Sony KDL EX500 (32 EX 500 37/40/46/55EX500) nowe CCFL- opinie, test, wszystko o...

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
mat masz w innych telewizorach -napisz na priw - dostaniesz ofertę, bo to nie jest treść tego wątku.

Ryszardn

New member
Moj pierwszy LCD

Witajcie wszyscy pierwszy raz,
Jestem tutaj nowy i postanowilem sie zarejestrowac, gdyz planujac zakup LCD kierowalem sie rowniez opiniami tegoz forum i uznalem, ze nalezy spelnic obywatelski obowiazek i podzielic sie opinia dla "przyszlych pokolen".
Generalnie to jestem inzynierem ale specjalista z dziedziny telekomunikacji i jakos nigdy nie przywiazywalem wagi to TV, mial po prostu pokazywac ladne obrazki. Nadszedl niestety taki czas, ze stary sie skonczyl i trzeba bylo zdecydowac sie na nowy.
Ostatnie 2 miesiace przebywalem za granica i w chwilach wolnych studiowalem rozne polskie i zagraniczne fora, aby choc troche poznac zawile tajniki nowych telewizorow. Juz prawie bylem zdecydowany na zakup Philipsa lub Toshibe, charakterystyki zblizone, cena rowniez i wyobrazcie sobie w dniu wczorajszym zajechalismy do Media Markt w Gdansku i moja kobietka pierwsze co znalazla na scianie to SONY KDL-40EX500 i powiedziala, ze ten i zaden inny. Spytalem grzecznosciowo dlaczego, przeciez nie wiesz jakimi sie cechuje parametrami etc, niestety stwierdzila ze jest odlotowy (dodam ze moja kochana nie jest polka ale niektore powiedzonka opanowala do perfekcji) i nie chce innego a dla niej SONY zawsze byl gwarantem markowego i bardzo dobrego sprzetu.
A treraz calkiem na serio to tak, cena wczoraj 3031PLN po rabacie 22%, obraz na sygnale analogowym (niestety do poniedzialku tylko 5 kanalow bo UPC Mediabox sie popsul) rewelacja,DVD rowniez bez zarzutu, natomiast nie testowalem HD ale mysle, ze 4 litery porwie:p
Powtarzam nie jestem specjalista tylko typowym "ogladaczem" i wedlug mnie na 100% moge polecic aha i jeszcze jedno, po podlaczeniu internetu (zwykly kabel LAN) youtube smiga az milo, nie wiem co prawda po co, ale taki ot bajer, calkiem mily.
Jezeli moge w jakis sposob pomoc, sluze odpowiedzia na pytania.
Pozdrawiam zyczac wszystkim milego odbioru
Ryszardn

dawid19833

New member
W przyszłym tygodniuzamawiam nowy TV. Zostały już tylko 3 LCD nad którymi się zastanawiam w cenie ok 3300 zł: Sony 40EX500, Samsung 40B650 i Sharp 40LE600. Najbardziej zależy mi na:
- naturalnych kolorach
- skalowaniu SD
- przetwarzaniu obrazu w ruchu

Który z podanych wyżej modeli (a może inny) będzie najlepszy w tej cenie? Czekam na opinie, z góry dzieki;-)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
poproś o prezentację w domu - sam najlepiej sprawdzisz.
Do SD skorzystaj z promocji 40 LE 705

dawid19833

New member
poproś o prezentację w domu - sam najlepiej sprawdzisz.
Do SD skorzystaj z promocji 40 LE 705

Sharp 40 LE705 to już jednak zupełnie inna półka cenowa, za te pieniądze to najwyzej 32LE705 mogę nabyc. Jest jakaś różnica miedzy LE700 a LE705? Jest dużo lepszy od tych 3 podanych przez mnie wcześniej? Zakres cenowy to max 3300 zł wie w tej cenie prosiłbym o wytypowanie faworyta:)
Szczerze od początku skłaniałem się do EX500 ale chciałbym się upewnic czy inni podzielają moje zdanie:)

Ostatnia edycja:

Spioch1

New member
bo nie umiesz skalibrować :razz:
divx wyglądają genialnie (o ile można coś takiego o divx powiedzieć)
ja dostrzegłem tylko takie jak np. jest na czarnym tle biały pręt i się porusza, to zostają po nim ślady na chwilę... (c+, sd)

Ostatnia edycja:

RHJG

New member
Bez reklam
Zaznaczam ze to tylko moja opinia. Kiepskie te TV, spodziewalem sie o wiele wielw wiecej!!!. Czern moze i lepsza ale zdaza sie paskudny clouding widoczny takze w dzien. Matryce 32"-40" serii KDL EX400-500 sa napewno te same. Wyglada to jak SPVA z gorszymi kątami, choc czas reakcji jest lepszy. Na 90% wieksze modele maja inne (lepsze?) matryce. Odtworzylem Divxa z usb i bardzo kiepsko, widoczny dithering na gradientach jak na 6-bit matrycy ?! To samo jak podlaczylem kompa. Wrocilem z pokorą do Samiego B650...ufff

Czemu odnosze wrazenie ze co nowsza seria to gorzej z telewizorami LCD?
Witam dobrze,ze zaznaczyles-to tylko moja opinia.gdzie Ty kolego widziales matryce 6-bit(dithering na gradientach)za to dostaniesz nobla.Matryce 32"-40" serii KDL EX400-500 sa napewno te same.Ide o zaklad,ze nie sa te same.Powiem tak masz dobry TV B650,ale za grosz nie masz zadnej wiedzy,nie dociera do Ciebie kolego,ze swiat idzie do przodu,nowe modele roznych firm,(samsunga tez),sa lepsze co roku od poprzednikow,itd,itp.Mniej zawisci-wiecej kultury i pokory,zycze Tobie mlody czowieku.pozdr.

Spioch1

New member
nie wiem tylko gdzie widział paskudny clouding (jest mniejszy niż w niektórych samsungach b650)
nie wiem też gdzie widział "dithering na gradientach", on chyba pomylił TV

EDIT. ustawienia dla jakiego źródła?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
po raz pierwszy widzę że Sony nie ma cloudingu i bandingu w tej serii. Zawsze Sony miał z tym problemy nawet w najdroższych modelach.
Teraz jest nowy etap.

dawid19833

New member
Krótkie pytanie: który z tych dwóch wybrać:
Sony 40EX500 czy Samsung 40B650 ?

Taka jak pisałem wcześniej zależy mi na jak najlepszym obrazie, skalowaniu SD, przetwarzaniu obrazu w ruchu.

jacek5d

New member
średnia taka.... nie lustro ale do matu brakuje
ja mam południowo-zachodni salon, 8 okien, dziś świeciło słońce, dało się oglądać, tylko w czarnych miejscach było widać "białe chmurki" (okna)
tam gdzie był kolor tam nie było nic widoczne (znaczy nic poza obrazem :bober:)

KIKI, czyli plazmom już żadne zalety nie zostały? :krol:
myśle że odpowiedzią na Twoje pytanie może byc wypowiedz kolegi
digitalusa z innego wątku :

"moge sie zalozyc ze jakosc obrazu sd jest lepsza na x20 niz w telewizorze sony. oczywiscie to moja ocena.
tzn uwazam ze w plazmie x20 ,podobnie jak w x10
sport wyglada lepiej
filmy wygadaja lepiej
divx wyglada lepiej
sprawdzilem w sklepie, podlaczylem dwa dvd do telewizorow lcd sony i plazmy x20 (na plytach pliki z karty dvb). sony przegrywa zdecydowanie."

Spioch1

New member
nie wiem, ja jakoś obrazu plazm nie trawię

a obrazowi SD nawet plazma szczegółów nie doda

Ostatnia edycja:

RHJG

New member
Bez reklam
Matryce

..takie pytanie do kiki-ego. Zapewne w serii EX500 są te same matryce co w W5500. Z moich obserwacji W5500 wynikało że 37 cali słabiej prezentował się pod względem kątów niż np 40 cali. zresztą matryca 37 miała według danych producenta nieco gorsze parametry. Czy mógłbyś to jakoś potwierdzić/zaprzeczyć jak już je zamontujesz na ekspozycji ?

Witam,nie sa te same matryce;SONY KDL-37W5500 - T370HW02 (AU Optronics slabe katy)
SONY KDL-40W5500 LTY400HF05A02 (S-LCD-matryca samsunga)
32EX500-LTY32OHF01(S-LCD-matryca samsunga)
37EX500-T37OHWO3(AUO)
40EX500-LTY400HF06(S-LCD-matryca samsunga)
46EX500-LTY460HJ01(S-LCD-matryca samsunga)
55EX500-LTY550HJ01(S-LCD-matryca samsunga)
Kol. KIKI mial rozkrecic chyba 40EX500 to potwierdzi ,albo zaprzeczy,ja mam takie dane.
W Topowych modelach SONY;HX900 i LX900 maja byc nowe matryce Sharpa UV2A.pozdr.

MAdam

New member
Witam,nie sa te same matryce;SONY KDL-37W5500 - T370HW02 (AU Optronics slabe katy)
SONY KDL-40W5500 LTY400HF05A02 (S-LCD-matryca samsunga)
32EX500-LTY32OHF01(S-LCD-matryca samsunga)
37EX500-T37OHWO3(AUO)
40EX500-LTY400HF06(S-LCD-matryca samsunga)
46EX500-LTY460HJ01(S-LCD-matryca samsunga)
55EX500-LTY550HJ01(S-LCD-matryca samsunga)
Kol. KIKI mial rozkrecic chyba 40EX500 to potwierdzi ,albo zaprzeczy,ja mam takie dane.
W Topowych modelach SONY;HX900 i LX900 maja byc nowe matryce Sharpa UV2A.pozdr.

Masz jakieś info jakie matryce są w serii HX, czy te same co w EX?

Do góry