Aby SamyGo Extensions Pack zadziałał pod Win XP to w windzie musi byś stworzony user z hasłem. Konto z hasłem w win tworzy się z poziomu administratora przez panel sterowania->konta użytkowników.
Udostępnianie zasobów win dla TV odbywa się przez SAMBA server więc konieczne jest wyedytowanie pliku z paczki SamyGO-All-Extensions-v0.03 znajdującego się w \SamyGO\etc\init.d\04_04_samba.init.
Edycja polega na wpisaniu user i passwd takiego jak stworzyliśmy w windows pomiędzy "" w tym pliku w miejscu:
##### CHANGE MEEEEE !!!!! ######
USER=""
PASSWD=""
PERM="rw" # can be ro or rw
##### CHANGE MEEEEE END ######
W windowsach na katalog który chcemy udostępniać klikamy prawym myszy -> właściwości->zakładka udostępnianie-> zaznaczamy opcję udostępniaj katalog i to wszystko. Nie musimy przy tym w windowsach być zalogowani na użytkownika którego user i pass wpisaliśmy do 04_04_samba.init ani też nie musimy z jego poziomu udostępniać zasobów. Po prostu musi być on jedynie stworzony w windowsach. Po wsadzeniu pena do USB w TV i uruchomieniu Content Library->USB->pen na którym mamy SamyGo Extensions->GRY->SamyGo Extensions, uruchamiamy i przez kilkanaście sekund na ekranie TV będą się pojawiać kolorowe paski, oraz w dolnym lewym rogu informacja o podłączeniu do samba server potem wszystko wraca do normy. Wchodzimy do media play ( klawisz "media.p")-> wybieramy źródło (czerwony klawisz na pilocie) i powinniśmy widzieć "Samba Server" wybieramy to i mamy katalog który udostępniamy w windowsach.
Gdy samba serwer nam się nie podłączy to trzeba sprawdzić:
-połączenie sieciowe - czy TV jest w sieci,
-wyłączyć firewall i program antywirusowy w windowsach być może on blokuje dostęp do zasobów
-być może konieczne będzie uruchomienie konta gość w windowsach domyślnie wyłączonego
-sprawdzić ustawienia firewall na routerze być może blokuje ruch w sieci wewnętrznej (ja tak miałem, spędziłem 3 dni zanim to namierzyłem)
- gdy zamiast "Samba Server" podmontuje nam się "UPNP Server" to nic nie znaczy i nie zobaczymy zasobów z win (no chyba że chcemy udostępniać po UPNP ale tu mówimy o zwykłym udostępnianiu poprzez sambę) musi być podmontowany "Samba Server".
-gdy chcemy korzystać tylko z "Samba Server" to w \SamyGO\etc\init.d\ możemy usunąć wszystkie pliki pozostawiając tylko 04_04_samba.init
-gdy znudziło nam się długie patrzenie na kolorowe paski to zamiast SamyGO-All-Extensions-v0.03 ściągamy SamyGO-All-Extensions-v0.02 gdzie postępujemy w ten sam sposób, tak samo modyfikujemy plik 04_04_samba.init. w v2 też są paski ale krócej
-pamiętać trzeba że przy SamyGO-All-Extensions-v0.02 pen musi cały czas być wsadzony do USB TV, to samo przy SamyGO-All-Extensions-v0.03 jeśli nie korzystamy z virtual USB dostępnego właśnie od tej wersji.
-po wyłączeniu TV (w stan standby) znikają podłączone zasoby i po ponownym włączeniu TV trzeba na nowo je podłączać.
-vfat to fat32
-plik 04_04_samba.init najlepiej edytować przez notepad++, nie edytować przez windowsowego notepada
Te informację powinny pomóc rozwiązać większość problemów.