Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

pentakonta

New member
Szum-buczenie z głośników tv.

Witam Koledzy...
Zakupiłem Samsunga B651 podłączyłem go do cyfrowego dekoderu AB IP Box-a 350 przez Euro złącze a tu szum-buczenie w głośnikach ( po zakupie innego kabla efekt ten sam ). Panowie co co robić... Proszę o radę.

orionez

New member
marklask napisał:
Witam,
a ja mam taki problem. Dzisiaj był u mnie koleś z multimedii. Na kliku programach mam dziwne pasy zakłóceniowe. Koleś z multimedii wszystko sprawdzał:
1. kable: jakość sygnału książkowa (sprawdzał używając swoich urządzeń pomiarowych)
2. końcówki do kabli, wszystko w idealnym dobry stanie.
3. stan podłączenia w rozdzielni (skrzynce przyłączeniowej) - wszystko dobrze podłączone żadnych zwarć.
W drugim pokoju mam 2-3 letni telewizor Sharp (32 cale). Gdzie na tym samych kablach, zakłócenia te nie występują. No więc technik z multimedii powiedział, że może być coś z telewizorem, bo tutaj jak widać jest wszystko ok.
Czy rzeczywiście może być problem z TV? Myślicie czy mam dzwonić do serwisu Samsunga?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc zanim narobię dymu no i może coś się od Was dowiem co bym mógł wykorzystać :)

U mnie był ten sam problem z MM (na starym TV panasa też był dobry obraz). Jest to spowodowane zbyt dużym poziomem sygnału z którym TV nie daje sobie rady. Koles z MM załozył tłumiki sygnału i obraz jest teraz bez zakłóceń.

pozdro

jendrjej

New member
dysk twardy ntfs

witam wszystkich widzialem w poprzednich postach ze ludzie pisali o dyskach twardych ze chodza filmy jak sie zrobi format NTFS, kupiłem wczoraj samsunga zewnętrznego 320GB no niestety u mnie jakos to dzialac nie chce jak zrobie fat32 wszystko jest ok ale wada jest oczywiscie taka ze filmy maks 4GB natomiast na ntfs np zdjecia widzi a wchodze w opcje film i jest informacja ze w katalogu nie ma filmow chociaż tak naprawdę są wiec juz nic z tego nie rozumiem myslalem ze moze jak zrobie format na exFAT to bedzie dobrze ale niestety telewizor nie czyta tego systemu plikow moze ma ktos jakis sposob na to ?

Daniok

New member
witam
mam trochę głupie pytanie ale jak włączyć w tym tv telegazetę wciskam na pilocie ttx/mix i wyskakuje komunikat niedostępna . telewizor jest podłączony do anteny pokojowej.

luchuma

New member
pentakonta napisał:
Witam Koledzy...
Zakupiłem Samsunga B651 podłączyłem go do cyfrowego dekoderu AB IP Box-a 350 przez Euro złącze a tu szum-buczenie w głośnikach ( po zakupie innego kabla efekt ten sam ). Panowie co co robić... Proszę o radę.
standardowe zachowanie ;]
przcisz dzwiek pilotem od TV i podglosnij pilotem od dekodera
ERŁO tak ma :/ generuje duzo zaklucen zwlaszcza jesli jest przekazywany bialy obraz... u mnie przy glosnosci okolo 20 w TV i max w dekoderze tego buczenia PRAWIE nie ma

jendrjej napisał:
witam wszystkich widzialem w poprzednich postach ze ludzie pisali o dyskach twardych ze chodza filmy jak sie zrobi format NTFS, kupiłem wczoraj samsunga zewnętrznego 320GB no niestety u mnie jakos to dzialac nie chce jak zrobie fat32 wszystko jest ok ale wada jest oczywiscie taka ze filmy maks 4GB natomiast na ntfs np zdjecia widzi a wchodze w opcje film i jest informacja ze w katalogu nie ma filmow chociaż tak naprawdę są wiec juz nic z tego nie rozumiem myslalem ze moze jak zrobie format na exFAT to bedzie dobrze ale niestety telewizor nie czyta tego systemu plikow moze ma ktos jakis sposob na to ?
napewno masz wgrany najnowszy FW do tv "2005" i podlaczasz do gniazda hdd usb?? upewnij sie ze masz w tv w przegladaniu plikow ustawiony tryb podstawowy ;]

Ostatnia edycja:

yogi3

New member
ubity napisał:
Wejdz sobie na stronę Samsunga-wsparcie-centrum pobierania-telewizory lcd-model-firmware-a tam masz nowe firmware 2005.0
Witam

Zrobiłem jak powiedziałeś pobrałem firmware ze strony Samsunga dla modelu LE40B650 zgodnie z instrukcją podłączyłem Pena do PC, na którego rozpakowałem pliki przy pomocy pobranego pliku .exe następnie podłączyłem pena do TV wyskoczył okienko, w którym wybrałem aktualizacje oprogramowania jedna po przeskanowaniu USB wyskoczył komunikat Brak pliku do aktualizacji. Sprawdziłem pliki są co robie źle?

PS. Zastanawia mnie jeszcze model jaki jest w nazwie firmwaru, a mianowicie LE40B650T2W, co oznaczają ostatnie trzy znaki T2W?

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

Tomkowy

New member
dzidek59 napisał:
Cytat:
Napisał mel7
Koledzy prośba o pomoc. Szukałem we wcześniejszych postach ale nie znalazłem. Mam dekoder n i Samsunga 40b651. Problem polega na tym, że pilot z n-ki nie działa (lub działa po czasie). Jak wcześniej miałem Sharpa Ra1e wszystko chodziło bez problemu. Kwestia ustawień? Z góry dzięki. Pozdrawiam

Czy sprawdziłeś baterię (akumulator) w pilocie? Wymień na naładowane i sprawdź. TV nie ma nic do działania pilota dekodera.

U mnie jest to samo, ale doszedłem do wniosku, że ma to coś wspólnego z oszczędzaniem energii w TV. Gdy ma się ustawione oszczędzanie na Średnie lub Niskie - piloty lepiej reagują.

Druga przypadłość mojego 46b650 jest taka, że jak odkurzam w pomieszczeniu to potrafi mi włączać i wyłączać, zmniejszać i zwiększać moc odkurzacza. Odkurzacz zelmera ze sterowaniem na podczerwień w rękojeści :shock:. Gdy TV wyłączony odkurzacz pięknie działa, a już chciałem oddawać na gwarancje.

cwonda

New member
Witam, mam następujący problem:
podczas oglądania filmów przez DLNA w rozdzielczość 720*576 w formacie 16/9 obraz jest ściągnięty do środka jak do formatu 4/3. Na kompie filmy są oczywiście w dobrych proporcjach. Jest na to jakaś rada? Pomaga może na to ten zmodyfikowany firmware zawierający telnet i VideoAr fix? Bo czytałem że TV wyświetla tylko piksele kwadratowe.

fanatyk1982

New member
jendrjej napisał:

poprostu jak wejdziesz w media p. to u góry daj na widok wszystkich plików bo tam jest ze mozesz ustawic np folder czas tytuł itp
i po sprawie

weteran10

New member
fanatyk1982 napisał:
poprostu jak wejdziesz w media p. to u góry daj na widok wszystkich plików bo tam jest ze mozesz ustawic np folder czas tytuł itp
i po sprawie
Witam.Mam problem konto na YouTube utworzone filmy dodane do ulubionych na tv to samo i przy próbie wejścia w tv w ulubione komunikat że
należy się zalogować ,ale gdy chcę to zrobić to jest tylko opcja usuń konto i nic więcej nie można zrobić i tak w kółko ,usuwałem konto i tworzyłem nowe i cały czas to samo co z tym zrobić .

j.jacek

New member
Witam wszystkich
Bardzo proszę Szanownych Forumowiczów o pomoc,potrzebuje starszą wersje softu T-CHL7DEUC-1010.1 do Tv 32B651 przekopałem trochę ten wątek ale powiem szczerze że po 50 stronach wymiękłem:D .Obecnie mam tv z softem 2004.1 i niestety czegoś mi tu brak. Znam soft 1010.1 z poprzednich tv które miałem, i śmiem twierdzić ze parametry samego obrazu są w nim najlepsze[super ostrość i kontrast] nie interesują mnie ustawienia multimedialne i takie tam pierdoły które są w najnowszych softach.Niestety nowe softy pod względem obrazu nie są najlepsze.
Pozdrawiam

leszcz-yk

Member
Tak sobie czytam i postanowiłem trochę "odpluskwić" kilka ostatnich postów.

1. Nie piszmy o rzeczach, na których się nie znamy i nie wprowadzajmy innych w błąd......
Pobór mocy był podany dość dokładny dużo wcześniej => trzeba poszukać.
Nie mierzmy ŻADNEGO parametru prądu ZMIENNEGO miernikiem bez RMS'a bo zakłamanie może sięgnąć i 50%.... Velleman NETBPEM2 to taki właśnie bez RMS'a.
Ponadto tym miernikiem nie zmierzy się poboru prądu w STANDBY TV bo jego minimalna rozdziałka to 0.02A .. co przy 240V~ daje BŁĄD POMIAROWY 5 Wat prawie!!!! Skoro coś ma błąd ok 5 Wat jakim cudem można zmierzyć nim 1 WAT?????????????

2. exfata to można mieć jak się dogra do firmware obsługę systemu plików exfat. mogę dograć ALE NIE BIORĘ ODPOWIEDZIALNOŚCI ;-) Krótko mówiąc nie zrobię tego na innym tv niż moim ;)

3.Co do przeglądarki IceWeasel(niemalże firefox) :p ale jak chcecie wklepać adres???? :>

4. Polecam laptopa z hdmi, grafiką z CUDA lub analogiczną technologią. Problem z kodekami - żaden. Problem z 40Mbit/s streamem MKV żaden ;)
<to jest żarcik oczywiście, chociaż ja tak odtwarzam problematyczne pliki>
No i internet śmiga... i klawiatura jest i mysz ;)

Ostatnia edycja:

ubity

Member
yogi3 napisał:
Witam

Zrobiłem jak powiedziałeś pobrałem firmware ze strony Samsunga dla modelu LE40B650 zgodnie z instrukcją podłączyłem Pena do PC, na którego rozpakowałem pliki przy pomocy pobranego pliku .exe następnie podłączyłem pena do TV wyskoczył okienko, w którym wybrałem aktualizacje oprogramowania jedna po przeskanowaniu USB wyskoczył komunikat Brak pliku do aktualizacji. Sprawdziłem pliki są co robie źle?

PS. Zastanawia mnie jeszcze model jaki jest w nazwie firmwaru, a mianowicie LE40B650T2W, co oznaczają ostatnie trzy znaki T2W?

Pozdrawiam
Mnie też nieraz wyskakiwało brak pliku.Między innymi na penie od samsunga dołączonym do telewizora spróbuj wziąć innego pena może wykryje u mnie zadziałało.
A co do modelu to nie ma to żadnego znaczenia.Przynajmniej tak pisze w centrum pobierania w pliku pod firmware że pasuje do wszystkich modeli.

Ostatnia edycja:

marklask

New member
orionez napisał:
U mnie był ten sam problem z MM (na starym TV panasa też był dobry obraz). Jest to spowodowane zbyt dużym poziomem sygnału z którym TV nie daje sobie rady. Koles z MM załozył tłumiki sygnału i obraz jest teraz bez zakłóceń.
pozdro

A co konkretnie zamontował? gdzie można coś takiego kupić?

yogi3

New member
ubity napisał:
Mnie też nieraz wyskakiwało brak pliku.Między innymi na penie od samsunga dołączonym do telewizora spróbuj wziąć innego pena może wykryje u mnie zadziałało.
A co do modelu to nie ma to żadnego znaczenia.Przynajmniej tak pisze w centrum pobierania w pliku pod firmware że pasuje do wszystkich modeli.

Hej

Ja próbowałem na Kingstonie po informacji od ciebie spróbowałem na penie Samsunga bo innego nie miałem i wyobraź sobie, że zaskoczył. Teraz mam dwa kolejne pytania:

1. Jak zmienić czcionkę napisów na większą niż standardowa dla funkcji DLNA?

2. W Menu Obraz>Opcje obrazu wybrałem Rozm. Dopasowanie do ekranu jednak nie do końca działa to poprawnie ponieważ po prawej stronie na matrycy mam pionowy czarny pasek czasami jest on większy czasami mniejszy, ale zawsze jest on widoczny co mnie denerwuje, jak ustawię obraz na 16:9 to nie ma tego paska, ale wiadomo czasami obraz jest zniekształcony, czy też tak macie ?

Pozdrawiam

dragon79

Member
leszcz-yk napisał:
1. Nie piszmy o rzeczach, na których się nie znamy i nie wprowadzajmy innych w błąd......
Pobór mocy był podany dość dokładny dużo wcześniej => trzeba poszukać.
Nie mierzmy ŻADNEGO parametru prądu ZMIENNEGO miernikiem bez RMS'a bo zakłamanie może sięgnąć i 50%.... Velleman NETBPEM2 to taki właśnie bez RMS'a.
Ponadto tym miernikiem nie zmierzy się poboru prądu w STANDBY TV bo jego minimalna rozdziałka to 0.02A .. co przy 240V~ daje BŁĄD POMIAROWY 5 Wat prawie!!!! Skoro coś ma błąd ok 5 Wat jakim cudem można zmierzyć nim 1 WAT?????????????
"Nie piszmy o rzeczach, na których się nie znamy" - racja.
Nie każdy jest elektrykiem i ma w domu sprzęt pomiarowy kosztujący kilka stówek opisany jako "true RMS".

Nikogo nie wprowadzam w błąd informacjami, które podałem - każdy może poczytać o parametrach użytego miernika. Poza tym nie piszę ile watów pobiera odbiornik, a ile wskazuje miernik na wyświetlaczu.

Cuda się zdażają...
0,02A to nie jest minimalna rozdziałka, ale dolny zakres pomiarowy, w którym miernik mierzy z założoną dokładnością +/-3%. Oznacza to, że przy napięciu w sieci 230V minimalny pobór mocy zmierzony z dokładnością +/-3% to 4,6W. Takim miernikiem można mierzyć mniejsze moce, ale trzeba pamiętać, że wyniki obarczone będą większym błędem pomiarowym.

Na koniec proszę o podanie dowodu, na to, że zmierzona tym miernikiem wartość poboru mocy w trybie pracy 104W, przy podanych w tamtym poście parametrach, obarczona jest zakłamaniem sięgającym 50%.

Pozdrawiam.

luzikos

New member
twonky beam

znalazlem swietny soft wspolpracujacy z naszym tv
Niestety dziala tylko IE ..ale pozwala na odtworzenie filmu z youtube, muzy, pokazanie obrazkow wprost z przegladarki ..klika sie play i automagicznie tv wyswietla stream :)
cool!
W przyszlosci ma byc tez pod FF
www twonkymedia com /beam/

O ..troche pogrzebalem i jest pelno takiego softu ..m.in. mozna z iphona odtwarzac fszystko bez konfigurowania czegokolwiek :>

DLNA rules!

Ostatnia edycja:

kwazarr

New member
Samba + Skalowanie + NTP + TelnetDeamon

Dzięki poniższej modyfikacji możemy w TV korzystać bezpośrednio ze zdalnych dysków sieciowych montowanych do TV po Sambie lub NFS.
Dyski zdalne są przez TV widziane jako zwyczajny napęd USB

Opis modyfikacji oryginalnego softu opisałem w wątku "Samsung PS50B650 LINUX on TV".
www . hdtv . com . pl / forum / showthread . php?t=46222 <-usuń_spacje

Opisana metoda jest dokładnie ta sama dla LCD i PDP.

Modyfikacji dokonałem na podstawie informacji zawartych na stronie:
samygo. sourceforge. net <-usuń_spacje

Metoda jest sprawdzona i działa poprawnie.

UWAGA !!!!
ROBICIE TO NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ.
WGRANIE ZMODYFIKOWANEGO FIRMWARE NARUSZA GWARANCJĘ!

des11

New member
Witam
Chciałem zakupic telewizor LE40B650,651 lub LEB550/551

Czy jezeli chodzi o B650 i B651 różnia się one tylko obudową?

Czy warto kupowac TV serii 650/651 dla 100HZ wyświetlania i odtwarzania filmów z USB (odtwarzanie w 550/551 można zmienic w menu serwisowym). Różnica cenowa jest spora :(

Proszę o odpowiedź

Do góry