Skóra, fura i komóra :) Czyli luzne rozmowy o motoryzacji.

kaminskakl

Active member
Bez reklam
Boczne ścianki od zewnątrz się obkłada nie muszą być wewnątrz grilla. Wg mnie jest bezpiecznie jak trzeba podnieść temperaturę. Ale na 4 palnikowym podejrzewam że 300 uzyska spokojnie.
Fakt o tym nie pomyślałem.
To, że ma 4 palniki może być trochę mylne, bo ma też większą powierzchnię i tutaj 3 palnikowy może osiągać wyższą temperaturę.
 

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Wydaje mi sie ze na gazowce miesko mniej wysuszone jest niz na weglowym.
Szybkie rozpalenie i zrobienie grila to plus.

Kilka jakis tutoriali na youtube i moge zostac masterchefem xD

No i ta pizze kurna musze sprobowac zrobic. Jakis konkretny przepis czy sposob?
 

g_felek

Member

Henry

Active member
Bez reklam
Lolo, musisz stoponiowo nagrzewać, nie od razu na ogień.
Zresztą w piekarniku tak samo upieczesz.
Zorganizuj prawdziwy piec opalany drzewem, a nie grille 😉
 

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Lolo, musisz stoponiowo nagrzewać, nie od razu na ogień.
Zresztą w piekarniku tak samo upieczesz.
Zorganizuj prawdziwy piec opalany drzewem, a nie grille

I jeszcze czego....
Raz w zyciu czlowiek pizze sam upiecze i ma do tego piec budowac.

Chociaz mam wojka Zduna, moze jeszcze pamieta jak to sie robi heheh.

Tak gdzie widzialem ze strasznie modne sie robia te kamienie, a w szczegolnosci steki na tych kamieniach.
Tylko iwylacznie z ciekawosci draze ten temat. :) Masterszefem jednak nie chce zostac. Niech tym zajmuje sie zonka.
 

g_felek

Member
A ten kamien stawia sie normalnie na ruszczie, czy sciagnac ruszt i polozyc nizej na te blaszki nad palnikami - dla wyzszej temp.

Tak na ruszt kamień jest ze specjalnego materiału można go też w zwykłym piekarniku stosować, jest oryginalny landmana z fajną łopatą coś 140 zł mam taki . Nagrzewasz go 30 minut pizze wrzuca się na 5-7 minut jest super chrupiąca od spodu jak z prawdziwego pieca Grill musi być na full nagrzany.
 

g_felek

Member
Tak gdzie widzialem ze strasznie modne sie robia te kamienie, a w szczegolnosci steki na tych kamieniach.
Tylko iwylacznie z ciekawosci draze ten temat. :) Masterszefem jednak nie chce zostac. Niech tym zajmuje sie zonka.
Do steków jest inny kamień jest to najczęściej jest to kryształ czy kamien prawdziwej soli całkiem inna bajka, do tego masz zestaw do podwedzania na drewienka można kupić specjalne drewno z beczki po whisky, ruszty do woka, blachę do smażenia wymienna z połowa rusztu, termometr do pilnowania idealnego steka, jest tego od groma i jeszcze trochę....
 

STELVIO

Well-known member
Bez reklam
Grill gazowy chciałem kupić już dawno. Ale często latem nie było mnie w domu więc temat się odkładał. Kompletnie się na tym nie znam i nic nie sprawdzałem/czytałem na ich temat. Powiedzcie jaka jest różnica między takim o którym piszecie za około 2tyś, a takim za powiedzmy 500zł z Auchan czy Makro? Czy różnica w cenie adekwatna do wyrobu? Albo takie coś?

https://allegro.pl/oferta/grill-ogr...6cab2e664258d9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017
 
Ostatnia edycja:

kaminskakl

Active member
Bez reklam
Grill gazowy chciałem kupić już dawno. Ale często latem nie było mnie w domu więc temat się odkładał. Kompletnie się na tym nie znam i nic nie sprawdzałem/czytałem na ich temat. Powiedzcie jaka jest różnica między takim o którym piszecie za około 2tyś, a takim za powiedzmy 500zł z Auchan czy Makro? Czy różnica w cenie adekwatna do wyrobu? Albo takie coś?

https://allegro.pl/oferta/grill-ogr...6cab2e664258d9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017
Jakością wykonania, długowiecznością (gwarancją), kontrolą temperatury, utrzymaniem temperatury, maksymalną temperaturą, użytym rusztem i wielkością.

Cytat z aukcji z Allegro: Waga grilla***17,5 kg świadczy o jego jakości wykonania

Dla porównania duży 4 palnikowy zabudowany grill Landmanna który wstawił tu lolo waży 57kg, a mniejszy 3 palnikowy bez zabudowanego koszyka Weber 52kg. Model 4 palnikowy Webera ~75kg.

Z drugiej strony nawet taki tani grill z Allegro powinien tak samo dobrze grillować większość potraw jak droższe modele. Może mieć jednak trochę wad jak podpalający się tłuszcz, przecieki tłuszczu czy szybkie zużycie palników/aromatyzerów, ale kosztuje kilka razy mniej.
 

g_felek

Member
Grill gazowy chciałem kupić już dawno. Ale często latem nie było mnie w domu więc temat się odkładał. Kompletnie się na tym nie znam i nic nie sprawdzałem/czytałem na ich temat. Powiedzcie jaka jest różnica między takim o którym piszecie za około 2tyś, a takim za powiedzmy 500zł z Auchan czy Makro? Czy różnica w cenie adekwatna do wyrobu? Albo takie coś?

https://allegro.pl/oferta/grill-ogr...6cab2e664258d9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017
Różnica jest w jakości też na nim ugrilujesz, różnice są w jakości pokrywa z cieńszego materiału, słabej jakości lakier, ruszt jak najtańszy, poczytaj większość ludzi pisze ze po roku rdzewieją lakier odpada itp. Najtańszy dobry Grill to wydatek ok 1250 PLN.
 

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Lolo wyleczyłeś się już ?


Z tego ze zdjecia tak... Ciasny w cholere, nie mieszcze sie. Chcieli fotele z tulejek sciagac itp itd. Szkoda zachodu, zreszta to za duze.


Mam jeszcze 3 tygodnie aby sie wyszalec.
20 maja kolejny zabieg na oczy wiec tego lata juz sobie nie poszaleje.
 
Ostatnia edycja:
Do góry