Pvr
Minął rok użytkowania mojego LE48B651 i jak dotąd jestem z niego bardzo zadowolony. Dopiero od 3 tygodni mam cyfrową kablówkę z dekoderem HD + PVR. Wszystko pięknie działa, obraz jak żyleta, szczególnie na kanałach HD. Nagrywarka rewelacja, bardzo przydatna jak się nie ma czasu czegoś oglądać w danym momencie. Do szczęścia jednak brakuje mi jednego: mozliwości nagrywania, a następnie przegrania tego materiału i odtwarzania go gdziekolwiek, a nie tylko na TV połączonym z nagrywarką. Pomyślałem o PVR stworzonym przez SamyGo i zainstalowałem jego najnowszą wersję w pamięci swojego TV (podobnie jak inne dodatki w katalogu Gry). Po uruchomieniu tej aplikacji i podłączeniu HDD Toshiba 250GB do portu USB1 (HDD) nacisnąłem przycisk nagrywania na pilocie i wtedy na ekaranie TV, w lewym górnym rogu, pojawił się napis REC i czerwona kropka. Lampka HDD raz błysnęła, a potem ( w trakcie "nagrywania") paliła się jednostajnym, błękitnym światłem. Już to było dla mnie podejrzane, a po zatrzrymaniu nagrywania i odłączeniu HDD, ostatecznie przekonałem się (na kompie), że mam jedynie nagrany pusty plik ts i to tylko dlatego, że wcześniej zmieniłem odpowiedni wpis w pliku konfiguracyjnym pvr.ini tzn DEL_EMPTY_TS=1. Również skorygowałem wcześniej w tymże pliku wpis DEFAULT_SOURCE=HDMI2, bo mam dekoder kablówki podłączony do portu HDMI2.
Od razu zaznaczam, że korzystałem z szukajki na forum i przejrzałerm ponad 70 wpisów związanych z PVR.
Mimo to nie znalazłem przyczyny mego niepowodzenia.
Mam w związku z tym następujące pytania, do najlepiej zorientowanych w temacie:
1. Czy model LE4651T3W (taki własnie posiadam) nie daje możliwości korzystania z aplikacji PVR SamyGO uruchamianej z katalogu GRY? We wszystkich postach znajdowałem wzmianki o modelu T2W a nie T3W.
2. Czy fakt, że mam dekoder z nagrywarką wyklucza nagrywanie poprzez aplikację PVR SamyGO?
3. Jeśli powyższe powody nie są przyczyną niepowodzenia w nagrywaniu na HDD to co w takim razie robię nie tak jak powinienem?
4. Czy ktoś zna jakikolwiek sposób na "wyciągnięcie" nagranych plików video z sprzętowej nagrywarki, model STB HD Vectra-5810CDX i zapisanie ich na innym nośniku? Dodam, że dekoder-nagrywarka ma port Ethernet i można ją podłączyć do sieci domowej za pomoca rutera.