Witam!
Byłem już praktycznie zdecydowany na zakup 32b650 gdy dowiedziałem się (tak, właśnie na tym forum

) o modelu b679 wzbogaconym o tuner dvb-s2. Napaliłem się szybko, zdecydowałem, no i tu zaczęły się problemy. Model ten nie jest oferowany na nasz kraj. Wg odpowiedzi mailowej od samsunga sprzed paru tygodni nie wiedzieli kiedy się pojawi ale sugerowali jakoby miało to kiedyś nastąpić. Przedwczoraj dzwoniłem na infolinię i gość rozwiał moje nadzieje stwierdzając że jeżeli jeszcze się nie pojawił to już raczej nigdy to nie nastąpi. Pozostaje mi więc dokonać zakupu w Niemczech, ale poza kłopotami logistycznymi dochodzi jeszcze kłopot z gwarancją (nie będzie uwzględniona w naszym kraju gdyż ten model nie był przeznaczony na Polskę). Dodatkowo zastanawiająca jest jeszcze ogromna różnica w cenie w stosunku do modelu b650 (ponad 300 euro) podczas gdy różnica w cenie między modelami b550 i b579 (odróżnia je również tylko głowica dvb-s2) to około 100 euro.
Bardzo zależy mi na głowicy dvb-s2, jest coraz więcej kanałów w tym systemie (oczywiście odbiera ona również dvb-s) a wiadomość sprzed kilkunastu dni o uruchomieniu do końca 2009 r przez TVP platformy kilkunastu niekodowanych programów na Astrze właśnie w dvb-s2 przekonała mnie ostatecznie (źródło satkurier.pl). Mam oczywiście tuner satelitarny (bardzo fajny, nie chcę go zmieniać) ale brak w nim dvb-s2 i HD, telewizor byłby dla mnie świetnym uzupełnieniem brakujących kanałów.
Czy miał ktoś styczność z tym modelem samsunga? Jak działa odbiór kanałów z dvb-s2, w tym kanałów HD? Czy poprawnie współpracuje z modułami CI? Czy warto sobie wogóle zawracać głowę tą dodatkową głowicą? Możliwe że napaliłem się jak szczerbaty na suchary bo solidne telewizory z wbudowanym tunerem satelitarnym (Loewe, Humax) kosztują znacznie więcej, powyżej 10 tys.
I czy ktoś wogóle spotkał się z tym typem samsunga w Polsce?
PS. Starsznie wkurzające jest to olewanie polskiego klienta przez "światowe" firmy. Sprzedawca w salonie Sony bez ogródek przyznał że to norma i "jego" Sony też ma polaków w d..ie:hmm: