Matryce w B650
Chciałbym poruszyć temat który już został opisany na tym forum a mianowicie różnice w matrycach stosowanych w modelach 40B65x (
tylko i wyłącznie rozmiar 40''). Sam osobiście posiadam B650 z matrycą AUO i po przeczytaniu wielu postów m.in. na avforums udałem się do Saturna w Złotych Tarasach by samemu "oragnoleptycznie" sprawdzić opisane tam rewelacje. Obydwa telewizory miały te same ustawienia (dynamiczny), leciał na nich ten sam materiał reklamowy Samsunga po HDMI oraz pracowały w praktycznie takich samych warunkach oświetleniowych (niestety nie stały obok siebie ale na tej samej wysokości i w tym samym miejscu na wystawie).
Moje
subiektywne spostrzeżenia na niekorzyść matryc AUO vs. Samsung:
1. ciut gorsze kolory (mniej nasycone) i niż na matrycy Samsunga,
2. obraz pod kątem
szybciej wpadał w odcień
mleczny a czerń stawała się bardziej
jasnofioletowa;
3. obraz na matrycy AUO wydawał się mniej ostry i szczegółowy.
Pomijając pkt 1 i 3 ze względu na to, że nie wiem jak dokładnie było z sygnałem jaki puszczano na co najmniej 7 telewizorach jednocześnie, to niestety kwestia mlecznej poświaty na telewizorze z matrycą AUO była bardzo widoczna. Ten sam efekt na matrycy Samsunga był zauważalny ale poprzez samo blaknięcie kolorów i czerni bez mlecznej poświaty i przechodzeniu czerni od razu w jasnofioletowy. Oczywiście patrząc na wprost efekt ten nie występuje.
Jest jeszcze jedna ciekawostka: generalnie matryce AUO są montowane w modelu
B650 (na kilkanaście lcd które oglądałem w różnych sklepach tylko jeden B651 miał matrycę AUO). Reszta modeli
B65 1, 2, 3, miała matrycę Samsunga.
Moje spostrzeżenia nie ucieszyły mnie i zamierzam wymienić mój TV na inny model z matrycą SQ a powyższe dedykuję przyszłym użytkownikom
modelu 40B65...
Nie chciałbym także wzbudzać swoimi wypocinami swoistej burzy za i przeciw, prawda - nieprawda, zauważam albo mi pasuje lub nie. Opisuje swoje
subiektywne wrażenia. Samsung na swojej infolinii oraz poprzez email informuje, że to są matryce Samsunga (wszystkie) i nie ma między nimi różnic (inżynierowie Samsunga nad tym czuwają - cytat hehehe) ale osobiście uważam, że nie jest to prawda. A jak ktoś gdzieś napisał, za te same pieniądze powinniśmy dostawać taki sam produkt a nie "prawie" taki sam. Prawie robi różnicę
Pozdrawiam wszystkich czytelników forum.