Ja bym widział zarówno Mustanga jak i Tesle u siebie na podjeździe. Po co wybierać jeden 
Czemu zgon w tesli?
Mysle ze zawsze w USA beda sie sprzedawac. W Azji chinole ich wkoncu przegonia (za kilka lat)
A Europa bedzie misz masz.
Tesla fajna jest na swoj sposob, osiagi, inne spojzenie na wnetrze, futurystyczna wizja. Jak ktos pojezdzi troche to wyrobi sobie calkiem przyjemne zdanie.
Lolo, a co jest takiego niesamowitego w silnikach Diesla? Porównując diesla V8 do benzyny v8 kultura pracy ta sama, spalanie niewiele wyższe w benzynie, mniej elementów psujących się w benzynie. Ponadto benzyna jest mimo wszystko cichsza, tańsza w zakupie itd![]()
Moment obrotowy i cisza : ) Hm to spalanie mnie trochę nurtuje, jakoś nie sięgam pamięcią, abym jeździł benzynowym v8, które zamyka się cały czas w 20 litrach.
Lolo, a co jest takiego niesamowitego w silnikach Diesla? Porównując diesla V8 do benzyny v8 kultura pracy ta sama, spalanie niewiele wyższe w benzynie, mniej elementów psujących się w benzynie. Ponadto benzyna jest mimo wszystko cichsza, tańsza w zakupie itd![]()
Słyszałeś kiedyś dawno takie powiedzenie, że nie ma dwóch takich samych fordów ? Przecież to kupa gruzu, usterkowość na poziomie Rumuńskiego Aro, brak wsparcia serwisu, procedury naprawcze są dziełem przypadku itd...... Nie czepiam się absolutnie tego o czym, wspomina Armani, to jest jasne, nie jesteśmy jeszcze gotowi na masowe przejście na tą technologię.
.
Lolo, dzisiejsze V8 mają wtrysk bezpiśredni i turbiny. To nie silniki wolnossące z lat 90 tylko nowoczesne konstrukcjePoza tym to że miałeś zajechane auto to nie znaczy że każda V8 się psuje
![]()
Lolo, ja nie neguję diesla, bo sam miałem okazję jeździć A8 D3 przedliftową z silnikiem 4.2 tdi, którą miał mój wujek i to rewelacyjne auto, wygodne, dynamiczne itd. Nie mniej jednak nie wiem w czym diesel w dzisiejszych czasach miałby być lepszy od porównywalnej benzyny. Na papierze parametry może i lepiej wyglądają, ale nie papier jeździDla przykładu-nowe Bmw 550d z 4 turbinami i mocą 400koni na papierze przyspiesza do 100km/h tak jak Bmw F10 M5. A jednak w rzeczywistości M5 w każdym zakresie prędkości jest szybsze od nowego 550d
Z którego roku jest ta nowoczesna V8?To znaczy że nie miałeś okazji jeździć nowoczesną V8. Ja od kilku lat jeżdżę tylko V ósemkami i nigdy nie udało mi się przekroczyć spalania w Wawie nawet w korkach 20L. Obecnie ok 15-16L. W trasie 8-12L (przy czym 12L przy szybkich przelotach autostradowych 170+).
Mam bezpośrednie porównanie z Audi A8 D3 4.2 TDI i spalanie w mieście wynosiło średnio 11.5/12 L. W trasie 9-10. Nie uważam żeby to były jakieś wybitne wyniki. A czy momentu masz pod nogą 900Nm (diesel) czy 700 Nm (benzyna) to i tak jest to w zupełności wystarczające
P.S. Aby nie być gołosłownym wrzucam przejazd z nart w tym roku (trasa prawie 1200km):
![]()
Zochu przecie ta twoja nowoczesna jednostka sądząc po wyświetlaczu to S63B44 i to jeszcze pierwszej gen. Toż to więcej oleju przepala niż benzyny : )
Lolo, niezależnie od silnika, nie wymieniaj oleju co 30.000 bo to zabija silnik. Olej powinno się wymieniac co maksymalnie 15.000. Przy 30.000 one już nie trzymają parametrów o powoli dobijają tylko Ci silnik. Koszt wymiany kilkaset złotych z filtrem a masz święty spokój