Skóra, fura i komóra :) Czyli luzne rozmowy o motoryzacji.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Czyli nie warto? Czy jednak średnio, ale warto :) Bo mam zamiar się wybrać.
Nie przeglądam galerii szczegółowo, żeby nie psuc sobie jeszcze niespodzianek, ale już widzę, że Młody bohaterem relacji. Tak trzymać.
Btw. Do rowerów nic nie było? :D

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Ogolnie chyba w calym przemysle lipa. Niby wszystko dobze a bylem we wtorek na tagrach IMT w Poznaniu - te targi to nasza chluba narodowa bo wedlog mnie drugie targi najlepsze w europie zaraz po EMO, to targi chyba o 30% mniejsze i wiele mniej maszyn.

Albo czlowiek przejedzony tymi samochodami i maszynami bo wkolko to samo?

Na targach tez juz odbija skoro kaza sobie placic nawet 250zl za m^2. Powoli wszyscy zaczynaja liczyc pieniadz.

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
To były moje trzecie z rzędu w Sosnowcu. Pierwszy rok full wypas, w zeszłym słabiej, ale ujdzie, ale w tym roku, godzinka i do domu. Nie warto IMO. Szczerze, mam 2 km od domu i 30 zł za bilety, więc nie ma to tamto, ale z Krakowa bym sie nie tłukł na to specjalnie, szczerze. Chyba, że wpadniesz na kawkę albo sprilla ;)

No niestety takie czasy mamy, że młody mnie zagina, jesli chodzi o motoryzacje :)

Rowery to tu będą
http://www.targikielce.pl/pl/bike-expo.htm

jeszcze celuję tu, Monster Jam na Śląskim:
https://www.ebilet.pl/widowiska/inne/monster-jam/

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Ostatnio byl poruszany temat czy auto elektryczne jest cichsze od auta z silnikiem spaliniwym.

Dzisiaj pozyczylem elektryka na weekend, wsiadlem i zaczelo mi glosno szumiec wiec przypomnial mi sie ten temat, wiec postanowilem zrobic pomiary halasu. No i wyszlo w sumie to co mialo wyjsc.

Disel 4.2l, podwojne szyby, opony dunlopa 275x35xr21, z przodu normalne z tylu wygluszane z gabka.

Jazda przy 90km/h

Jazda przy 150kmh

Tesla model s, pojedyncze szyby, opony mischelina

Jazda przy 90km/h

No i jazda 140 - 145km/h jakas pechowa trasa nie bylo jak pomiaru zrobic, wiec pewnie z 1 - 2 db by trzeba dodac.

Zalecam porownyeac wartosci srednie AVG i Maksymalne, a nie ta najwieksza w danej sekundzie przy ktorej zrobilem fotke screena.

Przy 90km/h diselek wydaje sie cichszy, bynajmniej takie mam odczucie. Przy 150km/h raczej nie ma roznicy.

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Przy wyższych prędkosciach to juz nie silnik a opór powietrza robi róż nicę w hałasie, a tu wyciszenie auta itp.

Dokladnje tak i halas "powietrza" zaczyna grac role juz od 70 - 90km/h. Roznice w halasie beda zalezaly juz chyba tylko ze wzgledu na opony i aerodynamike i wyciszenie nadwozia.

Gadanie ze dizel zamula w stosunku do benzyny, czy klekocze i jest glosny niestety sa to juz legendy.

Ostatnio bylem na testach kilku autek w benzynie i szczeze ciezko cos znalezc aby bylo zrywne i nie buczalo. Najgozej wypadl nowy lexus 500 i maybach 560. Prawie jak w mojej hondzie - 3 pedaly (sprzeglo, hamulec i poziom glosnosci) xD

Unia chyba specjalnie zablokowala disle o pojemnosci powyzej 3l, bo jak dla mnie taki nowy dizelek ponad 4 litry chyba nie ma sobie rownych. Spalanie potrafie zjechac do 8.5litra, moc to 800Nm, przyspieszenie zdrowe - benzyna musi miec ze 100 lub wiecej koni aby dorownala, benzyna spali jeszcze raz tyle i silnik glosniej wyje przy rozpedzaniu niz dizel bo wyzej sie kreci.

Nikogo nie obchodzilo juz nawet euro6 w osobowkach. Dizel to zlo i koniec.

Skoro dizli juz nie bedzie to tylko czekac na elektryki. To sa niepowazne samochody, lepiej aby ograniczyli osiagi tych aut bo to masakra jest. Jak nie strace prawka przez ten tydzien to bedzie.... :)

Ciekawa informacja.:

Dla pojazdów z silnikami benzynowymi norma EURO 6 zakłada następujące maksymalne wartości (podawane w gramach na kilometr):

1 CO (tlenki węgla);
0,1 HC (węglowodory);
0,06 NOx (tlenki azotu);
0,005 PM (cząstki stałe – norma dla silników z bezpośrednim wtryskiem).
Dla samochodów z silnikiem diesla norma EURO 6 nakłada natomiast następujące restrykcje:

0,5 CO;
0,05 HC;
0,08 NOx;
0,17 HC+NOx;
0,005 PM.

I na czym ma polegac ta ekologia skoro benzyny spale dwa razy wiecej niz ropy, a te srednie spalania w kartach sa "dla idiotow". Czemu zakazali sprzedazy dizli?

Ostatnia edycja:

werf

Active member
Bez reklam
Lolo dizle są i mają się dobrze.Bosch + kilku Niemieckich producentów aut ma zaplanowany dynamiczny rozwój do 25 roku. Tak na marginesie to jeszcze będzie płacz za dislami ,już ludzie marudzą że kupili nowy 3 litrowy czysty beznyznowy a to to pali trzy razy tyle co na prospekcie : )i co dwa tygodnie w serwisie jest na gaszenie kontrolek.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Jak maja sie dobrze jak juz nie kupie dizelka 4 litrowego....??

Mam bmw kupic z 3 litrowym dizlem i 4 turbami? To mnie przeraza.

Na dzien dzisiejszy to chyba potrzymam swojego jeszcze ze dwa lata, sprzedam i kupie taki sam jak mam z rocznika 2017/2018. Albo Tesle.

werf

Active member
Bez reklam
Touareg 2018 ma być V8 diesel,Q7 demka jest co ciekawsze nie można zamówić do stycznia brak mocy produkcyjnych.Pewnie finalnie trafi też do A8 .Bmw V8 d zabiło razem z E65 i raczej nie wróci. Mercedes nie wiem.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Szczerze, kompletnie nie rozumiem dlaczego Tuareg ma dostac pozwolenie na 4.0 w dizlu na europe...

Do nowej a8 silnik dizla wiekszy niz 3l nie trafi. Nie dostali homologacji. Informacja potwierdzona w salonie audi. Teraz skupiaja sie nad elektrykiem - a8.

BMW tez nie dostala homologacji, wiec wstawili 3.0 z 4 turbami.

Nowy meras i ile kojarze tez nie dostal homologacji.

Dlatego nie rozumiem jakim prawem VW ma dostac homologacje.

Audi q7 jest z roku modelowego 2015 wiec dostalo homologacje jeszcze przed zakazem.

Ostatnia edycja:

werf

Active member
Bez reklam
Sprawa A8 nie jest do końca wiadoma i przesądzona ,natomiast BMW V8D zakończyło za czasów EU4 przy EU5 nie mieli już takiego w ofercie. Raczej kwestia polityki rozwoju niż możliwości technicznych.

werf

Active member
Bez reklam
Nic nie piszecie a BMW w tym roku miało taką małą rocznice : )

Attachments

• 34860299_1817602158319366_1050139969391165440_n.jpg
    34860299_1817602158319366_1050139969391165440_n.jpg
    80,7 KB · Wyś: 153

Henry

Active member
Bez reklam
Lolo dizle są i mają się dobrze.Bosch + kilku Niemieckich producentów aut ma zaplanowany dynamiczny rozwój .
Jakiś czas temu też o tym pisałem
Bosch mimo wszystko będzie pracował nad dieslem, ich nowe rozwiązanie daje emisje NOx na poziomie kilkunastu mg/km, sporo poniżej wymaganych norm.
Podobno Daimler z nimi współpracuje w tym zakresie i niedługo inni się przyłączą, a jeszcze nie tak dawno wieszczyli koniec diesla.

ps. ciekawe za to jak nowe "benzyny" będą się sprawowały z DPFami ;)

Ostatnia edycja:

werf

Active member
Bez reklam
Tak samo jak diesle 200 tyś i do śmieci: )ale to jest chu... zaczyna się era instalacji elektrycznej z aluminium.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Porownajcie sobie norme euro 6 dla benzyny i dizla. Juz w tym momencie dizel jest praktycznie identyczny. Tylko ze w benzynie o wiele bardziej oszukuja w "spalaniu na 100km/h" niz w Dizlu. Wiec na tej podstawie moge stwierdzic ze dizelek z euro6 mniej zasmrodzi niz benzyna z euro 6.

A to oswiadczenie niedawne widzieli?
"Koncern FCA mający w portfolio m.in. włoskiego Fiata, Alfe Romeo oraz amerykańskiego Jeepa i Chryslera, chce do 2022 roku wycofać ze swoich aut silniki Diesla. O decyzji FCA poinformował „Financial Times”."

Widac juz tylko niemcy beda ratowac dizla. Porsche zadeklarowalo ze w suvach na 100% beda montowac dizle.

Tak samo jak diesle 200 tyś i do śmieci: )ale to jest chu... zaczyna się era instalacji elektrycznej z aluminium.

Dlatego dobijam maks do 160 - 180 tys km i sprzedaje swoje auto dalej. Strach trzymac takie auta dluzej.

Masz na mysli ze wszystkie kabelki w autach beda z aluminium?

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Te widziałem w Sosnowcu, akurat wpadłem dosłownie na chwilę i bam na dzień dobry wygibasy, nawet miałem dzwonić, bo navi skierowałą zupełnie w inne miejsce (jakaś ślepa uliczka z budynkiem), dopiero któryś znak pokierował. Byłem dosłownie chwilę.
Generalnie bryndza, ale wskoczyłem centralnie na pokaz. Fuks.
Mam relacje itp. ale już nie chce mi się wklejać ;)

W takim razie spróbuje poplanować Katowice, zobaczymy ;)

Kiedy te targi rowerów?

Do góry