Nolan napisał:
Wylaczylem 100Hz ale niestety obraz teraz skacze jeszcze bardziej i w zasadzie caly czas. Wystepuje takie jakby szarpanie, w sklepie wygladalo to lepiej
Bo właśnie tak jest w oryginale. Jest to spowodowane zbyt mała ilością klatek w filmie (Zjawisko judderingu). Skakanie szczególnie widać jak kamera powoli przesuwa się w bok albo jak jakaś postać przechodzi z jednego boku ekranu na drugi. O ile na małych monitorach PC np. 19" tak mocno to nie przeszkadza, bo obraz jest relatywnie mały, to na telewizorach z dużą przekątną potrafi to zepsuć przyjemność oglądania.
Po to jest właśnie Motion Plus by zlikwidować tą przypadłość. Ale decyzja należy do Ciebie. Albo będziesz oglądał oryginalny szarpiący obraz, albo włączysz Motion Plus który od czasu do czasu się przytnie.
Ja w Motion Plus ustawiłem sobie eliminację judderingu na połowę zakresu i jestem usatysfakcjonowany. Sporadycznie algorytm się zgubi i zrobi przycięcie, ale mi to tak nie przeszkadza. Za to nie ma drżenia obrazu które męczy wzrok.
Natomiast jak dasz na maksimum eliminację judderingu to wtedy często i wyraźnie widać przycięcia spowodowane gubieniem się algorytmu poprawy płynności. Dodatkowo obraz jest wtedy superpłynny i niektórzy nazywają to "teatrzykiem"