Mi generalnie mój KDL-32EX500 coraz bardziej się podoba. Udało mi się nawet ostatnio na komputerze odpalić PS3 Media Serwer i zassać parę klipów HD na ekran. Czasem troszkę się przycina ale to może wina ustawień PS3 MS - jeszcze nad tym popracuję.
Martwi mnie jedna sprawa a że jestem początkujący w dziedzinie to nie wiem czy moje pytanie nie będzie kompromitujące. Otóż generalnie nie lubię oglądać obrazów zdeformowanych. Przy transmisji TV 4:3 ustawiam 4:3 i OK. Mam czarne pasy po bokach ale kółka są kółkami itd. Czasem trochę się naklikam ale idzie przeżyć. Gorzej jest z tymi klipami HD przez DLNA lub filmami z DVD. Zastanawia mnie czemu w zestawie wybranych formatów obrazu jest 14:9 a nie ma 16:9? W przypadku DVD jeszcze idzie jakoś dopasować ale w przypadku filmu HD przy 720p mam do wyboru tylko Smart, Wide i Zoom (piszę teraz z pamięci ale chyba tak jest) i żaden nie jest dobry - jak się mieści cały obraz to jest lekko rozciągnięty a jak się mieści na wysokość, to boki obcina dość znacznie. Jest jakiś duży problem czy tylko jestem niedokształcony? Nie mam jeszcze TV cyfrowej i kanałów HD i martwię się jak to wtedy będzie ...
Jak się podzieli 1920 na 1080 to wychodzi jak byk 16:9. Czemu więc brakuje takiego ustawienia?
P.S. A czy jak obraz z DVD prześlę nie po Euro (jak dotychczas) a po Component (bo jest taka opcja, HDMI za to brak) to sytuacja się zmieni? Będę po południu eksperymentował, bo dopiero dziś zdałem sobie sprawę, że obraz z DVD mogę przecież puścić po innych kablach niż Scart.