Witam.
Jestem nowy na forum oraz nowym użytkownikiem tv z panelem lcd
Posiadam model EX 501 40"
Jest to mój pierwszy tv lcd i od razu na wstępie mam pytanie.
Kupiłem ten tv w MM, dostałem dwa tygodnie na sprawdzenie sprzętu.
Co tu gadać, ...po prostu jest prześliczny
Martwi mnie natomiast jedna rzecz - clouding :/
Czy wszystkie egzemplarze tak mają?
Nie jest jakiś ogromny, widoczny przy wyświetlaniu full czarnego i przy zupełnej ciemności, ale moze to normalne przy tego typu tv?
Lekko w rogach i w paru miejscach plamy na środek. Jak mi się uda zrobić fotę to dołączę w najbliższej przyszłości.
Może jestem zbytnio wyczulony? Na co dzień pracuję jako grafik więc widze nieco więcej niż przeciętny użytkownik :]
Np bardzo mnie denerwuje forsowanie rozdzielczości na siłę w paltformach HD, przez chamski efekt filtru ziarna :/
Albo wygładzanie w samsungach
żenada.
Ale luzik - idźmy dalej.
Mam jeszcze lekko zaciemnione krawędzie na białym (w koło ramka), ale to tez może normalne, poza tym, ten biały nie jest do końca aż tak świetlisty, może to kwestia tego że mam wybrane ustawienia HOME i że było zupełnie ciemno jak to oglądałem?
Czy takie rzeczy przeszkadzają podczas normalnego użytkowania?
Czy może jednak wymienić ten egzemplarz? Ale czy kolejny nei będzie podobny, lub gorszy?
Czy ten efekt cloudingu się może np cofnąć, lub poszerzyć?
Poza tym wszystko lux.
Zdjęcia wyświetla R E W E L A C Y J N I E
Jeżeli chodzi programy, to na razie mam tylko zwykła antenę podpiętą i np na 1-ce występują przebicia, w sensie jakby obraz spod spodu. Czy to normalne? Na dwójce już lepiej, ale kolory jakieś nienaturalne, tvn idealnie jak na sygnał z anteny.
Czy to kwestia że mam na razie na ustawieniach automatycznych, czy sygnału, czy one po prostu tak mają?
Będę w weekend jeszcze testował na X-Boxie.
Divixy ok, ale nei wszystkie mi czyta, nie wiem czego to kwestia. I nie są to jakiejś rewelacyjnej jakości obrazy, ale patrząc z dalsza i po chwili już się oko przyzwyczaja i jest znośnie.
Najbardziej mnie martwią te przejaśnienia,
Czy to normalne w lcd, czy mam jakiś słaby egzemplarz.
Dziękuję za pomoc.
W miarę postępów zapoznania się z nim będę pisał na bieżąco co i jak
Czy powinienem na coś jeszcze zwrócić szczegółową uwagę?