Skóra, fura i komóra :) Czyli luzne rozmowy o motoryzacji.

werf

Active member
Bez reklam
Motor jest bezkonkurencyjny ,w mojej ocenie najlepsze auto w tej klasie 7 demka musi tu ustąpić miejsca . Mercedesa to dla Lolka zostawię : )
W kur.. mnie tylko lewarki zmiany biegów, choć i tak milion razy lepsze od tego czegoś w DB .

Kejup

Member
Bez reklam
Miałem okazje jeździć taką a8 z 4.2. Bajka ale poza zasięgiem. Myślę że jak dla mnie takie a6 3.0tdi to w zupełności wystarczy tym bardziej że jeżdżę mało (obecne auto przez 7 lat zrobiłem 55tys km) albo taki superb 4x4 2.0 280ps. Choć cały czas ten SUV nie daje mi spokoju. Może q5 3.0tdi?

Z jednej strony duże auto nie jest mi wogóle potrzebne z drugiej zaś nie wyobrażam sobie wsadzić rodzinkę do takiej małej puszeczki.

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Najlepsza beke mialem ze swojego szefa.
Ja dostalem uzywana a8.

No a szef mial sobie wybrac nowe auto. Jezdzili na testy nowego lexusa ls500, maybacha, maseratti, bmw 7 i za kazdym razem jak wsiadal za kolko i dodawal gazu to kpina byla. Wylo, buczalo a sprzedawcy w kolko niech pan wlaczy "tryb sport" , "sport plus" a to wtedy jeszcze bardziej wylo.

Problem jak cholera, bo auta nie szlo znalezc takiego zeby bylo zdecydowanie lepsze od uzywki pracownika :)

Mi w a8 nie podobaja sie plastiki te co zakrywaja wejscia plyt CD i kart. Takie to badziewie ze hej.
Masz na mysli lopatki od biegow przy kierownicy? Mnie pasuja, nie mam zastrzezen.

Super sa natomiast Matrixy, lampy bajka. NightVision tez juz przywyklem (jezdze po krajowkach pelno zwierzyny) tez fajna sprawa.

No i podwojne szyby, jest cichutko ok ale nie mam czesto zasiegu w telefonie i piloty od bramy nie dzialaja. Musze szybe opuscic i reke wystawic aby pilot zadzialal. Parodia.

No i ten maly ekranik wysowany tez mi sie to nie widzi.

Kejup, audi a6 tak trzymaja cene ze chyba taniej zaplacilem za a8 niz mialbym dac za a6 w takim wyposarzeniu (oczywiscie przesadzam). Tak naprawde to auto nie jest moje prywatne, ja tylko jezdze.

Ostatnia edycja:

Kejup

Member
Bez reklam
No niestety Audi trzyma cenę. Jest to i plus i minus. Podejrzewam też że utrzymanie, serwis takiej a8 odstaje od a6. Niby większość napraw robię sobie sam (lub męcze kuzyna hihi) ale a8 nie wiem czy bym ogarnął. Choć muszę przyznać że w mojej O2 RS przez te lata nie miałem żadnej awarii. Tylko wymiany zużywających się elementów typu klocki, jakieś elementy zawieszenia itd. dlatego też taki superb korci. Zobaczymy na co fundusze pozwolą.

Ostatnia edycja:

bokciu

Banned
Dizelek 4.2 i chyba jest to najlepszy silnik jaki kiedykolwiek mi przyszlo kierowac. Zawsze uwazalem ze benzyna (mam 4.4l w bmw 7), czy tez silniki hemi to najlepsze silniki. Ale odkad mam 4 litry w dizlu ze sprezara. To nie wiem czy istnieje na dzien dzisiejszy lepszy silnik?

od drugiej minuty mozna zobaczyc

[youtube]an1FaekB__w[/youtube]

Ps.
Jedynie jeszcze podziwiam silnik ze skrzynia w lexusie ls600hl z 2009 roku. To polaczenie to mistrzostwo. Szkode ze lexus nie robi juz tak dobrych samochodow, te nowe to badziewie.

Gość ma kilka podobnych filmików na swoim kanale. Pragnę tylko zauważyć, że auto jest dłubane. Moc zwiększona oraz moment powyżej 1000Nm, gdzie skrzynia teoretycznie wytrzymuje do tysiąca, więc pytanie ile jeszcze pojeździ...

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Ooo faktyczne. Ma nawet film z tuningu, dokladnie o takim tuningu slyszalem/myslalem. Niby w Poznaniu gdzies robia i maja hamownie na quatro.

[youtube]YiX2LwJyTuk[/youtube]

werf

Active member
Bez reklam
Nie jest do końca problem w wytrzymałości skrzyni a bardziej w uślizgu jajka .Do dlubanej Rs6 można dostać z modyfikowany .
Wytrzymałość przy mocnych autach to sprawa drugorzędna : )

kaminskakl

Active member
Bez reklam
Ooo faktyczne. Ma nawet film z tuningu, dokladnie o takim tuningu slyszalem/myslalem. Niby w Poznaniu gdzies robia i maja hamownie na quatro.

[youtube]YiX2LwJyTuk[/youtube]
Rób strojenie w pro firmie i nie pękaj. Jak byś był ze Śląska to mam namiary na dwóch kolegów co się tym zajmują. Jeden ostatnio kupił RS3, po kilku miesiącach samochód miał już ponad 600KM, teraz ma ponad 700KM i robi w 5s 100-200 km/h :D

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Lolo, nie nakręcaj się. Bawiłem się kiedyś podobnie z takim limuzynami.
Masz czym depnąć, zostaw w spokoju.
Kup drugie, stricte sportowe i wówczas będziesz miał kose do zabawy i ew.modyfikacji.
Ja u Ciebie nic bym nie grzebał.

Pamiętaj też, żeby się przypadkiem nie chwalić w ogłoszeniu przy sprzedaży, bo zdecydowana większość nie tknie Twojego auta. Dla potencjalnych klientów tego segmentu takie zabawy, to czyta głupota. Raz brak znajomości tematu i zrozumienia, dwa oczywiste skojarzenia.

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
To samo napisałem wyżej co i Armanig jak ma sie juz auto na poziomie to szkoda mieszać w nim.. Tym bardziej, że naprawdę jest w co wdepnąć.. Co nie zmienia faktu jak to niektórzy mówią jest ryzyko jest zabawa.. :) Potem tylko trzeba konsekwencje tejże zabawy samemu ponosić. Jakby co :)

Ostatnia edycja:

kaminskakl

Active member
Bez reklam
To samo napisałem wyżej co i Armanig jak ma sie juz auto na poziomie to szkoda mieszać w nim.. Tym bardziej, że naprawdę jest w co wdepnąć.. Co nie zmienia faktu jak to niektórzy mówią jest ryzyko jest zabawa.. :) Potem tylko trzeba konsekwencje tejże zabawy samemu ponosić. Jakby co :)
Znajomy ma Superba o mocy ponad 400KM. Robił go jeszcze na gwarancji. Gdy pytałem czy się nie boi to powiedział, że motor kosztuje 10k zł, z wymianą wyjdzie go jakieś 12k zł, więc mniej niż 10% wartości samochodu. Tyle z konsekwencji ;)

werf

Active member
Bez reklam
Znajomy ma Superba o mocy ponad 400KM. Robił go jeszcze na gwarancji. Gdy pytałem czy się nie boi to powiedział, że motor kosztuje 10k zł, z wymianą wyjdzie go jakieś 12k zł, więc mniej niż 10% wartości samochodu. Tyle z konsekwencji ;)

To są kucyki a nie konie : )

lolek126

Well-known member
Bez reklam

Kolega Twój miał na myśli nowy silnik? Z jakiego silnika zrobili mu te 400 ?

Kejup

Member
Bez reklam
To i tak dobrze że 4 bo biorąc pod uwagę tendencje w motoryzacji to za niedługo 3 cylindry to będzie wypas hihi.
A tak na poważnie to już 5 cylindrów w rzędzie fajnie brzmi :)

Do góry