologii. Im wieksza przekatna tym bardziej widac te wady...
Nie liczyl bym na to ze po wymianie bedziesz mial lepiej. Piszesz ze w zasadzie tylko przy meczach slabszej jakosci widac DSE wiec ja bym nie kombinowal... Brak cloudingu, rownomiernie podswietlone 65" czego chciec wiecej? No jedynie chyba większą przekątną
Kalibracja mam za sobą. Powiedz teraz jak ustawiłeś to 3D.... Bo ni w ząb nie mogę tego ustawić.Dobra Panowie, po wnikliwej analizie problem z obrazem 3D rozwiązałem sam, przy okazji pokusiłem się o kalibrację, obraz miodzio i co najważniejsze okulary od Samsunga działają perfekcyjnie z tym TV. Dziękuje za uwagę
Gratulacje udanego zakupu
Jakość obrazu w KODi 16 zdecydowanie się poprawiła tylko szkoda, że nie da się pożenić go z spdif i z DD/DTS, w dalszym ciągu player move, robi tą robotę lepiej, trick by wejść do "informacji" by przestawiał w format kinowy, jak najbardziej działa, dzięki ptyq
działa jak ta lala.
Sprawa jest bardziej złożona, pewnie audio mam na ampli, ale bez DD/DTS/AAC (w 5.1), wszystko leci jako stereo, gdzie w playerze video (podstawowy w tym TV) potrafi poprawnie wypuścić sygnał audio takie jakie jest obecne w pliku. Nad KODI trzeba jednak trochę popracować, bo jest tego wart.
Mam starego ampli Denona już dekoderami z HD-audio ale niestety bez ARC i na razie nie widzę sensu zmiany, stąd męczę spdif. ARC przez HDMI ponoć załatwia sprawę a od 16stki, Kodi potrafi nawet wypuścić TrueHD/DTS HD MA.
Pobaw się ustawieniami Kodi
Witam uprzejmie,
Zastanawiam się , czy nowe partie telewizorów Ultra HD firmy Sony KD-55X8505C i KD- 65X8505C (linia 2015 r.)
wyprodukowanych już od miesiąca marca 2016 r. otrzymają podstawy podobne jak w telewizorach firmy Sony np. KD-55XD8505 . ( linia 2016)
Pozdrawiam,
accu
:kom:
Powiem Ci że zaciekawiło mnie to pytanie zobaczymy ...ja mydle że jak mają dużo podstaw tych z roku 20215 to dalej będą je montować..