Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

adamboro

New member
TheHX napisał:
A ja mam problem, który oczywiście rozwiążę dzięki serwisowi (mam nadzieję), ale chcę się podzielić tym dziwnym zachowaniem TV.
Mój LE 37 B650 dzisiejszej nocy zaczął się samoistnie włączać. O tyle jest to dziwne, że włącza się matryca, a dioda trybu standby nadal świeci na czerwono. Staje się to upierdliwe, bo na prąd nie wyrobię :) W ciągu dnia trzykrotnie. I za każdym razem resetują się po części ustawienia wyświetlania obrazu.
Nie wiem czy przyczyna ( choć po zachowaniu TV podejrzewam, że nie ) tkwić może także po podłączeniu tunera sat i zmiany gniazda HDMI ( jaki to ma związek ?, scartem podpięta jest nagrywarka DVD, ale nawet gdyby wzbudzała telewizor, to dioda standby nie świeciłaby przecież )
pzdr

Jeśli rozwiązanie a Anynet nie pomoże to u mnie pomogło wyłączenie gotowości do automatycznej aktualizacji firmwareu - u mnie włączał się co godzinę :)

TheHX

New member
Przestał się włączać po wyłączeniu anynetu. Więc chyba to mu pomogło.
Ale dlaczego świeci dioda trybu standby ?
Co do świecenia matrycy - LE 37 B650 świeci równomiernie. Bardzo równomiernie.

ps - petycja podpisana. najbardziej męczy mnie brak DTS z mkv, fakt.
ps 2 - co nowego wnosi soft z 30.10 ? ( ver T-CHL7DEUC-2005.0 ) - chyba, że przeoczyłem opis na forum.
Czy jeśli TV śmiga bez problemów, nie mam podpiętego netu - jest sens aktualizować fw ?

pozdrawiam

Ostatnia edycja:

AS33

New member
TheHX napisał:
Przestał się włączać po wyłączeniu anynetu. Więc chyba to mu pomogło.
Ale dlaczego świeci dioda trybu standby ?

ps - petycja podpisana. najbardziej męczy mnie brak DTS z mkv, fakt.
ps 2 - co nowego wnosi soft z 30.10 ? ( ver T-CHL7DEUC-2005.0 ) - chyba, że przeoczyłem opis na forum.
Czy jeśli TV śmiga bez problemów, nie mam podpiętego netu - jest sens aktualizować fw ?

pozdrawiam

1. cieszę się, że nie musisz go "serwisować". U mnie wyłączenie sprawdzania aktualizacji firmware nie pomagało. Jednak po HDMI pomiędzy TV a tunerkami "coś" śmiga, a Anynet OFF to załatwia.
2. Dioda świeci stale na standby'u, miga przy włączaniu, nie świeci jak jest włączony. Jak tak masz, to jest OK.
3. Mój 37" też świeci idealnie ;)
4. 2005.0 - podobno "usprawnili" kodeki i niektóre niedziałające avi, teraz idą...

dzentelmen

New member
Napisał dragon79
U mnie też środek dołu i lewa góra świeci bardziej, ale jak sobie pomyślę, że trzeba telewizor pakować, wysyłać i jeszcze ktoś w tym nowym TV będzie grzebał, rozkręcał go itd. to stwierdzam, że da się z tym życ :wink: Tragedii nie ma.
Hm, ja mam o tyle lepiej że kupiłem w Saturnie i mogę zawieźć i wymienić - te "promyki" od dołu obudowy na środku nieco drażnią...
Naisał: TheHX
Qurcze - czyli jest szansa iż trafiłem na wadlilwy egzemplarz.. :(
Jeszcze parę dni potestuję i pewnie zawiozę im go... szkoda, bo wybrałem sobie egzemplarz z matrycą S-PVA Samsunga..

Pozdr.
Marcin

TheHX

New member
AS33 napisał:
2. Dioda świeci stale na standby'u, miga przy włączaniu, nie świeci jak jest włączony. Jak tak masz, to jest OK.
To wiem. Wzbudzanie po HDMI wygląda tak, że ekran jest włączony ( znaczy BYŁ ), a mimo to dioda się paliła, jak gdyby sobie spokojnie oczekiwał. I to mnie zastanawiało.

AS33

New member
TheHX napisał:
To wiem. Wzbudzanie po HDMI wygląda tak, że ekran jest włączony ( znaczy BYŁ ), a mimo to dioda się paliła, jak gdyby sobie spokojnie oczekiwał. I to mnie zastanawiało.

Rozumiem, mój to się włączał zazwyczaj tak, że się normalnie włączał :shock: obraz i dźwięk. Chociaż raz miałem tak jak Ty - tylko matryca podświetlona - co do diody to na 90% świeciła się na standby (ciągle). Pomijając to wszystko, teraz jest OK i nie kombinuję. Pemiętaj, po serwisie już tylko będzie gorzej... (tak mam z samochodami - pierwszy przegląd i dalej tylko gorzej (chyba coś psują, żeby potem przyjeżdżać :x ).

AS33

New member
dzentelmen napisał:
Qurcze - czyli jest szansa iż trafiłem na wadlilwy egzemplarz.. :(

Nie wadliwy, tylko np. poniedziałkowy :?
Wg MM i Saturna, powołując się na producenta nierównomierne podświetlanie nie jest wadą, a efektem ubocznym technologii LCD... Zanim kupiłem mój w MM zaciągnałem opinii sklepu, co będzie jak bedzie nierówno podswietlony - i niestety odmowa wymiany (nawet na 2-tygodniowym rozruchu). Dogadałem z gościem i włączałem go w ciemniej kanciapie u nich - jak już wiesz mój i kolegi TheHX 37" cali świeci idelanie (mój wisi, ale też 2 miechy był na stojaku).

sam650

New member
kurczak80 napisał:
Ja mam kartę wifi Ovislink na RT73 i także nie działa :( .

To dlatego (najprawdopodobniej), że nie zgadza się Vendor/ID. Właśnie o tym pisałem. Muszą być spełnione oba warunki aby moduł zadziałał, tzn. odpowiedni chip i odpowiedni nr Vendor/ID.

Ja badałem moduł Edimax i także "normalnie" nie działał, a po modyfikacji firmware - owszem, i to całkiem dobrze.

TheHX

New member
Serwis Samsunga...pamiętam z 1998 roku, kiedy to padł mi 30" telewizor. Pierwszej naprawy nie wpisali, bo wyjaśnili mi, że jest to REGULACJA POZAKUPOWA :) Podczas drugiej ( tv się wyłączał samostnie, kolory blakły ) nie naprawili nic. Za to dodzwoniłem się do serwisu centralnego, gdzie przełączono mnie do ..Koreańczyka..Pogadałem chwilę o przyjaźni polsko - koreańskiej i dalej skierowano mnie do technika. A ten mi z grubej rury, że "powiedz pan tym tumanom w serwisie, że cała partia tych modeli ma uszkodzony układ - tu padła nazwa wraz z numerem serwisowym - niech to panu wymienią..:)
Zadzwoniłem więc, kazałem wymienić układ...I TV wrócił do mnie odmieniony. Żywe piękne, soczyste kolory...Po kilku latach umarł. Co się okazało ? Jakiś idiota z serwisu na Psim Polu we Wrocławiu podkręcił napięcie na kineskop tak, że ten wypalił się po 6 latach. Krew mnie zalewała za taki serwis i takie olewanie klienta...

awers9

New member
Content Library

Witam
Przejrzałem ponad 100 postów, zostało jeszcze ok 200, nie mogę nic znależć.
Pytanie:
Czy można uzupełniać zawartość Content Library. Czy mogę dodać nowy album do Galerii? W jakim formacie powinny być pliki, aby je cztał z USB jako Content Library ?
Nie znalazlem nigdzie odpowidzi na te pytania, w instrukcji temat potraktowany zdawkowo.

Pozdrawiam
Adam

Horhe Ortega

New member
Hm, ja mam o tyle lepiej że kupiłem w Saturnie i mogę zawieźć i wymienić - te "promyki" od dołu obudowy na środku nieco drażnią...
To akurat nie jest typowe nierównomierne podśw. matr. Rozumiem że TV stoi na nodze.Zwróć uwagę że dotykając delikatnie "za górę" TV i delikatnie leciutko odchylając go tył-przód zaobserwujesz zmiany tych "promyków" i/lub ew. zanik ich.Spróbuj raczej wypoziomować lub zawieś na ścianie bo w innym może być dokładnie to samo.Newralgiczny punk to tam gdzie opiera się cały ciężar TV.Najprawdopodobniej z jakiejś przyczyny góra TV jest zbyt wychylona do przodu i wystarczy to zmienić.

Ostatnia edycja:

dragon79

Member
Pobór mocy przez LE40B650

dragon79 napisał:
To jeszcze podaj model i dane techniczne miernika, którym przeprowadzałeś pomiary. Wszystkie tanie mierniki dostępne dla zwykłego użytkownika mają w tym zakresie pomiarowym fatalną dokładność pomiarową.
Też mam podobny miernik w domu i dziś zmierzę w moim LE40B650 pobór mocy, a wyniki umieszczę dla porównania.
Zmierzyłem...
W trybie Standby licznik wskazuje 3W a czasem spada na 2W. Dodam, że jak do miernika nie jest wpięty żaden odbiornik, to pokazuje stale 2W. Wniosek: Zużycie prądu w trybie czuwania poniżej 1W wg mojego miernika Velleman NETBPEM2 http://www.velleman.eu/distributor/products/view/?id=374508.
W trybie pracy TV miernik wskazuje około 104W: telewizja kablowa, podświetlenie 3, głośność ustawiona na 3, reszta ustawień jak na stronie http://www.hdtvtest.co.uk/Samsung-LE40B650/Settings.htm.
Ogólnie mówiąc nie jest źle, a jak za parę ładnych lat wyjdą OLED to będzie można pomyśleć o przesiadce :)

jinikao

New member
Witam, mam pewne pytanie, jestem laikiem jesli chodzi o audio. Chce kupic do Tv LE46b561 jakis zestaw glosnikow. I tu moje pytanie, jesli ogladam filmy z USB to jak zrobic zeby lecialy one z tego zestawu Bo zeby podlaczyc zestaw 5,1 trzeba poslac dzwiek 3 kanalami chyba no a w tv nie ma tyle wyjsc na dzwiek

ps. mysle o takim zestawie Genius SW-HF5.1 5100

Pik$el

New member
YouTube

Podaję za "xtreamer.pl"

"Po dość długim okresie swobodnego udostępniania serwisu YouTube dla różnych odtwarzaczy multimedialnych i innch podobnych urządzeń, firma Google, właściciel serwisu, postanowiła zmienić zasady udostępniania materiałów wideo.
Nowe zasady nie dopuszczają dalszej możliwości korzystania z własnych interfejsów (API) opracowanych przez producentów odtwarzaczy. W związku z tym w pierwszych dnia grudnia 2009 serwis YouTube przestanie być dostępny dla odtwarzaczy Xtreamer. Podobny los spotka wiele innych marek urządzeń, w tym wszystkie odtwarzacze NMT. ... "

Ciekawe co z widgetem do YouTube w naszych Samach !?

luchuma

New member
jinikao napisał:
Witam, mam pewne pytanie, jestem laikiem jesli chodzi o audio. Chce kupic do Tv LE46b561 jakis zestaw glosnikow. I tu moje pytanie, jesli ogladam filmy z USB to jak zrobic zeby lecialy one z tego zestawu Bo zeby podlaczyc zestaw 5,1 trzeba poslac dzwiek 3 kanalami chyba no a w tv nie ma tyle wyjsc na dzwiek

ps. mysle o takim zestawie Genius SW-HF5.1 5100

telewizor posiada optical out czyli sygnal 5.1 jest przesylany jednym kablem optycznym(cyfrowym)

ten Twoj zestaw nie posiada optical IN a same chinche (analogi)

podlaczanie mija sie z celem, gdyz musialbys uzyc kabla stereo minijack -> 2xchinch
21.jpg

Ostatnia edycja:

whembley

New member
Witam wszystkich.
Posiadam Wifi USB eimax EW-7711UAN na chipie RT73 i VendorID 148f i niestety nie działa :(

Ostatnia edycja:

tomek_fcb

New member
Witam,
Wprawdzie jestem posiadaczem modelu B750 ale myślę, że odpowiedź na mój problem znajdę właśnie tutaj. Mianowicie chodzi o to iż przy odtwarzaniu materiału video z zewnętrznego dysku strasznie rozjeżdża mi się dźwięk i obraz. Są straszne opóźnienia i nie wiem czym to jest spowodowane. Na początku było bardzo dobrze wszystko śmigało jak należy. Nie jestem pewien ale być może taki problem nastąpił po zmianie softu na najnowszy, wcześniej nie zauważyłem tego typu sytuacji.

Do góry