Skóra, fura i komóra :) Czyli luzne rozmowy o motoryzacji.

sul76

New member
Jako fan marki gratuluję zakupu.
Jednak do opisu się przyczepię trochę :) Piszesz że nie ma co porównywać do Merca bo to nie ta półka, Merc dużo droższy... a jednak porównujesz w każdym zdaniu ;)

Witam,
właśnie te samochody należy porównywać, glc jest na bazie c-klasy, czyli konkurenta serii 3.
Nie wspominając o dodatkowym wyposażeniu to bazy tych samochodów są konkurencyjne (C vs 3).
Wg mnie skrzynia BMW jest znacząco lepsza od mercedesa.
Co do hamulca po mocniejszym wciśnięciu pedału w bmw (serii 5) jest auto h , który uaktywniony włącza hamulec po każdym zatrzymaniu - być może w 3 też tak jest.
PS: Na zdjęciu widać nierówno zamkniętą maskę, czy tak poskładany?
Pzdr

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Faktycznie, maska z lewej strony ma wieksza przerwe od prawej.

Tylko seria G mesia jest o 100k drozsza od zwyklej. Bo jak porownalem E klase do GLE to za to samo wyposarzenie wolali 100k wiecej. Wiec nie wiem czy tak oko w oko mozna porownac 3 do glc.

A kolejna sprawa bmw 3 to nie jest rocznik modelowy 2013?

Dla przykladu nowe E-klasy nie ma sensu porownywac do starej bmw 5, nie ta liga. Ale juz nowa bmw 5 to juz calkiem inna bajka.

Ostatnia edycja:

sul76

New member
Faktycznie, maska z lewej strony ma wieksza przerwe od prawej.

Tylko seria G mesia jest o 100k drozsza od zwyklej. Bo jak porownalem E klase do GLE to za to samo wyposarzenie wolali 100k wiecej. Wiec nie wiem czy tak oko w oko mozna porownac 3 do glc.
Witam,
cena, a właściwie różnica ceny wynika z tego, że C to limuzyna, a glc to modny suv (+napęd 4 matic).
Materiały wykończeniowe, plastiki, dopracowanie, technologia, wyciszenie i komfort jest taki sam.
Bazowo C = 3 = GLC.
Dopłacając niewiele do glc mamy już E klasę, a to już inna bajka.
Żeby zobaczyć różnicę trzeba spróbować klasę wyżej E, 5 itp.
Pzdr

sul76

New member
Dla przykladu nowe E-klasy nie ma sensu porownywac do starej bmw 5, nie ta liga. Ale juz nowa bmw 5 to juz calkiem inna bajka.[/QUOTE]

Witam,
ja akurat odniosłem zupełnie inne wrażenie.
Nie mówiąc o stylistyce i elektronice, materiały wykończeniowe nowej klasy E są niemal identyczne jak obecnej klasy C.
Takiego równania w dół nie było wcześniej.
Zawsze klasa E>C, obecnie ja tej różnicy poza ceną niestety nie widzę.
BMW 5 poprzednie i obecne nie różni się znacząco materiałami - trzyma standard.
Kiedyś mercedes zaczynał się od E klasy, teraz już chyba tylko S jest porządnie wykonany i od reszty oddziela go przepaść.
Pzdr

werf

Active member
Bez reklam
Dokładnie F10/11 nie odbiega technologicznie od współczesnej e klasy za to G30 na pewno już tak .
Ps Lolek ty kupiłeś auto na ropę o do tego w całych 116 km : )

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Lolek aż się prosi o większe koło, f30 to fajny wóz, szkoda ze bez Mpaku.

Też to miałem pisać, inna feluna i auto nie do poznania.
Generalnie gratuluje, czarna mamba, ładne autko.
Tak na marginesie, obecna "3" jest niemal tych samych gabarytów co taka "5" E34.
Strasznie te auta rosną.

Kuzynowi robił znajomek sesje BMW

Miałem kiedyś E39 w M pakiecie, zresztą E34 też. Mam gdzieś nawet fotki.
Miło wspominam, ale to było lata, lata temu.
Widzę, że teraz sporo osób ożywia "legendy" i dopieszcza.

sul76

New member
Dla przykladu nowe E-klasy nie ma sensu porownywac do starej bmw 5, nie ta liga. Ale juz nowa bmw 5 to juz calkiem inna bajka.

Witam,
ja akurat odniosłem zupełnie inne wrażenie.
Nie mówiąc o stylistyce i elektronice, materiały wykończeniowe nowej klasy E są niemal identyczne jak obecnej klasy C.
Takiego równania w dół nie było wcześniej.
Zawsze klasa E>C, obecnie ja tej różnicy poza ceną niestety nie widzę.
BMW 5 poprzednie i obecne nie różni się znacząco materiałami - trzyma standard.
Kiedyś jak to mówili mercedes zaczynał się od E klasy (takie były opinie), teraz już chyba tylko S i adekwatne jest super wykonany i od reszty oddziela go przepaść.
Pzdr[/QUOTE]

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Sul nie będę dyskutował bo nie lubię dyskusji w temacie które to rzeczy mam, ale tylko tyle napiszę że życzę Ci żebyś miał prywatnie takie dziadostwo(bo wg Ciebie to takie odnosi się wrażenie) jakie jest w Mercedesach klasy C, E itp... Rozumiem że prywatnie jeździsz Astonem Martinem skoro Mercedes wg Ciebie (zaznaczam Ciebie bo nie znam takich osób co tak twierdzą) to zaczyna się od klasy S..
Tak dla Twojej wiedzy od X lat klasa C sprzedawana jest na świecie jako jeden z najchętniej kupowanych aut z tej półki.. jeszcze kilka innych rzeczy mógłbym napisać ale nie lubię pisać o tym co się ma.. więc dam sobie spokój.. i niech każdy zostanie ze swoim zdaniem..

Armanig wiesz gdyby to było jedyne auto to na pewno byłoby w innym wyposażeniu i z innymi oponami/felgami.. a to jest samochód po mieście .. a czytając Kolegę wyżej to tylko BMW 3 więc po co się spinać skoro BMW pewnie wg jego kryteriów to zaczyna się od serii 7 :) ale co się dziwić jak na co dzień jeździ się Astonem czy ewentualnie jakimś tam Land roverem.. a płci pięknej starczy jej to co jest w tym aucie, a i tak ma lepiej jak miała.. :) i cieszy się na maksa i to jest najważniejsze...

Ostatnia edycja:

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Po zdjeciach, traktowalem ten braz jako najgorszy mozliwy kolor, ochydztwo. Ale jak zobaczylem jak to naprawde wyglada to bajka.

Probowalem sfotografowac te skore telefonem, ale niebudalo mi sie. Na zdjeciach wychodzi ona bardzo jasno. A w rzeczywistosci jest duzo ciemniejsza.

Ta skóra jest bardzo ładna, znajomy ma BMW 5 również skóra brąz i czarna podsufitka, świetne się to komponuje.

sul76

New member
Sul nie będę dyskutował bo nie lubię dyskusji w temacie które to rzeczy mam, ale tylko tyle napiszę że życzę Ci żebyś miał prywatnie takie dziadostwo(bo wg Ciebie to takie odnosi się wrażenie) jakie jest w Mercedesach klasy C, E itp... Rozumiem że prywatnie jeździsz Astonem Martinem skoro Mercedes wg Ciebie (zaznaczam Ciebie bo nie znam takich osób co tak twierdzą) to zaczyna się od klasy S..
Tak dla Twojej wiedzy od X lat klasa C sprzedawana jest na świecie jako jeden z najchętniej kupowanych aut z tej półki.. jeszcze kilka innych rzeczy mógłbym napisać ale nie lubię pisać o tym co się ma.. więc dam sobie spokój.. i niech każdy zostanie ze swoim zdaniem..

Witam,
Nie miałem zamiaru Cie w żaden sposób urazić.
Nie napisalem, że którykolwiek z tych samochodów to dziadostwo, jedynie odnioslem się do jakości tworzyw/wykonania/spasowania itp.
Wystarczy porównać np. W211 z W213 np listwy progowe drzwi.
Wszystko co napisalem to moje opinie poparte doświadczeniem z użytkowania tych pojazdów. Wiem co to c klasa - zrobilem nia ponad 30tys km.
To są jak napisalem moje spostrzeżenia, a nie chęć urazenia kogokolwiek.
A co do serii 3 to fajne auto po miescie - bardzo zwinne..
Żeby poczuć jakość s klady wystarczy spróbować i porównać.- to jest kosmos, ale niestety w strefie marzeń ze względu na ceny.
Pzdr

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Kolego Ty w żaden sposób mnie nie uraziłeś ... bo ja dobrze wiem jak się czuję wchodząc do Mercedesa tak a nie inaczej wyposażonego i nim jeżdżąc na co dzień... a miałem kilka samochodów i wiem jaka to jest różnica.. od komfortu jazdy a skończywszy na wykonaniu, spasowaniu i bezpieczeństwie ... i pisząc ze Mercedesy zaczynają się od E albo S klasy to jakieś kuriozum dla mnie.. bo przejeździłem prawie 3 lata GLA i powiedzmy że to jest jakiś odpowiednik Focusa, xsary II, Astry itp aut (mam na myśli wielkość aut).. i ja dobrze wiem jak te auta są wykonane, spasowane, jak się nimi jeździło, a jak mi się jeździło GLA... dlatego kupiłem ich Suva i jeżdżę od roku .. a nim jest jeszcze lepiej... mega lepiej..
Ale mówię nie lubię pisać o swoich rzeczach bo zaraz ktoś mi zarzuci pewne rzeczy, choć zawsze staram się być obiektywnym.. i nawet kupując drugie auto BMW 3 mogę pisać co mi się w niej nie podoba lub co uważam że jest żęnadą ale nawet nie chcę zbytnio za mocno bo znajdą się tacy co mi napiszą że mi się w głowie pokręciło marudząc na nową 3-kę.. więc temat zostawiam.. i cieszę się tym co mam bo jest czym i każdemu życzę szczerze żeby prywatnie mogli sobie jednym czy drugim autem pojeździć.. i tyle..

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Po pierwsze nie cytuj postów które nie są kierowane do Ciebie ... a rozmowa jest pomiędzy np moją osobą a konkretnie drugą... a po drugie tyle mam Ci do powiedzenia co w innym temacie napisałem ,, dwa- trzy razy Cię wywalali z tego forum i kolejny raz również Cię wywalą bo jesteś takim, a nie innym człowiekiem... o ile jeszcze nim jesteś patrząc na to co robisz.. ewentualnie masz problem ze zrozumieniem kilku zdań.. i nie musisz rekordu swojego na tym forum pobijać bo już go masz po swojej stronie..a nikt inny nie ma ochoty tego robić.. bo nikt nie ma Twojego charakteru..

Ostatnia edycja:

sul76

New member
Kolego Ty w żaden sposób mnie nie uraziłeś ... bo ja dobrze wiem jak się czuję wchodząc do Mercedesa tak a nie inaczej wyposażonego i nim jeżdżąc na co dzień... a miałem kilka samochodów i wiem jaka to jest różnica.. od komfortu jazdy a skończywszy na wykonaniu, spasowaniu i bezpieczeństwie ... i pisząc ze Mercedesy zaczynają się od E albo S klasy to jakieś kuriozum dla mnie.. bo przejeździłem prawie 3 lata GLA i powiedzmy że to jest jakiś odpowiednik Focusa, xsary II, Astry itp aut (mam na myśli wielkość aut).. i ja dobrze wiem jak te auta są wykonane, spasowane, jak się nimi jeździło, a jak mi się jeździło GLA... dlatego kupiłem ich Suva i jeżdżę od roku .. a nim jest jeszcze lepiej... mega lepiej..

Witam,
to dobrze, że Cie nie uraziłem, bo takie odniosłem wrażenie, a nie było to moją intencją.
Może następne auto jakie kupisz to będzie np. GLE lub inny tej klasy, wtedy dopiero odczujesz różnicę.
Co do kuriozum odnośnie prawdziwych mercedesów, to zależy dla kogo.
Jest to opinia nie tylko moja, ale wielu "wieloletnich" użytkowników mercedesów jak jeszcze nie było wymysłów typu A, B i temu typu pochodnych.
Ale ze skrzyni ZF BMW będziesz zadowolony, jest po prostu super, żadna DSG i inne nie może się z nią równać.
Pzdr

lolek126

Well-known member
Bez reklam

Witam,
to dobrze, że Cie nie uraziłem, bo takie odniosłem wrażenie, a nie było to moją intencją.
Może następne auto jakie kupisz to będzie np. GLE lub inny tej klasy, wtedy dopiero odczujesz różnicę.
Co do kuriozum odnośnie prawdziwych mercedesów, to zależy dla kogo.
Jest to opinia nie tylko moja, ale wielu "wieloletnich" użytkowników mercedesów jak jeszcze nie było wymysłów typu A, B i temu typu pochodnych.
Ale ze skrzyni ZF BMW będziesz zadowolony, jest po prostu super, żadna DSG i inne nie może się z nią równać.
Pzdr

Ja nie z tych co się na takie rzeczy obrażają :- ) każdy ma prawo do swojego zdania.. na razie jeżdżę GLC i jestem bardzo zadowolony.. i obym był dalej tak zadowolony.. i jedno jest pewne dobrych kilka lat będę z tym autem.. A do czasu kiedy jednak będzie dwa auta w rodzinie to raczej nie realne żeby mieć GLE w takim wyposażeniu jak mam GLC.. a mi na wyposażeniu bardzo zależy więc wole niższy model ale lepiej wyposażony.. Co do BMW na pewno gdybym kupował BMW to tak bym konfigurował auto żeby manetki miało takie auto, a nie przerzucanie biegów ręczne na dźwigni od biegów bo to dla mnie jest chore.. plus kilka innych rzeczy żeby miało.. ale jest jak jest i trzeba się cieszyć z tego co się ma.. a na pewno żona i tak jest dużo bardziej zadowolona jak jeszcze kilka dni temu gdzie przed domem stała jej Mazda 3..

Ostatnia edycja:

sul76

New member
Co do BMW na pewno gdybym kupował BMW to tak bym konfigurował auto żeby manetki miało takie auto, a nie przerzucanie biegów ręczne na dźwigni od biegów bo to dla mnie jest chore.. ale jest jak jest i trzeba się cieszyć z tego co się ma.. a na pewno żona i tak jest dużo bardziej zadowolona jak jeszcze kilka dni temu gdzie przed domem stała jej Mazda 3..[/QUOTE]
Witam,
ja z manetek korzystałem raz, żeby sprawdzić czy działają.
W BMW skrzynia jest za dobra i nie potrzeba nic zmieniać ręcznie, chyba że bardzo się chce.
Redukcja ręczna przydaje się właściwie tylko w górach przy zjazdach, a do tego drążek jest ok.
Pzdr

Do góry