Skóra, fura i komóra :) Czyli luzne rozmowy o motoryzacji.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Czasem sie zastanawiam, skad oni biora tych urzednikow... konkurs na debila roku czy jak?

demoty-437-530.jpg

https://www.antyradio.pl/News/Numer...ne-przez-RODO-Trzeba-bedzie-je-zakrywac-40927

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
@lolo2
Jak tam grill? Była okazja skorzystać ponownie?

Kurna, chyba troche niska temperture uzyskuje ten grill. Niby palniki ok, jest bardzo duzo ognia ale 250 wyzej nie chce sie nagrzac. Mam tez podejzenie ze gaz z butli moze byc gorszej jakosci, bo dziwne, ze tyle ognia a taka temperatura.

Dzisiaj testy z pizza, nie bylo najgozej :)

kaminskakl

Active member
Bez reklam
Kurna, chyba troche niska temperture uzyskuje ten grill. Niby palniki ok, jest bardzo duzo ognia ale 250 wyzej nie chce sie nagrzac. Mam tez podejzenie ze gaz z butli moze byc gorszej jakosci, bo dziwne, ze tyle ognia a taka temperatura.

Wygląda spoko ta pizza i tak :)

Spróbuj uszczelnić folią grilla tak jak na zdjęciu poniżej. Widać taki tuning na YouTube jak wpiszesz nazwę grilla Triton 3.1 czy Triton 4.1.

Ja też wczoraj poskładałem swoją gazówkę :D Niestety pogoda słaba i nie testowałem jeszcze.
500b9f5e3dc545823586a9f28f203ade.jpg

Henry

Active member
Bez reklam
Lolo, wygląda jakby kamień się nie nagrzał do właściwej temperatury.

Btw. Przerzuć temat do wątku o AGD ;)

g_felek

Member

No ekstra, sądzę że niema potrzeby aby było więcej temperatury kamień musi się nagrzać tak ze 20-30 minut.
Wczoraj przeprowadziłem testy z somsiadem:) i jak termometr na obudowie pokazywał 160 to sonda nad rusztem pokazywała ponad 240. Co do butli to używasz stadnardwej propan-butan czy np nano z czystym propanem?? Możnesz też zrobić prosty test i ściągnac aromatyzery przy pizzy szybciej będzie kamień uzyskiwał temp.

kaminskakl

Active member
Bez reklam
No ekstra, sądzę że niema potrzeby aby było więcej temperatury kamień musi się nagrzać tak ze 20-30 minut.

Wczoraj przeprowadziłem testy z somsiadem:) i jak termometr na obudowie pokazywał 160 to sonda nad rusztem pokazywała ponad 240. Co do butli to używasz stadnardwej propan-butan czy np nano z czystym propanem?? Możnesz też zrobić prosty test i ściągnac aromatyzery przy pizzy szybciej będzie kamień uzyskiwał temp.
Jest jakaś różnica w temperaturze spalania między Propanem a PB? Czytałem, że około 1%, więc w praktyce niezauważalna liczba.

kaminskakl

Active member
Bez reklam
Póki co brzmi to jak Start&Stop. Czyli wsiadasz i automatycznie wyłączasz. U siebie pozbyłem się tego na stałe. Gorzej jak pójdą dalej i będą sprawdzać przewinienie do kilku dni w tył wystawiając przy tym mandat. Teraz działa takie coś w samochodach powyżej 3,5t. Do 28 dni wstecz możesz zostać ukarany.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Póki co brzmi to jak Start&Stop. Czyli wsiadasz i automatycznie wyłączasz. U siebie pozbyłem się tego na stałe. Gorzej jak pójdą dalej i będą sprawdzać przewinienie do kilku dni w tył wystawiając przy tym mandat. Teraz działa takie coś w samochodach powyżej 3,5t. Do 28 dni wstecz możesz zostać ukarany.

Tak samo to rozumiem..

rabit

Active member
Bez reklam
Jeżeli najlepszym rozwiązaniem jest ograniczenie mocy, to chciałbym widzieć tego który to wymyślił podczas wyprzedzania. Wyprzedza na nie znanym mu odcinku drogi i nagle samochód "zauważa" znak 70kmh i odcina mu moc. Szczególnie gdy założył, że spokojnie i bezpiecznie wyprzedzi, ponieważ miał mnóstwo miejsca, a tu TIR z przeciwka coraz bliżej... Oby miał brązowe skóry... :)

Ostatnia edycja:

castel

Member
Witam.
Chciałbym prosić szanownych kolegów o poradę.
Moja siostra kupiła auto jakiś czas temu wraz z ubezpieczeniem pojazdu oc.
Jak się okazało spóźniła sie z opłatą nowego ubezpieczenia cztery dni.
Słyszałem ,że są jakieś kary za opóźnienia.
Czy to prawda ,można jakoś tego uniknąć?

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Kara za brak OC w 2020 roku:

przy braku ważnego OC przez maksymalnie 3 dni - 1040 zł (czyli 40 proc. płacy minimalnej). To wzrost o 140 zł w porównaniu z 2019 r.;
przy braku ważnego OC przez 4-14 dni - 2600 zł (czyli 100 proc. płacy minimalnej). Wzrost o 350 zł r/r;
przy braku ważnego OC przez ponad 14 dni - 5200 zł (czyli 200 proc. płacy minimalnej). Wzrost o 700 zł r/r.

Sa, jak fundusz znajdzie ze nie wykupila.
Nie wiem czy da sie tego uniknac jak ja namierza.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Macie grazki, pochwale sie "znowu" :)

Zawsze mazyla mi sie taka scianka na srubki i klucze. Wkoncu po x latach realizuje zachcianki xD Jeszcze tylko kwestia uzbrojenia w kuwety i kluczei bedzie git.

Na mlotki i cos ciezszego to kupilem magnesy.

free image upload

Caparzo

New member
Bez reklam
Witam.
Chciałbym prosić szanownych kolegów o poradę.
Moja siostra kupiła auto jakiś czas temu wraz z ubezpieczeniem pojazdu oc.
Jak się okazało spóźniła sie z opłatą nowego ubezpieczenia cztery dni.
Słyszałem ,że są jakieś kary za opóźnienia.
Czy to prawda ,można jakoś tego uniknąć?

i co wstydzicie sie zadzwonić do ubezpieczalni i sie dowiedzieć ??

fundusz nie szuka ludzi którzy nie zpłacili tylko fundusz działa jak ktoś przywali i nie ma oc/ac a nie siedzi halina w biurze i szuka że ktoś nie wpłacił :lol:

Edit

Heh ale głupota, gadalem z gościem z pzu i faktycznie szukaja jeleni co nie płacą :lol: i sru kary.. Wzieli za to od zeszlego roku.. Także polecił przestrzegać terminów :lol:
Wyzysk w tym kraju na każdej płaszczyznie

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
i co wstydzicie sie zadzwonić do ubezpieczalni i sie dowiedzieć ??

fundusz nie szuka ludzi którzy nie zpłacili tylko fundusz działa jak ktoś przywali i nie ma oc/ac a nie siedzi halina w biurze i szuka że ktoś nie wpłacił :lol:

Nie musi halina szukac.
Najprawdopodobniej system cepik sam wysyla powiadomienia o braku OC. :)

STELVIO

Well-known member
Bez reklam
Dla mnie trochę dziwne. Każdy ma kogoś od ubezpieczeń i ten dba o terminy. Przecież to jego kasa. Ja o tym nigdy nie pamiętam, bo nie muszę. To do mnie dzwonią i kombinują jak najmniejszą stawkę. Żebym z nich nie zrezygnował.

werf

Active member
Bez reklam
Stelvio kolega napisał że auto kupione razem z polisą,więc kto miał przypomnieć. Nie jest to przypadkiem tak że jak nie wypowiesz umowy to sama z automatu się odnawia,z tym że ubezpieczyciel pewnie sobie jakieś odsetki naliczy?

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Jeżeli najlepszym rozwiązaniem jest ograniczenie mocy, to chciałbym widzieć tego który to wymyślił podczas wyprzedzania. Wyprzedza na nie znanym mu odcinku drogi i nagle samochód "zauważa" znak 70kmh i odcina mu moc. Szczególnie gdy założył, że spokojnie i bezpiecznie wyprzedzi, ponieważ miał mnóstwo miejsca, a tu TIR z przeciwka coraz bliżej... Oby miał brązowe skóry... :)

Z tego co w sieci można wyczytać przede wszystkim będzie można to wyłączyć, nikt nie wprowadzi takiego systemu, który by zagrażał zdrowiu, a nawet życiu , tym, którzy będą się poruszać w autach "uzbrojonych" w taki system. Do tego też może być tak, że ten system będzie wyczuwał gwałtowne naciśnięcie nogi na pedał gazu i z chwilą, gdy komputer to odczyta to ustrojstwo nie będzie mogło się włączyć przy załączonym takim systemie. Trzeba poczekać, aż to wyjdzie bo to jeszcze dużo czasu i jak to będzie funkcjonować może się zmienić jeszcze 10 razy.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Stelvio kolega napisał że auto kupione razem z polisą,więc kto miał przypomnieć. Nie jest to przypadkiem tak że jak nie wypowiesz umowy to sama z automatu się odnawia,z tym że ubezpieczyciel pewnie sobie jakieś odsetki naliczy?

Dokładnie w normalnej sytuacji takiego problemu nie ma, bo jak ma się odpowiedniego Gościa to on już w moim przypadku około 30 dni wcześniej przypomina mi o tym, aby sięgnąć w niedalekiej przyszłości do portfela.. Tylko u tej osoby było inaczej co zapytuje było inaczej, dlatego zrodził się problem..

Ostatnia edycja:
Do góry