Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

ridee

New member
whiteman napisał:
Co do tzw. "efektu teatru" to odnosi sie to do marketingowych 100 Hz ktore polega na dodaniu dodatkowej zazwyczaj czarnej klatki pomiedzy kazde 2 w filmie. Przez to obraz wydaje sie bardzo plynny.
Jednym sie to podoba, inni tego nie nawidza. Kwestia gustu.
Poeksperymentuj z ustawieniami 100 Hz albo wylacz to dziadostwo i sprawdz czy to rozwiaze problem.

Ale przecież gdy odpalam film przez USB to nie mam możliwości wejścia w opcje orazu więc.... to chyba raczej nic nie da, ze wylacze 100 Hz podczas ogladania normalnej cyfrowej TV .

Ja mam ustawione 100Hz "wyraźny" i cyfrowa kablowka chodzi ok, ale przy odpalaniu plikow z USB jest dramat - obraz tak nienaturalny ze nie da sie ogladac

arkadiuszdworza

New member
ridee napisał:
Ale przecież gdy odpalam film przez USB to nie mam możliwości wejścia w opcje orazu więc.... to chyba raczej nic nie da, ze wylacze 100 Hz podczas ogladania normalnej cyfrowej TV .

Ja mam ustawione 100Hz "wyraźny" i cyfrowa kablowka chodzi ok, ale przy odpalaniu plikow z USB jest dramat - obraz tak nienaturalny ze nie da sie ogladac

Da, ustaw dolny suwak na 0, a się przekonasz.

boss131

New member
ridee napisał:

Z tego co pamiętam to 100Hz i inne ustawienia obrazu można zmieniać również w źródle USB wystarczy podczas oglądania filmu wcisnąć Tools -> Opcje obrazu chyba i tam powinna być możliwość dokonywania zmian (być może się mylę bo ja ostatnio większość oglądam przez DLNA po WiFi i tam można zmieniać ustawienia).

FPPfan

New member
To że się pojawił to już wiemy od kilku dni ale jakie zmiany wprowadza to juz nie zabardzo... przydał by się change log dla tych FW...

krzysiekm

New member
Xyhu napisał:
Oooo...bardzo ciekawa alternatywa. Nie wiedziałem o czymś takim. Musze jutro sprawdzić czy komputer i TV są pod tą samą fazą.

Rozumiem, że do każdego adaptera trzeba również podłączyć kabel LAN. Do jednego kabel od routera do adaptera - do drugiego kabel od TV do adaptera - tak? Zero wgrywania, ustawiania, modyfikowania itp? Działa bez zarzutu? Sprawdzałeś z TV?
Aha... ja nie mam internetu od TP tylko od TV kablowej UPC. Czy to jakiś problem?

Tak trzeba podpiąć kabel lan do tv i routera.
Przy 2 adapterach zero wgrywania,nic nie robisz.
Działa jakbyś połączył Jednym długim kablem.
Co do Dostawcy internetu to jeśli możesz przesłać kablem LAN to będzie działać.
U mnie działało bez zarzutu.
W promocji w TP jak masz jakąś usługę u nich to koszt 99 zł.
Na alegro dużo drożej.

ryc3rz

New member
Granie na B650

Panowie, mam pytanie:
Przymierzam się do kupienia tego telewizora(LE40B650 lub ..B651) i poważnie zastanawiam się nad dokupieniem do niego konsoli PS3 Slim zamiast zwykłego Blu-ray playera.

Nigdy jeszcze nie miałem żadnej konsoli i nigdy jeszcze nie miałem żadnego płaskiego TV...(od wyprowadzki z domu 7 lat temu w ogóle nie miałem tv)

Otóż sa dwie rzeczy co do których mam wątpliwości:
1.)
Głośność PS3 slim- w różnych miejscach prezczytałem,że jest dość głośna(mimo,że cichsza niż stara PS3), a zwłaszcza,że dźwięk który emituje jest dość wysokiej czestotliwości i przy cichszych scenach filmowych po prostu przeszkadza...
A siłą rzeczy będę siedział dość blisko konsoli, bo mam mały pokój i odległość od ekranu będzie 2,5metra, a PS3 pod tv będzie leżeć.

2.)
Nie jestem graczem namiętnym,ale jak już będe miał PS3 to bym czasem pograł- i jak to wyglada użytkowo na tym TV z lagami? Gry które mnie interesują to coś w stylu Wiedźmina(wiem,że tylko na PC wydali), Assasins Creed czy Call of Duty... czy przy tego typu grach będzie mi ten lag przeszkadzał bardzo,troche czy będzie niezauważalny?

Pytam,bo jeśli się okaże,że nie ma sensu grać na tym TV to zamiast PS3 kupię tańszego Blu-Playera....

Prosiłbym o wypowiedź ludzi którzy maj doświadczenia z takim zestawem (LE40B650+ PS3)

Pryk99

New member
Witam, sam nie wiem jak to się stało ale po przycisnięciu MEDIA optucz USB, WiseLink pojawiło się Pamięć TV, i jest dostępne 148 MB / trochę mało ale zawsze coś / i można kopiować z pendrive. Jestem raczej pewien, że wczesniej tego nie było napiszcie czy wy też macie tą pamięć TV i ile?

mcold

New member
FW 2005 patched - problem ze skalowaniem

Po wgraniu pacza okazało się że mimo że w trakcie procesu paczowania jest informacja o ARv1 to TV nie pozwala skalować filmów przez USB. W moim konkretnym przypadku jest na sztywno ustawiona opcja Dopasuj i pomimo strzałek nic nie można zmienić. Z drugiej strony wszystkie jak do tej pory (testowałem 5 różnych filmów z różną rozdzielczością) wyświetlają się poprawnie na pełnym ekranie . Tak ma być (jakiś automat) czy coś jest skopane w patchu?

krisr77

New member
witam
zakupiłem le32b650
mam jedno pytanie.
podłączyłem go do kompa kablem vga i przy oglądaniu filmów (normalnych divxów, nie żadne hd) staszenie sie tnie. (chyba chodzi tu o tzw input laga) Dla mnie jest to tzw tearing czyli połowa ekranu nie synchronizuje sie z drugą.
Występuje na każdym filmie (nie musi byc to szybki film akcji - wystarczy szybki obrót kamery)

Na cyfrowym Polsacie (po komponencie) to nie występuje jest ok nawet przy szybkiej scenie.
Na xboxsie jeszcze nie sprawdzałem (nie doszedł mi kabel hdmi)

Da się coś z tym zrobić??? jakieś ustawienia??
Słyszałem o trybie gra ale u mnie nie ma takiej opcji (podejrzewam ze sie uaktywni sie jak podłącze cos pod hdmi)

Na razie odnośnie podłączania do kompa to wielkie żenua nawet moj stary lg 22 cale nie ma takiej przypadłości

ps2. czy istotne jest tu ze w trybie pc rozdzielczość jest ustawiona na 1680x1050??? (jest to klon obrazu z monitora 22 cale).

Ostatnia edycja:

arkadiuszdworza

New member
Ciekawostka, trailery ze strony HD-Trailers można oglądać na naszym TV z USB po zmianie rozszeżenia pobranego pliku z .mov na .mp4. Uwaga: sztuczka działa tylko przy plikach .mov ze znakiem Yahoo, Nie działa w przypadku plików ze znakiem Apple.

flyman

New member
Czy w Samsungach serii B650 istnieje możliwość podpięcia oprócz pendrive'a, hdd również napęd CD/DVD z interfejsem USB?
Mam zamiar kupić TV tej serii i mam w domu taki przenośny napęd DVD-RW na USB.
Można wówczas całkowicie wyeliminować odtwarzacz DVD.
Czy player w TV czyta tylko format plików tekstowych *.SRT ?

adamboro

New member
flyman napisał:
Czy w Samsungach serii B650 istnieje możliwość podpięcia oprócz pendrive'a, hdd również napęd CD/DVD z interfejsem USB?
Mam zamiar kupić TV tej serii i mam w domu taki przenośny napęd DVD-RW na USB.

Nie próbowałem, ale myślę, że będzie działać.

dragon79

Member
krisr77 napisał:
zakupiłem le32b650 [...] podłączyłem go do kompa kablem vga i przy oglądaniu filmów staszenie sie tnie. (chyba chodzi tu o tzw input laga) Dla mnie jest to tzw tearing czyli połowa ekranu nie synchronizuje sie z drugą.
Jeśli film się tnie to raczej wina kompa. Cięcie się obrazu to nie input lag. Proponuję podłączyć kompa przez DVI lub HDMI i sprawdzić efekt tym bardziej, że z opisu wynika problem tylko z tego rodzaju połączeniem. Jeśli będzie OK to może coś jest nie tak z gniazdem D-sub karty graficznej lub gniazdem D-sub TV. Sprawdź też ustawienia grafiki w tym odświeżanie obrazu (zalecane 60Hz). Możesz też spróbować podłączyć do TV inny komputer w ten sam sposób i porównać efekt.

krisr77 napisał:
ps2. czy istotne jest tu ze w trybie pc rozdzielczość jest ustawiona na 1680x1050??? (jest to klon obrazu z monitora 22 cale).

Raczej to nie powinno stanowić problemu. TV zrobi overscan do pełnej powierzchni matrycy.

Do góry