Skóra, fura i komóra :) Czyli luzne rozmowy o motoryzacji.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Rekin nadjechał dla płci pięknej..

Kilkaset kilometrów zrobione BMK-a 3 .. nie chciałbym porównywać do GLC bo to nie ta półka, nie to wyposażenie i inne nadwozie , nie wspominając o silniku..a skończywszy na cenie to jest auto o dobre 100% tańsze.. tak ogólnie pierwsze wrażenia.. więc tak po suchym asfalcie to tak jak Lolo pisał nie czuje się żadnego dyskomfortu, że jedzie się samochodem z napędem na tylną oś.. W deszczu powiem uczciwie też nie zachowywało się auto jakoś specjalnie dziwnie… To co istotne i co się może przydać innym to fakt, że trzeba przestawić się jeśli jedziemy nagle samochodem o 60 KM (niby to nie jest szał, ale uwierzcie mi na słowo jest różnica) słabszym plus samochodem który moment obrotowy trochę inaczej działa niż to ma miejsce w tym mocniejszym samochodzie.. szczególnie mam tu na myśli wyprzedzanie.. samo wykończenie to nie jest auto super wyposażone więc też ciężko mi się odnosić będąc w 100% szczerym.. jedno jest pewne do Mazdy 3 nowiutkiej pod względem komfortu wybierania nierówności na drodze, jakości materiałów i wykończenia – nie ma co porównywać , a ta Mazda naprawdę też swoje kosztowała.. Ilość miejsca powiedzmy, że nie jest źle ale do komfortu brakuje – w mojej opinii.. silnik powiem że dosyć przyjemnie pracuje jak na „dizla” – troszkę tym byłem zaskoczony.. zimą będzie gorzej :- ) skrzynia automatyczna – 8 biegowa .. i tu żeby szczerym to jeszcze poczekam z oceną .. ale na stan dzisiejszy jednak mi od Merca bardziej pasuje i nie chodzi o ilość biegów tylko w Mercu jest to wygodniejsze.. nie wspominając że ma się manetki w manualu, a tutaj trzeba ruszać dźwignią + albo - dla mnie chory pomysł.. w BMW manetki są chyba przy sportowych tylko modelach .. głowa boli.. dodatkowo w mercedesie jest taki fajny patent człowiek naciska sobie hamulec do końca i nic człowieka nie interesuje, w BMW albo trzeba trzymać nogę na hamulcu na światłach – absurd (pomimo że dużo siły niby to nie wymaga ale.. )albo trzeba włączyć P na skrzyni.. co znowu powoduje że trzeba po zmianie światła „wajchę” przestawić na D… nie potrafię tego zrozumieć .. w Mercedesie jak się stoi na górce naciska się do końca hamulec chce się ruszać naciska się gaz i samochód zwalania sobie hamulec automatycznie – tutaj trzeba będzie przetestować.. i raz miałem okazję to niby podobnie to działa przy włożeniu biegu na P. W mercedesie są dwa tryby sportowe tutaj jest jeden.. i na tym sportowym w Mercu bardziej jest to odczuwalne ale może to wynika z większej mocy.. więcej trochę później bo za mało jeszcze przejechałem..
Zawieszenie jak na razie spoko na zakrętach samochód się nie wychyla za specjalne żeby kierowca odczuł jakieś zbytnie zaniepokojenie.. Jeśli chodzi o twardość zawieszenia wydaje mi się że mercedes jest miększy  że tak powiem.. ale na pewno BMW jest miększe np. od Opla Insygni czy też Pasacika - porównywalne wielkości auta.. przynajmniej takie ja mam zdanie na szybko.. Hamulce nie można się przyczepić… będąc szczerym.. Klimatronik i tu też na 100% jeszcze nie napiszę bo kilka rzeczy chcę sprawdzić na szybkiego – nie mniej jednaka wg mnie od Mercedesa - BMW może się uczyć jak się powinno robić intuicyjny i skuteczny klimatronik.. ale to tak na szybkiego i na razie nie wchodzę w szczegóły.. chyba że BMW ma kilka modeli klimatroników w zależności od klasy auta.. to wtedy inna bajka .. ale np. GLA nie był jakiś to wysoki model, a klimatronik miał świetny.. więc jednak można.. ale jeśli w każdym modelu jest taki klimatronik to absurdem jest fakt że ja nie mogę zmienić w tym aucie temperatury jednakowej dla dwóch stref jak i ustawień nadmuchu dla dwóch stref jednocześnie tym samym przyciskiem..tylko osobne są ustawienia dla dwóch stref.. nie mogę tego zrozumieć..
Menu komputera również bardziej mi pasuje w Mercedesie.. i najmniej istotna sprawa :) zapach „śmierdzącego” nowością auta – w Mesiu jest to fajniejszy zapach..
To co jest fajniejsze w BMW są czujniki parkowania (mam na myśli motyw informowania do zbliżenia się do przeszkody) – bardziej jest to widoczne i namacalne że tak powiem… niż ma to miejsce w Mesiu.. tył czujników w Mercu to jest skręcony na Maksa.. W BMW też zauważyłem że jest lepszy skręt ale może to wynika że jest to mniejsze auto.... to tak na szybkiego..
Nie chce wchodzić w szczegóły bo jak ktoś by poczytał to pomyślał by sobie ze jakiś nawiedzony jestem czepiając się pewnych rzeczy ale niestety jak się jeździ lepszym autem to jednak ciężko jest nagle przestawić się na coś gorszego - pomimo że to gorsze to jest BMW.. Ale niestety jak z większego i bardzo dobrze wyposażonego Suva przesiada się człowiek do takiego sedana to jakbym wsiadł do gokarda.. :- ) Ważne jest to że będę miał okazje sobie pojeździć innym Niemcem na co dzień i trochę zobaczyć co i jak.. a może kiedyś :- ) jakieś „nerki” w lepszym wydaniu…
Ale najistotniejszy fakt, że jest uśmiech na twarzy żony i cieszy się okrutnie , bo Mazda pomimo, że nowa jakoś jej nie leżała.. ale sama chciała.. chociaż ja proponowałem Toyotę.. ale tu się trafiła okazja więc trochę żal było nie skorzystać.. a że np. kolor nie taki jak by się chciało – trudno jest to do przeżycia, wyposażenie ma nie gorsze jak w Maździe, a dodatkowo ma fajną skrzynie automatyczną .. Tyle ludzi jeździ białymi albo czarnymi autami i żyją i niekoniecznie to są BMK-i. Jakoś może przeżyje :- ) w końcu to kobieta .. i na 5-6 lat problem z głowy…

Ostatnia edycja:

ThePepe

New member
Bez reklam
Jako fan marki gratuluję zakupu.
Jednak do opisu się przyczepię trochę :) Piszesz że nie ma co porównywać do Merca bo to nie ta półka, Merc dużo droższy... a jednak porównujesz w każdym zdaniu ;)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Porównuję ale zaznaczyłem że nie porównuje wszystkiego.. bo nie ma sensu najmniejszego.. ale skrzynia biegów automatyczna która jest u mnie to również jest taka sama w wypasionym BMW - ewentualnie te mocniejsze mają jeden funkcję więcej czyli S+ ale jak widzisz suv nie jest sportowym autem i ma dwa programy sportowe i manetki też ma.. ba GLA miał manetki przy kierownicy :- ) klimatronik też bez względu czy to jest "słabsze" BMW czy lepsze coś niesamowitego żebym nie miał kontroli jako kierowca nad dwoma strefami jednocześnie.. to jest nie porozumienie Kolego.. tak jak Ci mówię w GLA miałem to.. a jednak BMW 3 to jest wyżej jak GLA.. Cała resztę silnika wyposażenia nie porównuje bo nie ma sensu .. musiałbym mieć BMW w podobnym wyposażeniu i nie 3tkę tylko X5 lub seria 5.. Ale generalnie jeździ się przyjemnie i na pewno więcej jest radości jak z Mazd 3 zaznaczam nowej Mazdy 3.. i to niepodległa żadnej dyskusji.. a przy okazji mówię mam szansę na 100% ocenić skrzynię , ten silnik, awaryjność o której rożnie to w ostatnich czasach mówią jeśli chodzi o BMW.. a nie z opowieści czy też z internetu..

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Ładny samochód lolek. Ja po nowym roku będę kupował coś z pary Nowy Seat Leon Fr kombi/ używane audi a4 kombi. Kobieta ciśnie na Leona FRa bo ładny:)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Ja tam trochę się dystansuje co do tej ładności :- ) ale bez wątpienia wchodząc do auta gdzie jest wszystko jasne (już nawet nie chodzi o skórę) tylko jasność tapicerek itp w stosunku do takiego auta gdzie jest wszystko ciemne to różnica jest mega.. ale też nie chce za bardzo być nie obiektywny bo jeszcze ktoś mi napisze że coś z głową mi się stało..
Ale najlepsze jest to że zona powiedziała że sama będzie go myła i to jest plus bo tak co 2-3 tygodnie musiałem jechać i myć jej samochód, a teraz z bańki.. :- )

A4 będzie większa od tego Seata ... wiec jeśli na tym zależy Ci również to ja bym brał większe auto.. a pamiętaj że A4 to nie jest jakieś mega duże auto nawet w kombi.. kumpel jak porównywał Paska do A4 to Pasek jest większy.. ale A4 ładniejsze..

Ostatnia edycja:

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Ja jestem po stronie Audi bo ogólnie podobają mi się te samochody. Oczywiście interesuje mnie w przypadku audi brązowa skóra, jasna tapicerka nie zdaje u mnie egzaminu niestety. Na korzyść Seata przemawia tańszy serwis oraz fakt zakupu nowego samochodu. Ja traktuje samochód w sposób taki, że ma to mnie przewieźć od miejsca A do B, ale jak wygram w lotka to sprawie sobie RS6 kombi:)

werf

Active member
Bez reklam
Jest jedna dosyć zasadnicza różnica MQB vs MLB ,więc porównanie większy mniejszy szybszy nie ma tu żadnego sensu .

Borixon

Active member
Bez reklam
Skóra, fura i komóra 😊 Czyli luzne rozmowy o motoryzacji.

Lolek aż się prosi o większe koło, f30 to fajny wóz, szkoda ze bez Mpaku.

Kuzynowi robił znajomek sesje BMW:
4794abb19d12b5bafd190484317c2893.jpg
347703871234f8457405f062a0e15155.jpg

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Nie rozumiem tego klimatronika.

Chodzi ci ze sa dwie galki dla kierowcy i pasazera i ze kazdy sam niezaleznie ustawia sobie temperature? Ja mam tak w hondzie i uwazam ze tak musi byc.
Latem ustawiam sobie nadmuch na nogi i szybe a zona na twarz. Strasznie mnie denerwuje nadmuch na twarz bo albo dmucha zimnym w gebe, w reke albo w kolana a nie lubie tego uczucia. Znowoz zona odwrotnie

Lolek powinienes zobaczyc nowa bmw 5, z dobrym wyposarzeniem skora i podsufitki w czarnej tkaninie i oswietleniem led wewnetrznym. Przepiekne auto, bajka tylko ta nowa cena nie do zaakceptowania :)

Ja jestem po stronie Audi bo ogólnie podobają mi się te samochody. Oczywiście interesuje mnie w przypadku audi brązowa skóra,

Po zdjeciach, traktowalem ten braz jako najgorszy mozliwy kolor, ochydztwo. Ale jak zobaczylem jak to naprawde wyglada to bajka.

Probowalem sfotografowac te skore telefonem, ale niebudalo mi sie. Na zdjeciach wychodzi ona bardzo jasno. A w rzeczywistosci jest duzo ciemniejsza.

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Lolo nie rozumiesz.. w BMW masz tak że kierowca ma gałkę i pasażer ma gałkę i każdy ustawia co chce.. i to jest ok.. ale teraz weź inną sytuację .. dzisiaj jest ciepło i kierowca jak i pasażer ustawia sobie powiedzmy 19 stopni.. ale jutro jedzie tylko ten kierowca i pogoda się załamała i chcesz ustawić 22 stopnie .. i teraz dzieje się coś takiego że Ty ustawiasz dla kierowcy i musisz zmienić dla pasażera bo tram jest ustawione 19 stopni.. a chcesz żeby było 22... zimą podobnie bywa... bo w dzień potrafi być po 15 stopni jak jest fajnie a z rana o 7ej może być - 5 stopni.. W mercedesie masz coś takiego że możesz ustawić tak jak i w BMW powyżej co napisałem , ale naciskając jeden guzik przestawiasz automatycznie dla obu stref jednocześnie to co chcesz mieć w całym samochodzie jadąc samemu.. ale mniejsza z tym :- ) bo ludzie pomyślą że świr.. :)

Natomiast co do BMW 5 to wiadomo ładne auto i oko cieszy, na pewno dla mnie jest ładniejsze od poprzedniego modelu.. podobnie tak jak i E klasa nowa jest dużo ładniejsza od poprzedniej.. a każdy wybiera pod swój gust.. i jak dobrze doposaży takie auto to jednym jak i drugim Misiu będzie zadowolony ..
Odliczasz już dni do odbioru auta? :- )

werf

Active member
Bez reklam
Lolek nie znasz chyba do końca możliwości ac w bmw .Sprawdź sobie przełącznik pod włącznikiem awaryjnych : )

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Werf mało tego ja pojadę do BMW i się popytam o pewne sprawy jak to jest w tej firmie jak się kupuje coś z poziomu powiedzmy BMW 5 ... bo jak się pewne rzeczy potwierdzą co ja sobie myślę to ..zresztą nie istotne.. obie marki cieszą.. a każdy kupi to co mu bardziej będzie odpowiadać i bardziej będzie mu się podobać.. ja się cieszę bo obiema markami mogę sobie pojeździć i pewne rzeczy porównać .. oczywiście to co się da porównać..
Pod włącznikiem awaryjnych jest odblokowywanie drzwi, a pod tym jest pokrętło do otwierania lub zamykania nawiewów tych środkowych..

Lolo to tylko dobrze odbierz i niech gwiazd przybywa :)

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Co odbierasz : )

Sie w tygodniu okaze co :)

Juz tyle jazd testowych mialem i tyle konfiguracji ze masakra. Ponad rok szukalem auta dla siebie. Miala byc Kia Optima GT, Passat kombi, audi a6 kombi potem Meras E klassa w kombi, nastepnie zmiana na limuzyny i od poczatku passat, arteon, mondeo, volvo nowa bmw 5, E klasa i wkoncu kumpel namowil mnie na cos... i kupilem. :)

Lolek z tamtego co pisalismy to zrezygnowalem :) nie chcieli dac zadnego rabatu a szef ma napienku z tym salonem wiec wystarczylo jedno slowo za duzo i rezygnacja. W sumie i dobrze.

Wiec niekoniecznie gwiazda przybedzie :)

Ostatnia edycja:
Do góry