Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

OSP110233

New member
szymon247 napisał:
Witam!

Widząc na żywo ten telewizor (wersje 37 oraz 40 calowe) stwierdziłem, że jest dla mnie idealny (kolory i czerń).
Boję się jednak, że padnę ofiarą skandalu matrycowego ;)
Na zachodnich forach czytałem, że różnica między panelem Samsunga a AUO i CMO jest znaczna, większość użytkowników avsforum.com odsyłało panele z matrycami innymi niż Samsunga. Na youtubie obejrzeć można filmiki porównujące jakość matryc przy jednakowo wyregulowanych telewizorach i skandaliczna różnica zauważalna jest gołym okiem.
Czy w którejś z przekątnych lub podmodeli telewizor ten występuje tylko z matrycami S-PVA Samsunga czy zawsze ryzykuje natrafienie na MVA?
I jak to jest z tym smużeniem w grach? Czy jest zauważalne?

Pozdrawiam,
Szymon

37 cali było zawsze na matrycy AUO więc pozostaje liczyć na 40 cali z matrycą Samsunga. Z moich skromnych obserwacji wynika że najwięcej matryc AUO itp. było w modelu B650. Jakoś dziwnym trafem zazwyczaj modele B651 miały matryce Samsunga. Niby żadna reguła ale pewna powtarzalność jest.

neo2006a

New member
Z danych podanych na avsforum wynika ze praktycznie kazdy B650 posiada matryce AMVA. Jedynie w modelach 46, 55" jest szansa na trafienie czegos innego. Swoja droga nie sa te zle matryce w porownaniu z SPVA, obie maja wady i zalety.

wachu153

New member
pasy i zakłocenia

luchuma napisał:
przydaloby sie zdjecie takiego obrazu...
jesli masz sygnal kablowki cyfrowy (DVB-t/c) to cos nie tak, podlacz antene pokojowa do TV i sprawdz czy tez sa takie zaklocenia

witam,
mam od kilku dni takie pasy i zakłócenia na zwyklej antenie analogowej (na kazdym kanale), na wyjscu HDMI (c+) jest OK.

Wachu
40b651

marklask

New member
luchuma napisał:
przydaloby sie zdjecie takiego obrazu...
jesli masz sygnal kablowki cyfrowy (DVB-t/c) to cos nie tak, podlacz antene pokojowa do TV i sprawdz czy tez sa takie zaklocenia

Ok. postaram się zrobić i udostępnić do wglądu.
ale ogólnie mogę opisać tak: paski jaśniejsze i ciemniejsze przechodzą z lewego górnego rogu tv do prawego dolnego (przechodzą pod kątem 45 stopni).
Sygnał mam analogowy. Przymierzam się do zakupu cyfrowej z multimedii.

AS33

New member
marklask napisał:
Ok. postaram się zrobić i udostępnić do wglądu.
ale ogólnie mogę opisać tak: paski jaśniejsze i ciemniejsze przechodzą z lewego górnego rogu tv do prawego dolnego (przechodzą pod kątem 45 stopni).
Sygnał mam analogowy. Przymierzam się do zakupu cyfrowej z multimedii.

Ja mam takie, ale tylko na TVP1 (analog), na innych TVP2, TVN, Polsat, TPV Info obraz OK. Oczywiście na C+ po HDMI - obraz żyleta. Nie wiem, bo u mnie pojawiły się po naprawie mulitswitcha w budynku - i walczę z tym na poziomie dostarczanego sygnału.

Zauważyłem też, że siła tych zakłóceń jest różna o różnych porach (może jakiś sąsiad coś włącza i to sieje)?

Attachments

• TVP1 Paski.jpg
    TVP1 Paski.jpg
    442,5 KB · Wyś: 216

jędrzejj 1957

Active member
Bez reklam
Panowie pomóżcie bo ja sam nie jestem w stanie tego uczynic:(
Kolega chce zakupic dysk Samsung HM250HI Sata 2.5''250GB do Sama B650 i prosi o odpowiedz czy sprawdzi się w działaniu z tym TV.

mel7

New member
Koledzy prośba o pomoc. Szukałem we wcześniejszych postach ale nie znalazłem. Mam dekoder n i Samsunga 40b651. Problem polega na tym, że pilot z n-ki nie działa (lub działa po czasie). Jak wcześniej miałem Sharpa Ra1e wszystko chodziło bez problemu. Kwestia ustawień? Z góry dzięki. Pozdrawiam

marklask

New member
AS33 napisał:
Ja mam takie, ale tylko na TVP1 (analog), na innych TVP2, TVN, Polsat, TPV Info obraz OK. Oczywiście na C+ po HDMI - obraz żyleta. Nie wiem, bo u mnie pojawiły się po naprawie mulitswitcha w budynku - i walczę z tym na poziomie dostarczanego sygnału.

Zauważyłem też, że siła tych zakłóceń jest różna o różnych porach (może jakiś sąsiad coś włącza i to sieje)?

u mnie są bardzo podobne paski tylko są szersze i występują na: Polsat, TVP2, Polsat 2, MTV polska, TV4 (trochę). A wogóle Polsat to ma jeszcze dodatkowo takie drobniutkie opiłki, które zapalają się i gasną. Takie na cały obrazie migotanie.

dzidek59

New member
mel7 napisał:
Koledzy prośba o pomoc. Szukałem we wcześniejszych postach ale nie znalazłem. Mam dekoder n i Samsunga 40b651. Problem polega na tym, że pilot z n-ki nie działa (lub działa po czasie). Jak wcześniej miałem Sharpa Ra1e wszystko chodziło bez problemu. Kwestia ustawień? Z góry dzięki. Pozdrawiam

Czy sprawdziłeś baterię (akumulator) w pilocie? Wymień na naładowane i sprawdź. TV nie ma nic do działania pilota dekodera.

dzidek59

New member
diana napisał:
Panowie pomóżcie bo ja sam nie jestem w stanie tego uczynic:(
Kolega chce zakupic dysk Samsung HM250HI Sata 2.5''250GB do Sama B650 i prosi o odpowiedz czy sprawdzi się w działaniu z tym TV.
Mam taki dysk w obudowie USB. TV LE38B650 i działa super. Format systemu plików NTFS. Filmy, zdjęcia, mp3 hulają jak się patrzy. Polecam.

Ostatnia edycja:

Kaliinfo

New member
dzidek59 napisał:
Czy sprawdziłeś baterię (akumulator) w pilocie? Wymień na naładowane i sprawdź. TV nie ma nic do działania pilota dekodera.

Witam wszystkich,
a właśnie że ma :razz: i to dużo, wyłącz w Samsungu "Anynet" powinno być lepiej.
Problem leży po stronie HDMI, też tak miałem na starym n recorderze, na turbo jest narazie OK :cool:

ubity

Member
yogi3 napisał:
Witam

W moim TV mam firmware 2009/08/16_002004 i zastanawiam się czy jest nowszy, sprawdzałem na stronie producenta, ale tam nomenklatura jest jakaś inna nawet pobrałem firmware i rozpakowałem na pulpicie moje komputera, ale nie wiem jak sprawdzić czy jest to ta sama wersja czy może nowsza.

Pozdrawiam
Wejdz sobie na stronę Samsunga-wsparcie-centrum pobierania-telewizory lcd-model-firmware-a tam masz nowe firmware 2005.0

azak43

New member
Witam.

Od dłuższego okresu czasu czytam wątki w tym temacie. W najbliższych dniach zamierzam kupić LCD 40B651. Byłem w kilku sklepach i m.in. testowałem filmy divx z USB. Fajna sprawa , tylko czy ten model automatycznie przeskalowuje obraz na cały ekran ?

Podczas testów zawsze były pasy z góry i dołu.
Próbowałem też na innych markach i np. w Philipsie serii 8 po włączeniu tego samego filmu automatycznie rozciągał się na cały ekran.

Czy jest możliwość z pozycji TV ręcznie ustawić rozciągnięcie obrazu ?

Jeżeli było już gdzież o tym a nie doczytałem to przepraszam.

Pozdrawiam.

qbekII

New member
czas włączania telewizora

witam
od 2 dni jestem posiadaczem le37b650
i jedna rzecz mnie nurtuje, czy wam również tak długo włącza się tv.
-wciskam power i dioda w tv zaczyna migać, miga 3x po czym dopiero wskakuje obraz - cały ten proces trwa jakieś 4-5 sekund - irytuje mnie to.
morze włączyłem jakoś stan czuwania czy coś innego.
a morze pomoże tu jakiś reset ????.

PS fajne forum

cypiz

New member
qbekII napisał:
witam
od 2 dni jestem posiadaczem le37b650
i jedna rzecz mnie nurtuje, czy wam również tak długo włącza się tv.
-wciskam power i dioda w tv zaczyna migać, miga 3x po czym dopiero wskakuje obraz - cały ten proces trwa jakieś 4-5 sekund - irytuje mnie to.
morze włączyłem jakoś stan czuwania czy coś innego.
a morze pomoże tu jakiś reset ????.

PS fajne forum

Fajne forum i MORZE sprawdzanie błędów by się przydało włączyć.

4-5 sekund to i tak bardzo szybko. To normalne w tym TV

qbekII

New member
cypiz napisał:
Fajne forum i MORZE sprawdzanie błędów by się przydało włączyć.

4-5 sekund to i tak bardzo szybko. To normalne w tym TV

sprawdzałem błędy - obrazu -ok
sprawdzałem błędy - dźwięku - ok
sprawdzanie błędów - gdzie znajdę coś takiego
(a jak morza zrobić reset ustawień i czy to morze pomóc - bo na samym początku użytkowania wydaje mi się że włączał sie szybciutko)

pozdrawiam

luzikos

New member
qbekII napisał:
sprawdzałem błędy - obrazu -ok
sprawdzałem błędy - dźwięku - ok
sprawdzanie błędów - gdzie znajdę coś takiego
(a jak morza zrobić reset ustawień i czy to morze pomóc - bo na samym początku użytkowania wydaje mi się że włączał sie szybciutko)

pozdrawiam

a MORZE koledze chodzilo o Twoje bledy ortograficzne?!? :p

przytrzymaj na pilocie exit z 10 sekund i Ci sie zresetuje

Do góry