Skóra, fura i komóra :) Czyli luzne rozmowy o motoryzacji.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Ladnie.
Szybszy, wieksza bateria no i dwa razy szybsze ladowanie pewnie w granicach 15minut caly bak.

Kiedys chodzilem na wyklady Volkswagena. Wtedy startowali ze swoin elektrycznym golfem. Planowali z rzadem niemieckim budowac specjalne stancje benzynowe na ktorych jakos automatycznie wumienialo by sie baterie (projekt kosmos na tamte czasy). Chodzilo o to zeby auto stalo na cpn 15min a nie kilka godzin - bo wtedy tyle sie te auta ladowaly.
A tu wystarczylo troche technologii i juz mozemy ladowac baterie 15 minut

Dodam jeszcze, ze juz wtedy VW zapewnial ze potrafia zrobic golfa ktory rozpedzalby sie do 100km/h w czasie "zerowym". Problemem sa juz tylko opony, ktore sa w stanie przeniesc moc na asfalt.

Cala elektryka ruszy w ciagu najblizszych 2 lat, zobaczycie a wszystko glownie przez to. Ze jeden "wariat" oddal - zrzekl sie patentow ktorymi dusponuje tesla. Zrzekl sie ich pod pretekstem: "chcial aby rozwoj elektromobilnosci dostal kopa"...

Armanig cos dla ciebie.... bedzie duzo Gulgotania....

[youtube]ARzujfRiQ3c[/youtube]

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Co za czasy, kiedyś się robiło podmianę motoru na większy, dziś wkłada się baterie, a ta jak wiadomo jest bezkonkurencyjna względem przyspieszeń, ale czy o to tutaj tylko chodzi...

Tak przy okazji, skoro o rządzie i VW (także Porsche, Forda itd.) czy w końcu BMW które jest tym czy jest obecnie - czyli potęga finansowa, a dlaczego? Bo pracowici, bo mieli łeb na karku?
Otóż nie. Potęgą stali się (jak wiele innych marek) właśnie dzięki nazistom i pracy więźniów z obozów koncentracyjnych.
Warto sobie odświeżyć historię czasami i chwilę się nad tym zastanowić.

Nie zmienia to faktu, że obecne auta są bardzo ok, ale już sama historia mało ciekawa. Szczególnie na tle ostatnich wydarzeń. Polecam chociażby pierwszy odcinek "Brudnej forsy" na Netflixie.
Sporo o przekręcie VW, a już te cwaniackie zakłamane wyrachowane mordy korporacyjne zupełnie odpychające.

[youtube]0KSt_Y4gZgM[/youtube]

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
kuuurna...
Tez bym chcial takiego kameleona.
To nic ze te swiatelka wygladaja wsiowato, wujas lata tenu mial tak golfa oswietlone :)

Musze moja swinke skarbonke roztloc, moze kupilby takiego. :)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Italo disco ;) ale Lambo zawsze na propsie ; )
My też mamy u siebie, a co tam (Poland).

[youtube]4t1PTOC9UqM[/youtube]

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Nie popieram takich zabaw po drogach, absolutnie, ale popatrzeć, pomarzyć można :) Co ciekawe obaj goście miło się dogadywali ;)

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Byłem, ale w tym roku wyjątkowo skromnie. Juz nie mówię, że zero atrakcji, żadnego driftu, przejażdzek, tylko gość wyczyniał triki na motorze.
Ciekawostką była symulacja dachownia, ale w zwolnionym tempie. Autko robiło kilka obrotów wokół osi. MIało to na celu pokazanei, dlaczego warto zapisać pasy :) Wsiadłem i gość mówi, że mogę sie trzymać kierownicy lub uchwytów w drzwiach, ale nie radzi mi podpierac rękami dachu. Mam zdac sie na pasy. I rzeczywiście. Trzymanie nic nie daje. I tak lecisz w dół, odrywasz sie od siedzenia. Najlepiej bezwładnie zdać się na pasy.
Ciekawe tylko, gdyby to działo sie na prawdę w ułamkach sekund czy człowiek zdąży pomyśleć, żeby niczego sie nie trzymać... :)

Nawet hostessy niedopisały :)

Do góry