Skóra, fura i komóra :) Czyli luzne rozmowy o motoryzacji.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
No niby tak jest. W sumie i dobrze bo bynajmniej ci "biedni - w sensie niczemu winni" są pod ochroną. A nie że jak kiedyś ty niczemu winny musisz się przejmować czy winny miał opłacone OC w PZU czy TUW-ie. Bo kojarzę że kiedyś były problemy z uzyskaniem pieniędzy od ubezpieczalni. Teraz jest bez problemu i większość kombinuje jak najwięcej kasy z ubezpieczalni wyciągnąć/wyłudzić. Nawet w zeszłym roku byłem "prawie" "ofiarą" takiego wyłudzenia.

Z mojej winy wymusiłem na rondzie, i felgą mojego SUV-a wgniotłem zderzak pani w golfie. Jedno wgięcie na kilka cm. Szkody na mojej feldze nawet nie zgłaszałem do Autocasco bo praktycznie zerowe uszkodzenie.
Przyznałem się do winy spisaliśmy oświadczenia. Potem Hestia chciała odemnie potwierdzenie zdarzenia wszystko w najlepszym porządku do czasu.... minęło ponad pół roku i zaczęły do mnie przychodzić pisma. Że w wyniku kolizji pani musiała sie potem leczyć, że była ileś tam w szpitalu itp itd (ewidentne wyłudzenie). Stracha dostałem że jakieś renty będę płacił lub coś, oczywiście wyjaśniłem ubezpieczalni że to wyłudzenie itp nie wiem jak to się skończyło.

Ja na szczęście śpię spokojnie. Pani z ubezpieczalni wyjaśniła mi że każdy kierowca musi spełnić 3 warunki wtedy może spać spokojnie:
1. Posiadać ważne dokumenty Oc, Przegląd, Prawo Jazdy
2. Mieć zgodę na posiadanie pojazdu - czy nie ukradłeś
3. Nie być pod działaniem środków alkohol, narkotyki itp.

A tuta, do wcześniejszego pytania źródła.

"Oczywiście ofiary wypadku nie muszą martwić się o wypłacalność właściciela i sprawcy. UFG (jeżeli do kolizji doszło na terenie Polski) lub Polskie Biuro Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (po wypadku za granicą) wypłaci im należne odszkodowanie, a później wystąpi do sprawcy i właściciela o zwrot poniesionych kosztów (proces ten nazywa się regresem)."

Źródło
https://votum-sa.pl/aktualnosci/kar...o-ryzykowac/?gclid=CM7OpsWjm9ACFUETGwodbVsDwg

Oraz stawki z karami za brak OC:

https://ubea.pl/Kara-za-brak-OC-w-2016-roku-i-2015-roku,artykul,850/

Podobny fundusz masz, jeżeli chodzi o alimenty.
Też wypłacą matce alimenty z funduszu a potem ściągają od ojca (jeżeli ojciec jest nie rentowny).

Faktem jest że więzienia niektórym nie straszne i mają wszystko w D.. ale to do czasu. Mam kolegów z marginesu co cwaniaki na pół wsi i miasta. Co to nie oni. Raz trafili na 7-14 dni do paki i odrazu inna gadka. Ucichło jak....

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
A ja się zastanawiam nad zakupem takich "kabelków głośnikowych" mam na myśli opon zimowych :) Pirelli winter scorpion najlepiej z homologacją mercedesa - troszkę poczytałem w necie po kilku firmach zadzwoniłem - teraz jakieś promocje są na te opony - generalnie dużo pozytywów jest w sieci o tych oponach..

https://www.youtube.com/watch?v=wFi2sFDSUG4

Miał ktoś z tą firmą do czynienia jeśli chodzi o opony zimowe w suvach?

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Opony zakupione, wymienione i powiem szczerze że w bardzo fajnej cenie z homologacją Merca oczywiście.. miałem na opony około 4,5 tys a tu jeszcze trochę zostało.. :) super.. na razie bez śniegu po gołym asfalcie przy 120-140 jak jechałem to cicho się zachowywały... poczekam na śnieg :)

lolo2

Well-known member
Bez reklam
No ja tez pewnie bede musial zimowki kupic do hondy (stare dojezdzilem wiosna), choc.sie zastanawiam czy zima bedzie czy nie. Bardzo malo jezdze. Z 2000 zl pojdzie sie pewnie bujac.
No ale tej zimy dziecko i drugie w drodze wiec pewnie nie bede ryzykowal. Ja chyba kupie chinczyki/koreanczyki. Tanie miszeliny moim zdaniem sa gorsze od klasycznego koreanczyka/chinczyka.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
To zależy jakiego rozmiaru masz felgi? Ja Wam powiem że często jak czytam na forach motoryzacyjnych co ludzie kupuja, to włos się jeży. Nigdy nie szpanowałem, na lato mam felgi 16" 205/55 a na zime kupiłem stalówki 15" 195/65, ale oponki mam dobrej klasy. Niektórzy kupują fele 18" a później jest ból, bo trzeba ze 2k lub więcej na opony wydac i kupuje się używane.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Krzychu jakby za 18 - 2 tys to byłoby fajnie :)

LOLO dzisiaj jak kupowałem u swojego Gościa opony zimowe to porozmawiałem z gościem o firmie Hankook bo takowe wrzucili do merca zresztą nie tylko On ma bo również ma Porsche, Audi, BMW nie wspomnę o skodzie czy koreańskich firmach.. ale Gość powiedział, Że te obecne opony z tej firmy nie mają się czego wstydzić, wiele z nich ma atesty wymienionych firm i patrząc cena jakość to wychodzi to podobno naprawdę dobrze.. choć jednak zimowych nie kupiłem tej firmy - ale też pewnie dlatego że nigdy nie miałem, a jednak mówię sobie to Koreańczyk - a zima to jednak inna bajka niż lato jakby naprawdę zawitała.. i mówił że zimówki też dobrze się sprzedają.. choć na drugi rok żona będzie wymieniać sobie samochód to może takie kupi się i sprawdzimy jak sobie radzą takie opony po mieście.. na razie to co wyczytałem to ludzie chwalą nawet i zimówki.. tylko trzeba pamiętać że to nie jest klasa premium , średnia półka..podobno najlepsze robią do suvów ale ile w tym prawdy a ile marketingu to szczerze nie powiem..

lolo2

Well-known member
Bez reklam
No ja na lato kupilem Mexen zachwalali ze ok (jakie drogie auta na nich niebjezdza). Ale w te zachwalanie nie wieze bo "kazdy zyd swoj towar chwali".

A zimowki mialem Pirelli - jeszcze salonowe - od zakupu.

Krzychu do suwa, np. Hondy to nawet 18 wygladaja na male. Ja mam dwa zestawy 18 i na lato i na zime bodajze 225/60/r18.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
To w 2k się nie zmieścisz. Myslalem że masz może jakiegoś Civica lub Accorda. Przy tym rozmiarze i znanych producentach klasy premium a nawet sredniej, to myslę że ok. 3k bys musiał przygotować.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Mam zestaw zimowki z felgami ale poprzedniej zimy wogóle nie zakładałem

A to nie jest obowiązek zakładania zimowych opon ? Pamiętam chyba 2 lata temu to było jak kumpel też uważał że nie ma sensu zakładania zimowych opon.. wyjechał z Wawy do Katowic tam zaczął padać ostry śnieg i wyjazd skończył się na drzewie.. kiedyś oglądałem program tam testy robione na oponach letnich i zimowych i już jak jest w okolicach 0 do (-5 stopni) to letnie opony tracą swoje właściwości w stosunku do zimowych..

Dla mnie powiem szczerze obowiązek powinien być zakładania opon zimowych..

jumper.as

New member
Nie wiem jak jest w Polsce z obowiązkiem zmiany na zimowe opony ale np. w Norwegi w okresie od 1 listopada do konca kwietnia jest obowiązek zmiany opon na zimowki a kara za nie zrobienie tego to utrata prawa jazdy :-D

lolek126

Well-known member
Bez reklam
W Skandynawii to jest inaczej i nie tylko z oponami.. :) to zupełnie inne Państwa.. ja miałem u mojego kumpla w rodzinie przypadek jak jego szwagier zginął tak w okolicach grudnia gdzie gość wjechał na niego bo wpadł w poślizg, a jechał na letnich oponach ... gdzie leżał śnieg na drodze..

RAF1977

Banned
W UK obowiązku nie ma. Tu mało kto posiada opony zimowe.
Ja mam komplet na wyjazd zimowy do Polski, no i jak by tu śnieg spadł, ostatnio chyba 3 lata temu tak nasypało, że drogi były białe. Bo jak troszkę popruszy to zaraz soli nasypią i jest czarno.

werf

Active member
Bez reklam
W UK obowiązku nie ma. Tu mało kto posiada opony zimowe.
Ja mam komplet na wyjazd zimowy do Polski, no i jak by tu śnieg spadł, ostatnio chyba 3 lata temu tak nasypało, że drogi były białe. Bo jak troszkę popruszy to zaraz soli nasypią i jest czarno.

Mało tego w tym dziwnym kraju można jeździć na 4 różnych oponach

werf

Active member
Bez reklam
Na takich felgach jeżdżą meksyki w stanach.Powiedz mi jeszcze czemu oni tak kładą kąt pochylenia tylnych kół,czemu ma to służyć bo przecież nie prowadzeniu ?

Borixon

Active member
Bez reklam
Na takich felgach jeżdżą meksyki w stanach.Powiedz mi jeszcze czemu oni tak kładą kąt pochylenia tylnych kół,czemu ma to służyć bo przecież nie prowadzeniu ?
Negatywy robi się dla wyglądu, nie tylko z tyłu ale i z przodu, w autach do driftu robi się duży z przodu bo mają większy promień skrętu i przy dużym wychyleniu koła toczy się cała szerokością opony i trzyma przód wozu, ale nie o drifcie tutaj.
3556187b6af37dc3a0044083e4cb0082.jpg

Kuzyna właśnie, lekki negatyw, przy tym naciągi i wygląda dobrze, narazie zbiera na lepszą rolkę.

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
To dresiarnia jest, a nie tuning, oczywiście bez obrazy. Koła pod skosem wyglądają beznadziejnie, to w ogóle ma amortyzację?

Borixon

Active member
Bez reklam
To dresiarnia jest, a nie tuning, oczywiście bez obrazy. Koła pod skosem wyglądają beznadziejnie, to w ogóle ma amortyzację?
Sam jesteś dresiarz i żyjesz tuningiem z Fast Furious bez obrazy. Zależy, kuzyn ma gwint i skręcony dość nisko więc jest bardzo sztywno lecz można założyć air ride znaczy pneumatyczne zawieszenie i mieć jak się chce.
95957063d69dbf55b9ebe0aedec2c5e3.jpg

Tak wygląda opona 😁
A tak leży
73745364067d16db0ffa5103c3ce1568.jpg

Do góry