Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

Mariu

Member
Dla sygnału Sd da sie tak ustawic zeby nie obcinało obrazu ?
Tzn . wylaczyc overscan.
Wiadomo ze dla sygnalu HD nic nie obcina,ale Sd rowniez da sie ustawic ?
np. w moim Sharpie Xl8,przy sygnale SD zawsze obcina obraz.

I jak samsung radzi sobie z usowaniem przeplotu ?
np. przy malych,cienikich literkach czy krawedziach ?
Chodzi o takie drżenie wlasnie tych literek.Przynajmniej w Xl8 tak mam.

Wlasciwie to chodzi mi o c650,ale te modele sa bardzo podobne,a w dziale samsung c650 za bardzo nikt nie chce dac jednoznacznej odpowiedzi.Tutaj jak napisalem o Youtubie to odpowiedz dostalem konkretna ;)

norbid

New member
Geo650 emulatorek dziala pieknie.
dzwiek jest tylko troche opozniony, ale o tym pisales na forum atari.
wspominales tez o problemie wyjscie z programu, ale chyba to naprawiles bo wcisniecie F9 pozwala na powrot do menu TV.

Czy dalo by sie zrobic, aby ekran nie byc skalowany do 16:9 i zeby piksele byly powiekszane x2 x3 x4 .... bez overlaya.

czy emulator obsluguje pada ?

A sa w planach jakies inne emulatory? (c64, ZXspectrum, Amiga)

sam650

New member
Geo650 emulatorek dziala pieknie.
dzwiek jest tylko troche opozniony, ale o tym pisales na forum atari.
wspominales tez o problemie wyjscie z programu, ale chyba to naprawiles bo wcisniecie F9 pozwala na powrot do menu TV.

Czy dalo by sie zrobic, aby ekran nie byc skalowany do 16:9 i zeby piksele byly powiekszane x2 x3 x4 .... bez overlaya.

czy emulator obsluguje pada ?

A sa w planach jakies inne emulatory? (c64, ZXspectrum, Amiga)

Wyjście z programu jest w miarę opanowane - w forum Atari.Area napisałem, że winne było wywołanie exit(0). Jedynie przy wychodzeniu z crash menu może się telewizor "wywrócić" - nie wiem czemu, ale pozostawiłem ten problem, bo nie jest bardzo istotny.

Skalowanie obrazu masz pod klawiszami ALT+G jak dobrze pamiętam. Jeden z trybów (chyba ten po drugim wciśnięciu) daje obraz w dobrych proporcjach. Zrobiłem na Atari kiedyś program rysujący telewizyjny obraz kontrolny i w tym trybie koło było prawidłowo okrągłe. Nie rozumiem co to znaczy "bez overlaya". Do czego powiększenie 4x? Czy chodzi o to aby krawędzie były ostre? Osobiście wolę te rozmyte - są bardziej naturalne, zgodne z oryginałem.

Czy mógłbyś wyjaśnić o jakiego pada chodzi? Poza tym najlepiej sprawdzić samemu. Jeśli urządzenie jest zgodne z HID i ma standardowe złącze USB, to powinno dać się sprawdzić w telewizorze. Ja sprawdziłem tylko zwykłą klawiaturę i myszkę USB.

Innych emulatorów w planach nie mam. Były naciski na UAE, ale ja nie dam rady. Obecnie chciałbym jeszcze poprawić emulator Atari. Natrafiłem na duży problem z obsługą pilota TV i jak go nie przeskoczę, to zrobię jedynie małą aktualizację, w której będzie dodatkowo obsługiwany przycisk żółty (może jako START). Zastanawiam się też, w jaki sposób rozegrać dostęp do pamięci wewn./USB (dysku/pendrive USB). Chciałbym ograniczyć dostęp tak, aby nieobeznany użytkownik nie popsuł nic w filesystemie telewizora.

muhozol

New member
Odwalilem numer w moim LE32B650- juz ktos wspominal o tym ze obraz sie czetso przycina, szczegolnie jak sie oglada mecze pilki noznej to widac tzw. interlace. Dzis chcialem zresetowac wszystkie ustawienia za pomoca wejscia w tryb serwisowy. I tak sobie najpierw popatrzylem co tam jest ciekawego i wszedlem w ustawienia ADC/WB ---->ADC---->AV CALIBRATION----> i tu wlasnie chcialem wyjsc stralka w lewo i niestety wlaczyla sie opcja jakiegos dostrojania. Opcja ta zakonczyla sie napisem FAILURE i tak juz zostalo. Sam napis to nic. Obraz mi sciemnial :( a wszystkie ustawienia inne czyli jasnosc kontrast takie jak zawsze. Niestety kilka razy probowalem zeby te AV CALIBRATION zakonczylo sie sukcesem ale nie udalo sie. Mam pytanie do pozostalych uzytkownikow LE32b650: jakie macie ustawiania w opcji ADC/WB--->ADC---->ADC RESULT. Ja mam przy opcji 1ST_Y_GH 249 a przy 1ST_Y_GL 9 . domyslam sie ze te parametry sie by zmienily gdyby AV CALIBRATION zakonczylo sie sukcesem bowiem one sa odpowiedzialne za ustawienia jasnosci obrazu.

pldeczek1

New member
Odwalilem numer w moim LE32B650- juz ktos wspominal o tym ze obraz sie czetso przycina, szczegolnie jak sie oglada mecze pilki noznej to widac tzw. interlace
Moim zdaniem przycinajacy sie obraz trybie 100hz jest wynikiem zbyt wysokiego grzania sie procesora jak kazdy wie im wyzsza temperatua procesora tym mniejsza jego wydajnosc
przeciez tam nie ma nawet najmniejszego radiatora ktory odprowadzal by cieplo
tak wiec chyba warto by bylo sprobowac jakies zalozyc na glowne procki w tv moze to cos pomoze :?:

interaktiv

New member
Moim zdaniem przycinajacy sie obraz trybie 100hz jest wynikiem zbyt wysokiego grzania sie procesora jak kazdy wie im wyzsza temperatua procesora tym mniejsza jego wydajnosc
przeciez tam nie ma nawet najmniejszego radiatora ktory odprowadzal by cieplo
tak wiec chyba warto by bylo sprobowac jakies zalozyc na glowne procki w tv moze to cos pomoze :?:

Po pierwsze, obraz też się tnie zaraz po włączeniu "zimnego" telewizora, po drugie otwarcie obudowy skutkuje utratą gwarancji - jak nie patrzeć Twoje rozumowanie jest błędne.
Zacięcia wynikają z wciąż niedopracowanego algorytmu systemu 100Hz Samsunga, wystarczy wyłączyć 100Hz a obraz się nie tnie.
Zasady działania tego systemu znajdziesz w googlach.
Z resztą zacięcia pojawiają się tylko w specyficznych sytuacjach gdy jednocześnie występuje ruch kamery i postaci a i wtedy nie zawsze są problemy.
Niestety wsparcie techniczne w kwestii oprogramowania dla serii B już się właściwie skończyło ze strony producenta.

muhozol

New member
W nocy sie bawilem dosyc dlugo tv bo spac mi to nie dawalo - recznie ustawilem wartosci AV calibration i juz obraz jest w miare jesli chodzi o kontrast i jasnosc ale wciaz czekam az ktos przysle mi swoje warttosci gdy ma AV CALIBRATION SUCCES. A odnosnie drgan to zauwazylem jedna rzecz na koncu jakiegos filmu jak napisy koncowe lecialy. Wszedlem wtedy w ustawienia uzytkownika 100Hz i zauwazylem ze jak sie na maksa lub w poblizu ustawi redukcje skokow jest ok - ale tylko wtedy gdy jestesmy w menu redukcji skokow bo jak ustawimy nawet na 10 i wyjdziemy tylko poziom wstecz to sa skoki mimo iz w redukcji jest juz max. Moze mam uklad za to zwalony ?

whiteman

Member
jak kazdy wie im wyzsza temperatua procesora tym mniejsza jego wydajnosc
Temperatura procesora jest proporcjonalna do jego czestotliosci. Czym wieksza czestotliowśc, tym bardziej się układ grzeje. W momencie gdy temperatura jest za wysoka procesor zazwyczaj sie zawiesza. Jest mało prawdopodobne, żeby zaczął się przycinac. Moim zdaniem to zjawisko może świadczyc (ale w cale nie musi), że procek jest po prostu za słaby do wyznaczonego mu zadania. Mocniejsze schłodzenie nic tu nie pomoże, chyba że istnieje możliwośc zmiany taktowania procesora na większe.

Refix

Member
W nocy sie bawilem dosyc dlugo tv bo spac mi to nie dawalo - recznie ustawilem wartosci AV calibration i juz obraz jest w miare jesli chodzi o kontrast i jasnosc ale wciaz czekam az ktos przysle mi swoje warttosci gdy ma AV CALIBRATION SUCCES. A odnosnie drgan to zauwazylem jedna rzecz na koncu jakiegos filmu jak napisy koncowe lecialy. Wszedlem wtedy w ustawienia uzytkownika 100Hz i zauwazylem ze jak sie na maksa lub w poblizu ustawi redukcje skokow jest ok - ale tylko wtedy gdy jestesmy w menu redukcji skokow bo jak ustawimy nawet na 10 i wyjdziemy tylko poziom wstecz to sa skoki mimo iz w redukcji jest juz max. Moze mam uklad za to zwalony ?
Nie sądze aby po wpisaniu wartości o których piszesz wrócił wpis SUCCES, wynik ten osiągalny jest
po podaniu odpowiedniego sygnału na złącze serwisowe i wybraniu opcji test, jeśli wszystko będzie ok,
pojawi się status SUCCES. Ja u siebie zrobiłem taki myk całkiem nieświadomie ze złączem HDMI,
teraz tam widnieje status FAILTURE ale nie wystąpiły z tego powodu żadne problemy.

slavo1205

New member
Niestety wsparcie techniczne w kwestii oprogramowania dla serii B już się właściwie skończyło ze strony producenta.

to znaczy że juz nie będzie kolejnej wersji oprogramowania ?? ta felerna wersja 3000 mnie wkurza żałuje że ją zaktualizowałm

nie działa mi internet TV w sklepie gdzie kupiłem aby poszukać w www alternatywnego oprogramowania ,czyli mam stracić gwarancje a gość na to nic nie powiedział tylko sie uśmiechną i wzruszył ramionami ...

muhozol

New member
Nie sądze aby po wpisaniu wartości o których piszesz wrócił wpis SUCCES, wynik ten osiągalny jest
po podaniu odpowiedniego sygnału na złącze serwisowe i wybraniu opcji test, jeśli wszystko będzie ok,
pojawi się status SUCCES. Ja u siebie zrobiłem taki myk całkiem nieświadomie ze złączem HDMI,
teraz tam widnieje status FAILTURE ale nie wystąpiły z tego powodu żadne problemy.

Tak succes nie wystapi oczywiscie ale bede mial wartosci wpisane takie jakie powinny byc gdybym mial succes zrobiony. U mnie niestet przy failure wartosci sie na tyle zmienily ze obraz mi sciemnial i chce dobrac reccznie odpowiednie - takie jak ktos ma gdy ma succes.

muhozol

New member
Udalo mi sie skalibrowac i jest duza roznica miedzy moimi manualnymi nastawami a tym co automat zrobil. caly czas mnie meczy jednak efekt drgan na ekranie. Nie wystepuje on tylko przy scenach dynamicznych lecz caly czas. Dodatkowo przy dynamicznych jest takie zacinanie sie obrazu. Ogladam tv za pomoca analogowej kablowki i moze problem tkwi u nadawcy a nie u mnie. Na sczecie kolezanka wczoraj okazalo sie ze kolezanka ma identyczny tv i bede probowac porownac obrazy przy wykorzystaniu filmu na dvd podlaczonego za pomoca tradycyjnych chinch-y na takich samych ustawieniach.

rafal777

New member
Cześć!

Jestem posiadaczem Samsunga LE40B651. Mam pewien problem. Po włączeniu gry na konsoli play station 3 rozdzielczość automatycznie spada do 750x560 (czy jakoś tak). Nie wiem dlaczego nie odtwarza w pełnej możliwej czyli 1900x1080. Czym może to być spowodowane? Czy istnieje możliwośc zmiany rozdzielczości manulanie? Wiem że można to zrobić na konsoli (i tak własnie robię, ustawiam by zawsze wyświetlało w 1080). Jednak telewizor zawsze sam reaguje i koryguje ją na znacznie mniejszą.

Dodatkowo jestem posiadaczem cyfry + pakietu HD. Początkowo obraz był piękny, wiadomo HD. Jednak odkąd mam multiroom (mniej więcej wtedy to zauważyłem, ale może to być zbieg okoliczności) obraz znacznie się pogorszył. Żaden kanał w HD nie wygląda jak wcześniej. Jakość jest lepsza niż na zwykłych kanałach jednak daleko jej do HD. Bylem u dystrybutora cyfry spytać czy to może wina kabla, ale zaprzeczył. Dzwoniłem do cyfry czy to może przez multiroom ale też zaprzeczyli. Czy mozliwe że TV po prostu się zepsuł? Jak to możliwe że nie mogę oglądac w jakości HD skoro wcześniej obraz był piękny...Spotkał się ktoś może z czymś podobnym?

ubity

Member
Udalo mi sie skalibrowac i jest duza roznica miedzy moimi manualnymi nastawami a tym co automat zrobil. caly czas mnie meczy jednak efekt drgan na ekranie. Nie wystepuje on tylko przy scenach dynamicznych lecz caly czas. Dodatkowo przy dynamicznych jest takie zacinanie sie obrazu. Ogladam tv za pomoca analogowej kablowki i moze problem tkwi u nadawcy a nie u mnie. Na sczecie kolezanka wczoraj okazalo sie ze kolezanka ma identyczny tv i bede probowac porownac obrazy przy wykorzystaniu filmu na dvd podlaczonego za pomoca tradycyjnych chinch-y na takich samych ustawieniach.

Gdybyś poczytał wcześniej forum to byś się doczytał że nie należy grzebać w menu serwisowym bez powodu( między innymi utrata gwarancji)teraz to możesz liczyć że pomoże Ci ktoś z grzebiących w menu ,jeśli wejdzie tam gdzie ty.Nie popełnij jeszcze raz tego samego błędu i nie grzeb w telewizorku koleżanki.(najwyżej w jej ......:-D)

interaktiv

New member
to znaczy że juz nie będzie kolejnej wersji oprogramowania ?? ta felerna wersja 3000 mnie wkurza żałuje że ją zaktualizowałm

Niestety tak, taka polityka tej firmy, to samo czeka posiadaczy serii C jak wejdzie w przyszłym roku seria D i tak dalej.
Przykładem popierającym moje słowa jest los telewizorów z serii A czyli z roku 2008. Oczywiście jeśli okaże się potrzebna aktualizacja krytyczna to taka się pojawi ale innych nie będzie raczej (możesz liczyć jeszcze na SamyGo).
Generalnie to tak, nie liczyłbym na gadżety do internet@tv bo Samsung już nie współpracuje z Yahoo, nowe gadżety są niekompatybilne z serią B, a co do gwarancji to przykłady z tego forum pokazują, że serwis ogranicza się do wymiany: zasilacza lub płyty głównej i to na miejscu bez zabierania do serwisu, zabierają sprzęt na warsztat jeżeli nie da się stwierdzić rodzaju awarii albo awaria dotyczy matrycy.

muhozol

New member
Gdybyś poczytał wcześniej forum to byś się doczytał że nie należy grzebać w menu serwisowym bez powodu( między innymi utrata gwarancji)teraz to możesz liczyć że pomoże Ci ktoś z grzebiących w menu ,jeśli wejdzie tam gdzie ty.Nie popełnij jeszcze raz tego samego błędu i nie grzeb w telewizorku koleżanki.(najwyżej w jej ......:-D)

Wczesniej mialem szarpanie obrazu dlatego wszedlem do menu serwisowego. Usunalem wpisy w menu serwisowym o logowaniu sie wiec nikt nie wie ze tam wchodzilem :) To co sam popsulem juz naprawione i to wazne. Ale odnosnie szarpania to chyba padl uklad odpowiedzialny za 100 hz i dlatego jest jak jest - bede reklamowac.

interaktiv

New member
Wczesniej mialem szarpanie obrazu dlatego wszedlem do menu serwisowego. Usunalem wpisy w menu serwisowym o logowaniu sie wiec nikt nie wie ze tam wchodzilem :) To co sam popsulem juz naprawione i to wazne. Ale odnosnie szarpania to chyba padl uklad odpowiedzialny za 100 hz i dlatego jest jak jest - bede reklamowac.

Chyba nie wiesz co to jest 100Hz MotionPlus to technologia (software) który analizuje klatki obrazku pomiędzy dwoma klatkami normalnego materiału filmowego generuje jedną dodatkową klatkę przez co ich jest więcej a obraz jest bardziej płynny.
Nie ma czegoś takiego jak układ 100Hz, jest to programowo generowane.
Jeśli Ci skacze obraz to masz tak jak inni - doświadczasz niedoskonałości tej technologii.

Do góry