Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

pldeczek1

New member
gdy chce odłączyć pendrive od odbiornika poprzez bezpieczne odłączanie wyskakuje komunikat że nie można bezpiecznie odłaczyć urządzenia. dlaczego tak jest? co robię źle? prosze o odpowiedz.

a cos cię sie uczepili tak tej funkcji po co ona komu potrzebna ok ponad pol roku podpinam i pena i dyski i jeszcze nigdy ani razu nie uzywalem tej funkcji ani nie wylączałem telewizora bo niby po co co mialo by sie stac? :banned:

uznamer

New member
a cos cię sie uczepili tak tej funkcji po co ona komu potrzebna ok ponad pol roku podpinam i pena i dyski i jeszcze nigdy ani razu nie uzywalem tej funkcji ani nie wylaczałem telewizora bo niby po co co mialo by sie stac? :banned:
No właśnie. Poza tym, dawno już na tym forum wyjaśniono, że jest to błąd w tłumaczeniu i tak naprawdę ta funkcja działa, tylko sam komunikat temu działaniu przeczy.
O ile się nie mylę to funkcja bezpiecznego odłączania służy głównie do tego, aby świeżo zapisane pliki faktycznie na penie pozostały, a nie zniknęły wraz z jego odłączeniem. Używam głównie linuxa i tam jak się "bezpiecznie" nie odłączy urządzenia to faktycznie zapisu może nie być, po ponownym uruchomieniu pena. W przypadku TV nie ma takiej sytuacji tzn podłączamy pena z wcześniej zapisanymi plikami i nic na nim nie zmieniamy aż do jego odłączenia. W związku z tym (wg mnie) funkcja bezpiecznego odłączania nie jest tu do niczego potrzebna. Potwierdza to zreszta wypowiedź Pldeczka1.

stano4

New member
Maly problemik

Mam telewizor samsung le37 b651 i jak wejde w menu telewizora jest obcja? a potem obcja kontak z firma samsung tam jest kod modelu u mnie jest napisany kod modelu le37b650 niewiem dlaczego jak ja mam model wyzszy le b651 moze ktos to sprawdzic kto posiada le b651 jak jest u niego byl bym wdzieczny z gory dzieki.

cypisek_xl

Member
Bez reklam
Mam telewizor samsung le37 b651 i jak wejde w menu telewizora jest obcja? a potem obcja kontak z firma samsung tam jest kod modelu u mnie jest napisany kod modelu le37b650 niewiem dlaczego jak ja mam model wyzszy le b651 moze ktos to sprawdzic kto posiada le b651 jak jest u niego byl bym wdzieczny z gory dzieki.

Rozumiem że TV dostałeś w prezencie i to zupełnie nieoczekiwanie? Bo rozumiem że gdybyś kupował i sam wybierał to coś by powodowało że wybrałeś 651 a nie 650 czy inny 65*? Co tu sprawdzać jak w środku jest to samo a różni się tylko wersjami obudowy. Sorry za sarkazm ale znowu pojawia się banalne i proste do sprawdzenia na forum pytanie. Forum to nie jest tylko ostatnia strona.

wisnia

New member
Witam, miałem ten sam problem. Rozwiązanie okazało się trywialne. Należało przenieść na patyka zawartość katalogu "SAMYGO" tak aby ten katalog był w glównym katalogu patyka a nie "samygo extension pack 0.03".
Pozdrawiam.
Dzieki za radę Tribon ale to jednak nie to za kazdym razem montuje sie ten pier* UPNP serwer

mgreta36

New member
Gdzie w menu serwisowym jest opcja - ile "pracuje" TV - jak to sie nazywa ?
Włączylem sobie prawie 150 mb "pamięć TV" - jak to wykorzystac ? wie moze Ktos ?

kmserwis

New member
SamyGO

Witam
Od razu napisze iż nie znam angielskiego.
Przetumaczyłam sobie strone przez google tłumacz (wuwuwu.samygo.sourceforge.net)
i w tym iż tłumaczeniu jest zawarte że mogą pomóc w downgroade softu nadmienie że posiadam niestety 3000.2 czy ktoś próbował się zorientować jak to zrobić???
Bardzo bym był rad z pomcy, i czy są gotowe firmware SamyGO do wgrania tv
Serdecznie dziękuja za wszelką pomoć

P.S>
jest może gdzieś zawarta informacja dla laika dokładnie co i jak oczywiście w j.polskim jak wgrać itp

pedro_78

New member
Bez reklam
Witam
Przetumaczyłam sobie strone przez google tłumacz (wuwuwu.samygo.sourceforge.net)
i w tym iż tłumaczeniu jest zawarte że mogą pomóc w downgroade softu nadmienie że posiadam niestety 3000.2 czy ktoś próbował się zorientować jak to zrobić???

P.S>
jest może gdzieś zawarta informacja dla laika dokładnie co i jak oczywiście w j.polskim jak wgrać itp
Niestety nie da się nic zrobić. Soft 3000.2 ma ewidentnie za zadanie tylko blokować SamyGO :evil:. Wgranie starszej wersji fw tez zablokowane.

mgreta36

New member
Downgrade softu

Witam

P.S>

Podaj link do tej oferty pomocy przy downgrade softu.

kmserwis

New member
wuwuwu.translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=pl&sl=auto&tl=pl&u=wuwuwu.samygo.sourceforge.net/&rurl=translate.google.pl&usg=ALkJrhhBClV_Xcwy3xTLxtUWP6FWdg-9tQ

agafr0211

New member
Mam Samsunga LE32B651 i problem z włączeniem funkcji "dopasowania do ekranu" - jest nieaktywna.
Aktualnie za każdym razem jak zmienia sie wielkości obrazu przy nadawaniu różnych programów (reklama, film, FAKTY...), muszę ustawiać obraz "ręcznie" wybierając z TOOLS odpowiedni format...
Czy ktoś móglby mi powiedzieć, co powinnam zrobić, żeby uruchomić tę funkcję i nie bawić się za każdym razem w przestawianie wielkości obrazu????

jufers

New member
"

@wisnia to powinno pomóc:

Aby SamyGo Extensions Pack zadziałał pod Win XP to w windzie musi byś stworzony user z hasłem. Konto z hasłem w win tworzy się z poziomu administratora przez panel sterowania->konta użytkowników.
Udostępnianie zasobów win dla TV odbywa się przez SAMBA server więc konieczne jest wyedytowanie pliku z paczki SamyGO-All-Extensions-v0.03 znajdującego się w \SamyGO\etc\init.d\04_04_samba.init.
Edycja polega na wpisaniu user i passwd takiego jak stworzyliśmy w windows pomiędzy "" w tym pliku w miejscu:
##### CHANGE MEEEEE !!!!! ######
USER=""
PASSWD=""
PERM="rw" # can be ro or rw
##### CHANGE MEEEEE END ######

W windowsach na katalog który chcemy udostępniać klikamy prawym myszy -> właściwości->zakładka udostępnianie-> zaznaczamy opcję udostępniaj katalog i to wszystko. Nie musimy przy tym w windowsach być zalogowani na użytkownika którego user i pass wpisaliśmy do 04_04_samba.init ani też nie musimy z jego poziomu udostępniać zasobów. Po prostu musi być on jedynie stworzony w windowsach. Po wsadzeniu pena do USB w TV i uruchomieniu Content Library->USB->pen na którym mamy SamyGo Extensions->GRY->SamyGo Extensions, uruchamiamy i przez kilkanaście sekund na ekranie TV będą się pojawiać kolorowe paski, oraz w dolnym lewym rogu informacja o podłączeniu do samba server potem wszystko wraca do normy. Wchodzimy do media play ( klawisz "media.p")-> wybieramy źródło (czerwony klawisz na pilocie) i powinniśmy widzieć "Samba Server" wybieramy to i mamy katalog który udostępniamy w windowsach.
Gdy samba serwer nam się nie podłączy to trzeba sprawdzić:
-połączenie sieciowe - czy TV jest w sieci,
-wyłączyć firewall i program antywirusowy w windowsach być może on blokuje dostęp do zasobów
-być może konieczne będzie uruchomienie konta gość w windowsach domyślnie wyłączonego
-sprawdzić ustawienia firewall na routerze być może blokuje ruch w sieci wewnętrznej (ja tak miałem, spędziłem 3 dni zanim to namierzyłem)
- gdy zamiast "Samba Server" podmontuje nam się "UPNP Server" to nic nie znaczy i nie zobaczymy zasobów z win (no chyba że chcemy udostępniać po UPNP ale tu mówimy o zwykłym udostępnianiu poprzez sambę) musi być podmontowany "Samba Server".
-gdy chcemy korzystać tylko z "Samba Server" to w \SamyGO\etc\init.d\ możemy usunąć wszystkie pliki pozostawiając tylko 04_04_samba.init
-gdy znudziło nam się długie patrzenie na kolorowe paski to zamiast SamyGO-All-Extensions-v0.03 ściągamy SamyGO-All-Extensions-v0.02 gdzie postępujemy w ten sam sposób, tak samo modyfikujemy plik 04_04_samba.init. w v2 też są paski ale krócej
-pamiętać trzeba że przy SamyGO-All-Extensions-v0.02 pen musi cały czas być wsadzony do USB TV, to samo przy SamyGO-All-Extensions-v0.03 jeśli nie korzystamy z virtual USB dostępnego właśnie od tej wersji.
-po wyłączeniu TV (w stan standby) znikają podłączone zasoby i po ponownym włączeniu TV trzeba na nowo je podłączać.
-vfat to fat32
-plik 04_04_samba.init najlepiej edytować przez notepad++, nie edytować przez windowsowego notepada

Te informację powinny pomóc rozwiązać większość problemów.

Do góry