Witajcie,
od kilku dni posiadam tv kd-65xd9305 i zauważyłem, iż występują w nim problemy związane z nierównomiernym podświetleniem. Załączam zdjęcia zrobione na szybko w celu podglądowym. Jeszcze gorzej to wygląda, np podczas uruchamiania tv, gdy na czarnym tle wyświetla się na środku napis "sony", czy podczas wyświetlania innych napisów na czarnym- wtedy takie jasne smugi są bardzo liczne i występują w wielu miejscach ekranu, które powinny, wg. mnie, pozostać czarne. Czy ten tv tak podświetla, czy to wada fabrycznam i należałoby złożyć reklamacje? Miał ktoś może takie problemy? Bardzo proszę o pomoc, co z tym robić...
Suchy powiedz czy coś zmieniło się u Ciebie? Bawiłeś się ustawieniami? Jak tam walka z chmurkami?
Ja trochę zainspirowany twoim postem też zacząłem to sprawdzać i wydaje mi się, że to raczej typowe w tych modelach.
Poszperałem w necie i znalazłem sporo fotek gdzie podświetlenie wygląda podobnie - włącznie z moim.
A wczoraj przez przypadek wyszedł mi prosty test sprawdzający te podświetlenie i z tego miejsca mam prośbę do wszystkich użytkowników, którzy mają ten model:
Włączcie TV ale bez sygnału telewizyjnego i włączcie przycisk Guide. Na środku ekranu pojawi się jakiś komunikat (niedostępne , gdy nie zapisano.......).
Przy wejściu i wyjściu z tego (i w trakcie) dobrze widać równomierność podświetlenia.
Jak macie taką możliwość wrzućcie takie fotki.
Inna sprawa - to zauważyłem, że fotki takie często są przekłamane przez problem z doświetleniem aparatu fotograficznego- np u mnie na wyświetlaczu kamery chmury są bardziej widoczne niż w realu a jak się podejdzie bliżej TV - kamera zmieni ostrość i chmurki są ciemniejsze

Trochę to wygląda jakby kamera aparatu miała czujnik ciepała