Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

whiteman

Member
Pik$el napisał:
Podaję za "xtreamer.pl"

"Po dość długim okresie swobodnego udostępniania serwisu YouTube dla różnych odtwarzaczy multimedialnych i innch podobnych urządzeń, firma Google, właściciel serwisu, postanowiła zmienić zasady udostępniania materiałów wideo.
Nowe zasady nie dopuszczają dalszej możliwości korzystania z własnych interfejsów (API) opracowanych przez producentów odtwarzaczy. W związku z tym w pierwszych dnia grudnia 2009 serwis YouTube przestanie być dostępny dla odtwarzaczy Xtreamer. Podobny los spotka wiele innych marek urządzeń, w tym wszystkie odtwarzacze NMT. ... "

Ciekawe co z widgetem do YouTube w naszych Samach !?
1. Oprczo czolowych graczy na rynku elektroniki z ktorymi sie dogadali. (Nie wiem czy samsung do nich nalezy)
2.Oznacza to tylko tyle ze producent nie bedzie oferowal tej funkcjonalnosci. Natomiast soft zmodyfikowany to juz inna sprawa, a taki na pewno sie pojawi.

dzentelmen

New member
Napisał: Horhe Ortega

[...w sprawie nierównomiernego podświetlenia LE40B651 - szczególnie promyki od dołu na środku ekranu...]

To akurat nie jest typowe nierównomierne podśw. matr. Rozumiem że TV stoi na nodze.Zwróć uwagę że dotykając delikatnie "za górę" TV i delikatnie leciutko odchylając go tył-przód zaobserwujesz zmiany tych "promyków" i/lub ew. zanik ich.Spróbuj raczej wypoziomować lub zawieś na ścianie bo w innym może być dokładnie to samo.Newralgiczny punk to tam gdzie opiera się cały ciężar TV.Najprawdopodobniej z jakiejś przyczyny góra TV jest zbyt wychylona do przodu i wystarczy to zmienić.
Dzięki za sugestie - wieczorkiem zobaczę jak się zachowuje matryca traktując ekran wg Twoich zaleceń.

Z drugiej strony qurcze jak jest podstawka to po to aby jej używać i oczywiście teoretycznie nie powinno to mieć wpływu na obraz ale w praktyce różnie bywa.

BTW co do powieszenia na ścianie to mam trochę obawy - 20 letnia ścianka GK... - rozważam stolik z panelem do montażu TV na podobnej zasadzie jak do ściany.

Pozdr.
Marcin

sam650

New member
whembley napisał:
Witam wszystkich.
Posiadam Wifi USB eimax EW-7711UAN na chipie RT73 i VendorID 148f i niestety nie działa :(

Ważne mogą być 2 identyfikatory czyli zarówno vendor ID jak product ID. Dla chipa RT73 znalazłem w źródłach następujące "jedynie słuszne" wartości:

Kod:
 {USB_DEVICE(0x04E8,0x2008)}, /* Samsung */      \
 {USB_DEVICE(0x07b8,0xb21d)}, /* AboCom */      \

więc jakbyś miał VID=0x04E8, a PID=0x2008, to pewno by zadziałał.

Ostatnia edycja:

yogi3

New member
Witam

Właśnie zakupiłem LE40B650 i podłączyłem go do mojego wzmacniacza Onkyo przez kabel HDMI, do Onkyo też przez HDMI podłączony jest tuner TV z Multimedia Polska. W tej konfiguracji mam problem bo nie mam dźwięku na TV, jak podepnę tuner przez HDMI bezpośrednio do TV to dźwięk jest, ja jednak chce mieć wszystko podpięte pod Onkyo i zależy mi bardzo na tym, aby głośniki w TV też grały. Czy ktokolwiek z was już spotkał się z takim problemem.

PS. Dodam, że do tej pory za TV robił monitor iiyama, który miał wbudowane głośniki i dźwięk normalnie szedł przez kabel HDMI z Onkyo.

rmx3

New member
yogi3 napisał:
Witam

Właśnie zakupiłem LE40B650 i podłączyłem go do mojego wzmacniacza Onkyo przez kabel HDMI, do Onkyo też przez HDMI podłączony jest tuner TV z Multimedia Polska. W tej konfiguracji mam problem bo nie mam dźwięku na TV, jak podepnę tuner przez HDMI bezpośrednio do TV to dźwięk jest, ja jednak chce mieć wszystko podpięte pod Onkyo i zależy mi bardzo na tym, aby głośniki w TV też grały. Czy ktokolwiek z was już spotkał się z takim problemem.

PS. Dodam, że do tej pory za TV robił monitor iiyama, który miał wbudowane głośniki i dźwięk normalnie szedł przez kabel HDMI z Onkyo.
Ponieważ jest to mój pierwszy post na tym forum witam wszystkich!

Co do Twojego pytania myślę, że brak dźwięku w tv spowodowany jest tym, że Onkyo posiada hub hdmi jednak na zewnątrz wypuszcza tylko obraz a dźwięk jest dekodowany w ampli i nie jest przekazywany dalej. Jeśli tak jest a mogę sie mylić najłatwiejszym rozwiązaniem byłoby podłączenie tunera tv przewodem hdmi bezpośrednio do tv a z niego optykiem do ampli. Taka konfiguracja będzie działała na pewno sam mam tak podłączone. Druga opcja jest też taka że w ustawieniach dźwięku w tv masz zaznaczoną opcje głośniki zewnętrzne a nie głośniki tv w tym przypadku też nie byłoby dźwięku w głośnikach tv.

jufers

New member
Prawdopodobnie telewizor automatycznie przestawia dźwięk na głośniki zewnętrzne.

Sprawdź w TV - Menu -> Dźwięk -> 3-cia od dołu.

yogi3

New member
jufers napisał:
Prawdopodobnie telewizor automatycznie przestawia dźwięk na głośniki zewnętrzne.

Sprawdź w TV - Menu -> Dźwięk -> 3-cia od dołu.

Mam ustawione Głośniki tel.

PS. Jak wybieram source HDMI to pokazuje 50Hz, jak zrobić, aby było 100Hz?

Pozdrawiam

mcold

New member
yogi3 napisał:
Mam ustawione Głośniki tel.

PS. Jak wybieram source HDMI to pokazuje 50Hz, jak zrobić, aby było 100Hz?

Pozdrawiam

100HzMotion to algorytm podbijający sygnał do 100 Hz. Ostatni raz to piszę, po to jest opcja "Szukaj". Sygnał zawsze (no, prawie) będzie podawany jako 50Hz. To jest dobra wartość, przykładowo przy 60Hz obraz "szarpie".

Dromik

New member
Piszę tutaj bo temat bezpośrednio związany. Jak przekonwertować .mkv z dźwiękiem DTS do mkv. z AC3? Bo tyle udało mi się doczytać ,że tak należy zrobić. Mam nadzieje ,że petycja to zmieni. :(

dzentelmen

New member
Witam ponownie

Dziwnego dolnego podświetlenia matrycy w LE40B651 ciąg dalszy...

Więc tak jak zasugerował Horhe Ortega - po lekkim odgięciu panelu do tyłu, problem z pomykami u dołu matrycy na środku praktycznie znika - po kilku próbach z różną siłą dokręcenia śrub problem prawie całkiem zniwelowałem - jednak przy okazji zauważyłem iż na środku u dołu ekranu jest lekka szpara pomiędzy ekranem a listwą obudowy - jak się patrzy z góry to widać białe światło lampy - czy to norma w tych sprzętach?

Pozdrawiam,
Marcin

yogi3

New member
rmx3 napisał:
Co do Twojego pytania myślę, że brak dźwięku w tv spowodowany jest tym, że Onkyo posiada hub hdmi jednak na zewnątrz wypuszcza tylko obraz a dźwięk jest dekodowany w ampli i nie jest przekazywany dalej. Jeśli tak jest a mogę sie mylić najłatwiejszym rozwiązaniem byłoby podłączenie tunera tv przewodem hdmi bezpośrednio do tv a z niego optykiem do ampli. Taka konfiguracja będzie działała na pewno sam mam tak podłączone. Druga opcja jest też taka że w ustawieniach dźwięku w tv masz zaznaczoną opcje głośniki zewnętrzne a nie głośniki tv w tym przypadku też nie byłoby dźwięku w głośnikach tv.

Hej

Onkyo przepuszcza dźwięk na 100% ponieważ na monitorze, który był podłączony do niego działało to bez problemu, oczywiście w TV mam wybrane głośniki TV.

Pozdrawiam

vibor

New member
Od kilku dni mam problem z YouTube - ciągle wywala ,że zakłócenia łącza i albo od razu rozłącza albo tnie filmy ( pobierając i buforując) , mam stałe łącze 64MB/8MB i jak do tej pory było wszystko ok ( w weekend miałem info, że serwisy Samsung mają przerwę techniczną ). Czy u kogoś też to występuje ? Oczywiście w routerze nic nie zmieniałem od kilku miesięcy a TV to LE32B650.

marklask

New member
Witam,
a ja mam taki problem. Dzisiaj był u mnie koleś z multimedii. Na kliku programach mam dziwne pasy zakłóceniowe. Koleś z multimedii wszystko sprawdzał:
1. kable: jakość sygnału książkowa (sprawdzał używając swoich urządzeń pomiarowych)
2. końcówki do kabli, wszystko w idealnym dobry stanie.
3. stan podłączenia w rozdzielni (skrzynce przyłączeniowej) - wszystko dobrze podłączone żadnych zwarć.
W drugim pokoju mam 2-3 letni telewizor Sharp (32 cale). Gdzie na tym samych kablach, zakłócenia te nie występują. No więc technik z multimedii powiedział, że może być coś z telewizorem, bo tutaj jak widać jest wszystko ok.
Czy rzeczywiście może być problem z TV? Myślicie czy mam dzwonić do serwisu Samsunga?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc zanim narobię dymu no i może coś się od Was dowiem co bym mógł wykorzystać :)

luchuma

New member
marklask napisał:
Witam,
a ja mam taki problem. Dzisiaj był u mnie koleś z multimedii. Na kliku programach mam dziwne pasy zakłóceniowe. Koleś z multimedii wszystko sprawdzał:
1. kable: jakość sygnału książkowa (sprawdzał używając swoich urządzeń pomiarowych)
2. końcówki do kabli, wszystko w idealnym dobry stanie.
3. stan podłączenia w rozdzielni (skrzynce przyłączeniowej) - wszystko dobrze podłączone żadnych zwarć.
W drugim pokoju mam 2-3 letni telewizor Sharp (32 cale). Gdzie na tym samych kablach, zakłócenia te nie występują. No więc technik z multimedii powiedział, że może być coś z telewizorem, bo tutaj jak widać jest wszystko ok.
Czy rzeczywiście może być problem z TV? Myślicie czy mam dzwonić do serwisu Samsunga?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc zanim narobię dymu no i może coś się od Was dowiem co bym mógł wykorzystać :)
przydaloby sie zdjecie takiego obrazu...
jesli masz sygnal kablowki cyfrowy (DVB-t/c) to cos nie tak, podlacz antene pokojowa do TV i sprawdz czy tez sa takie zaklocenia

marcino_80

New member
32b650

witam mam pytanko w moim super telewizorku występują jakieś dziwne pęknięcia : najczęściej je słychać gdy przełączam tv na opcje media Player aby odtworzyć coś z dysku lub sieci lokalnej.czy ktoś ma podobnie jeśli tak może wiecie co jest przyczyna tego.pozdrawiam

yogi3

New member
Witam

W moim TV mam firmware 2009/08/16_002004 i zastanawiam się czy jest nowszy, sprawdzałem na stronie producenta, ale tam nomenklatura jest jakaś inna nawet pobrałem firmware i rozpakowałem na pulpicie moje komputera, ale nie wiem jak sprawdzić czy jest to ta sama wersja czy może nowsza.

Pozdrawiam

szymon247

New member
Witam!

Widząc na żywo ten telewizor (wersje 37 oraz 40 calowe) stwierdziłem, że jest dla mnie idealny (kolory i czerń).
Boję się jednak, że padnę ofiarą skandalu matrycowego ;)
Na zachodnich forach czytałem, że różnica między panelem Samsunga a AUO i CMO jest znaczna, większość użytkowników avsforum.com odsyłało panele z matrycami innymi niż Samsunga. Na youtubie obejrzeć można filmiki porównujące jakość matryc przy jednakowo wyregulowanych telewizorach i skandaliczna różnica zauważalna jest gołym okiem.
Czy w którejś z przekątnych lub podmodeli telewizor ten występuje tylko z matrycami S-PVA Samsunga czy zawsze ryzykuje natrafienie na MVA?
I jak to jest z tym smużeniem w grach? Czy jest zauważalne?

Pozdrawiam,
Szymon

Do góry