Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

zapisek

New member
Hallo,
witam wszystkich.
Mam male pytanie do PVR. Przy nagrywaniu niektorych kanalow nie mam glosu.
Wie ktos moze o czego to zalezy.

dziekuje i pozdrawiam
zapisek

szmeli

New member
witam kolegów, zastanawiam się nad kupnem 40b651 lub 40c650 , moje pytanie dotyczy rodzaju matryc w tych modelach , wiem że w c najlepsza jest sq01 , który bardziej polecacie i na którym lepiej będzie mi się oglądało n-ke Turbodekoder , odległość oglądania 3m pokój zaciemniony do tego kino ht503th

pedro_78

New member
Bez reklam
witam kolegów, zastanawiam się nad kupnem 40b651 lub 40c650 , moje pytanie dotyczy rodzaju matryc w tych modelach , wiem że w c najlepsza jest sq01 , który bardziej polecacie i na którym lepiej będzie mi się oglądało n-ke Turbodekoder , odległość oglądania 3m pokój zaciemniony do tego kino ht503th
W obydwu modelach są te same matryce. Bierz serię C obsługuję DTS, ma lepsze widgety i ekipa z SamyGO już go tez rozpracowała. Poza tym szczerze wątpię, żeby ci się udało gdziekolwiek jeszcze dostać serię B.

PS. Nie zadręczaj się tak rodzajami matryc, pisaliśmy już o tym dziwnym zjawisku w tym temacie jak i w temacie o serii C, Większość użytkowników nie byłaby w stanie odróżnić matryc gołym okiem, gdyby je postawić obok siebie.

eMHz

New member
Drodzy koledzy przyłączam się do wielokrotnie powtarzanych próśb o pomoc w cofnięciu firmware do starszej wersji ,oczywiście uprzedzam odpowiedzi o przeczytaniu poprzednich stron tematu. Przeczytałem wiele stron tego tematu i wiele jest o tym napisanie nigdzie jednak nie ma wytłumaczenia bądź rozwiązania dla osób jak ja mniej zaawansowanych i być może sprawnych w dość zagmatwanych operacjach jakie należy przeprowadzić. Według np opisu ze strony SourceForge.net: Forced revert back to older firmware - samygo.Pomijając język angielski bo oczywiście mamy do dyspozycji Google tłumacza to jednak dla przeciętnego użytkownika jest to czarna magia. Stąd moja prośba a zarazem pytanie czy mógłby ktoś z kolegów którzy znają się na rzeczy napisać czarno na białym i łopatologicznie krok po kroku jak dokonać downgrade firmware do wersji która obsłuży samyGo. Myślę ze nie jestem osamotniony z tym problemem i proszę mi wieżyc nie wszedłem na te forum dzisiaj i z marszu nie pisze tego ,postu po prostu od jakiegoś czasu z tym walczę ale niestety przerasta to moje możliwości .Dostałem się do menu serwisowego zmieniłem Change setting (Control -> Sub Option -> Wiselink Write -> On ) ale mimo wszystko nic co podłączam na penie pod TV nie chce się uaktywnić za każdym razem mam komunikat 'Niedostępne'.Proszę o pomoc w tej sprawie i z góry dziękuje.Pozdrawiam eMHz .LE37B650T2WXXH AC06

szmeli

New member
za kilka dni jadę oglądać le40b651 i jestem ciekawy czy gościu coś grzebał w menu serwisowym i czy tv ma gwarancje, głupie wydaję się to co wyczytałem, wejście do menu serwisowego to utrata gwarancji, to jak w przypadku kupowania używanego sprzętu na niby gwarancji sprawdzić czy koleś nie majstrował w menu serwisowym , a też chciałbym sprawdzić ile tv ma wyświeconych godzin, bardzo proszę o pomoc

pedro_78

New member
Bez reklam
NIe, TV nie posiada tunera DVB-S.

szmeli napisał:
za kilka dni jadę oglądać le40b651 i jestem ciekawy czy gościu coś grzebał w menu serwisowym i czy tv ma gwarancje, głupie wydaję się to co wyczytałem, wejście do menu serwisowego to utrata gwarancji, to jak w przypadku kupowania używanego sprzętu na niby gwarancji sprawdzić czy koleś nie majstrował w menu serwisowym , a też chciałbym sprawdzić ile tv ma wyświeconych godzin, bardzo proszę o pomoc
Owszem wejście do menu serwisowego=utrata gwarancji. Żeby sprawdzić czy gościu grzebał w tv i ile ma wyświetlonych godzin musisz wejść do menu serwisowego. Z drugiej strony nikt jeszcze na forum nie pisał, żeby serwis anulował gwarancję z tego powodu, oni po prostu tego nie sprawdzają, bo ciągną kasę od samsunga za wymienione podzespoły.

Ostatnia edycja:

RHJG

New member
Bez reklam
View attachment 5371 Witam,Panel On Time (Hour)np..00412
Liczba godzin powinna byc w lewej gornej czesci ekranu.(menu serw.)
Grzebanie w menu to utrata gwarancji.tu przykladowe zdjecie ze starszego innego modelu.

Ostatnia edycja:

biszkupp

New member
Witam.
Pojawił się wczoraj w moim b650 pewnien problem.
Od niedawna moja kablówka obok transmisji analogowej, testowo nadawaje kanały cyfrowe. Było wszystko ładnie pięknie, 42 kanały cyfrowe w tym kilka hd, a tu wczoraj latając po kanałach, schodzę coraz niżej, a kanały poniżej 15 zniknęły. Tzn jeśli zjeżdżam niżej, wracam listą do 42. Wchodzę w listę kanałów a tam brak tych kanałów (i na liście "dodano kanały" i "wszystkie kanały"). Natomiast jeśli wpiszę na pilocie np nr 7, to kanał 7 normalnie włącza się i tymczasowo pojawia na liście kanałów, jednak nie ma tych opcji co inne kanały (nie można go usunąć z listy, dodać do ulubionych itd).
Zmieniałem kraj dla kanałów cyfrowych, wtedy mi się resetowały, szukałem automatycznie jeszcze raz i tym razem wykrywa tylko 28, które programują się od nr 15, a poniżej 15 znowu to samo czyli trzeba wpisywać ręcznie.

O co tutaj chodzi ?!:hmm:

Mam soft 3001 (wgrywałem gdy jeszcze nie znałęm tego forum :fool: )

Ostatnia edycja:

interaktiv

New member

Tu jest informacja gdzie jest wyświetlany w menu serwisowym czas działania matrycy:
http://www.hdtv.com.pl/forum/samsun...t-opinie-wszystko-o-serii-416.html#post472812

Wielokrotnie tu ludzie opisywali proces realizacji napraw gwarancyjnych przez serwis, i jest to głównie firma podwykonawcza, która nie grzebie w oprogramowaniu tylko wymienia podzespoły. Telewizor składa się z 3 elementów: matrycy, zasilacza i płyty głównej. Więc nie ma co się bać wchodzenia w menu serwisowe, co nawet jest konieczne jeśli chcesz podłączyć głośniki zewnętrzne.

muchac35

New member
posiadam b651 z softem 2005 i chciałem zapytać czy można kopiować do pamięci TV bo kiedyś na forum były takie pytania ale bez odpowiedzi jeśli się da to prosze o info

interaktiv

New member
posiadam b651 z softem 2005 i chciałem zapytać czy można kopiować do pamięci TV bo kiedyś na forum były takie pytania ale bez odpowiedzi jeśli się da to prosze o info

Można, ale trzeba to uaktywnić w menu serwisowym, opcja nazywa się o ile dobrze pamiętam "WiseLink Write" trzeba ustawić na On, ale uzyskuje się w ten sposób ok 160MB w Media Player, dla mnie jedyną korzyścią z tego jest to, że MediaPlay uruchamia się nawet jeśli nie ma podłączonego pendriva.
Gry można kopiować z USB za pomocą zakładki WWW w Content.

zielony94

New member
Witam czy mógł by ktoś zapodać mi tą metodę Geo650 autouruchamianie tych gier albo podac post w ktorym to jest bo już mam tyle przeszukane i nie moge zanalezc?

>>>Dobra znalazłem ale strach przy tym kombinować chyba odpuszczę. Pozdro
Aha czy jest możliwość zmiany koloru napisów z żółtych na np zielony? używam Bigger Yellow Font

Ostatnia edycja:

interaktiv

New member
Hallo,
witam wszystkich.
Mam male pytanie do PVR. Przy nagrywaniu niektorych kanalow nie mam glosu.
Wie ktos moze o czego to zalezy.

dziekuje i pozdrawiam
zapisek

Wczoraj też to zauważyłem, dźwięk się nagrywa ale....
Na przykładzie TVN w DVB-T:
Jeśli nadawane są dwie ścieżki dźwiękowe, nagrywa się tylko jedna, chyba wybrana w MENU telewizora (MENU > Dźwięk > Format dźwięku), w przypadku TVN program nagrywa się z dwoma ścieżkami, ale jedna jest niema. Na komputerze, gdzie można wybrać ścieżki dźwięk jest. Problem można chyba rozwiązać odpalając dodatek Audio Switch do MediaPlay.

Ciekaw jestem czy aplikację PVR+ można zintegrować z harmonogramem, który już jest w telewizorze, który odpowiada za przełączanie kanałów o określonej porze? (zielona ikona zegara w EPG)
Ciekawe, też czy w telewizorze jest funkcja wake up on time?

norbid

New member
Witam czy mógł by ktoś zapodać mi tą metodę Geo650 autouruchamianie tych gier albo podac post w ktorym to jest bo już mam tyle przeszukane i nie moge zanalezc?

Przegladalem sposob "hackowania" wersji C i ten sam sposob mozna zastosowac w wersji B do automatycznego wgrywania "gier"
Wystaczy tylko maly dopisek do skryptu /mtd_rwarea/usb_mount/usb_hotplug.sh , ktory bedziesz szukal na podlaczonym pendrive skryptu o nazwie run.sh.
Przyklad podany masz tutaj:
SamyGO • View topic - Hacking C series TV. It`s already done!

zapisek

New member
Wczoraj też to zauważyłem, dźwięk się nagrywa ale....
Na przykładzie TVN w DVB-T:
Jeśli nadawane są dwie ścieżki dźwiękowe, nagrywa się tylko jedna, chyba wybrana w MENU telewizora (MENU > Dźwięk > Format dźwięku), w przypadku TVN program nagrywa się z dwoma ścieżkami, ale jedna jest niema. Na komputerze, gdzie można wybrać ścieżki dźwięk jest. Problem można chyba rozwiązać odpalając dodatek Audio Switch do MediaPlay.

Witam wszystkich,
dziekuje za odpowiedz, juz myslalem ze to ja gdzies blad robie.
Moje nagrania sprawdzalem na komputerze i tez nie mam tam glosu.
Od czego to zalezy, ze jedne programy nagrywane sa prawidlowo a inne nie, jeszcze nie stwierdzilem.
Mam nadzieje ze ktos znajdzie przyczyne i rozwiazanie.

Pozdrawiam i zycze przyjemnej niedzieli
zapisek

TvWidget

New member
Bez reklam
Przegladalem sposob "hackowania" wersji C ...
Mam C650. Potrzebuję z własnego widgetu uzyskać dostęp do pliku na USB.
Czy ktoś może wie w jaki sposób przy użyciu tego pluginu "SAMSUNG-INFOLINK-FILESYSTEM"
skopiować wybrany plik z USB w takie miejsce aby później możliwy był dostęp do niego przez przez opisany w SDK FileSystem.

interaktiv

New member
Przegladalem sposob "hackowania" wersji C i ten sam sposob mozna zastosowac w wersji B do automatycznego wgrywania "gier"
Wystaczy tylko maly dopisek do skryptu /mtd_rwarea/usb_mount/usb_hotplug.sh , ktory bedziesz szukal na podlaczonym pendrive skryptu o nazwie run.sh.
Przyklad podany masz tutaj:
SamyGO • View topic - Hacking C series TV. It`s already done!

plik usb_hotplug.sh w serii B znajduje się w mtd_boot/usb_mount/, który jest tylko do odczytu. Więc nie da się "tylko podmienić" tego pliku (np. przez FTP), proszę nie podawać nieprawdziwych informacji i nie wprowadzać użytkowników w błąd!

kwasior21

New member
A ja chcialbym powrocic do temetu flac playera, fajnie by bylo gdyby dzialalo,a le cso nie chce ...
Prosilbym o akas mala wskazowke jak to uruchomic, flac to flac, zaden mp3 nie podskoczy ...

Pozdro.

norbid

New member
plik usb_hotplug.sh w serii B znajduje się w mtd_boot/usb_mount/, który jest tylko do odczytu. Więc nie da się "tylko podmienić" tego pliku (np. przez FTP), proszę nie podawać nieprawdziwych informacji i nie wprowadzać użytkowników w błąd!

Fakt, troche sie rozpedzilem i podalem zla sciezke dostepu.

A co myslisz na temat podmiany /mtd_boot za pomoca komendy:
Kod:
mount --bind jakis_katalog  /mtd_boot
"jakis_katalog" bedzie kopią /mtd_boot oraz bedzie mial mozliwosc zapisu co spowoduje ze bedzie mozna zmodyfikowac usb_hotplug.sh

Do góry