Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

gmarkow

New member
Potrzebuję pomocy!!!

Witam szanownych HDTV-maniaków:) To mój pierwszy wpis, chociaż to forum śledzę od dłuższego czasu. Noszę się z zamiarem zakupu telewizora i nie mogę się zdecydować między dwoma modelami Samsunga w podobnej cenie, a mianowicie LE55B650-653 i LE52750. Chciałbym zapytać co bardziej doświadczonych, na który z tych dwóch modeli oni by postawili. Seria 750 jest o 3 cale mniejsza ale za jest chyba sporo bardziej zaawansowana technologicznie (200Hz, WCE3) ale nie wiem czy to nie tylko mało znaczące bajery. Na LED tv w tym rozmiarze mnie nie stać więc pozostają te dwa modele. Z góry szczerze dziękuję za pomoc.

Nolan

New member
Zastanawiam sie nad kupnem tego modelu, chcialbym poprosic uzytkownikow tego telewizora o krotkie podsumowanie.

1. Mam watpliwosci co do jakosci obrazu, w sklepie obraz byl bardzo plynny w porownaniu do telewizorow bez 100hz i to mi sie bardzo podobalo natomiast obraz byl teatralny, wyblakly w porownaniu do modeli 50 hz czy da sie to jakos wyregulowac zeby zachowac plynnosc 100hz i jednoczenie intensywnosc kolorow jak przy 50hz?

2. Czy da sie podlaczyc zewnetrzne glosniki? Gdzies czytalem ze jest tylko wyjscie optyczne, zalezaloby mi na podlaczeniu zewnetrznych glosnikow gdyz slyszalem ze dzwiek jest kiepski

3. Rozumiem, ze nie ma problemow z odtwarzaniem filmow roznych formatow przez USB?

Glownie bede ogladal TV z kalbowki w jakosci cyfrowej SD, oraz filmy wykorzystujac wejscie USB, czy ten telewizor to dobry wybor czy lepiej rozejrzec sie za czyms innym? Ponoc Sony czy Philips oferuja lepsza jakosc obrazu

Bede bardzo wdzieczny za odpowiedzi na pytania, ktore mnie nurtuja
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

grajen

New member
Nolan napisał:
2. Czy da sie podlaczyc zewnetrzne glosniki? Gdzies czytalem ze jest tylko wyjscie optyczne, zalezaloby mi na podlaczeniu zewnetrznych glosnikow gdyz slyszalem ze dzwiek jest kiepski
jest wyjscie cyfrowe optyczne i analogowe audio (2x cinch)

lucycha

New member
mam ten model od tygodnia, bo czytałam opinie, które mnie do niego przekonały. Mam tylko jeden problem. Może ktoś jest użytkownikiem kablówki Vectra? Kablówka ta bowiem do cyfrowego nadawania daje tunery z wejściem euro. Obraz odbierany na tel. jest jakby, nie tyle nie ostry, co mam wrażenie, jakbym oglądała filmy w złej rozdzielczości, krawędzie postaci są jakby zniekształcone. Na pewno nie jest on krystalicznie czysty. Nie wiem czy to wina tunera od kablówki, sygnału, czy może dostałam wadliwy telewizor. A może powinnam kupić sobie kabel HDMI? Jestem w tej kwestii laikiem i może ktoś z Was udzieliłby mi rzeczowej odpowiedzi?
Jeżeli zaś chodzi o obraz, to rzeczywiście jest on jakby teatralny, natomiast wyczytałam gdzieś, że można ustawić na 100hz opcję "użytkownika" dać redukcję rozmycia na 7, zaś redukcję skoków na 0. zrobiłam tak i trochę pomogło.

ruphert

New member
grajen napisał:
jest wyjscie cyfrowe optyczne i analogowe audio (2x cinch)
Nie wiem jak z wyjściem cyfrowym, ale sygnał na analogowym z filmu z dźwiękiem wielokanałowym jest rozjechany, nakłada się echo z różnych kanałów jakby dźwięk był źle zmiksowany. Na TV ten sam dźwięk jest ok. Też tak macie?

lycone

Banned
lucycha napisał:
mam ten model od tygodnia, bo czytałam opinie, które mnie do niego przekonały. Mam tylko jeden problem. Może ktoś jest użytkownikiem kablówki Vectra? Kablówka ta bowiem do cyfrowego nadawania daje tunery z wejściem euro. Obraz odbierany na tel. jest jakby, nie tyle nie ostry, co mam wrażenie, jakbym oglądała filmy w złej rozdzielczości, krawędzie postaci są jakby zniekształcone. Na pewno nie jest on krystalicznie czysty. Nie wiem czy to wina tunera od kablówki, sygnału, czy może dostałam wadliwy telewizor. A może powinnam kupić sobie kabel HDMI? Jestem w tej kwestii laikiem i może ktoś z Was udzieliłby mi rzeczowej odpowiedzi?
Jeżeli zaś chodzi o obraz, to rzeczywiście jest on jakby teatralny, natomiast wyczytałam gdzieś, że można ustawić na 100hz opcję "użytkownika" dać redukcję rozmycia na 7, zaś redukcję skoków na 0. zrobiłam tak i trochę pomogło.

Zdecydowanie podłączyć tuner kablem HDMI do TV. Obraz będzie wtedy przesyłany cyfrowo, a nie analogowo. Pomiędzy tymi dwoma połączeniami (Euro, HDMI) jest przepaść jakościowa.

mat89

New member
Spotkał się może ktoś ze w DLNA wyskoczyła inna nazwa komputera bo ja mam podpiety telewizor do routera siec zabezpieczona i wyskakuje ze wykryl inny komp a gdy wchodze na niego nie ma zadnych udostepnionych plikow nie zdarza sie to czesto ale czasem wystepuje i nie wiem nie sadze zeby ktos sie wlamal do sieci i mial program do tego telewizorka

tomaszek71

New member
lucycha napisał:

Czeka Ciebie wycieczka do BOK-u Vectry. Mają też dekodery HD które mają HDMI wymienią dekoder i po sprawie ( oczywiście po zakupie kabla bo nie ma w komplecie )

qbanet

New member
Dwa pytania odnosnie b650

1. Czy komuś działa poprawnie youtube na najnowszym sofcie . Jeśli tak to jak mu się to udało zrobić ?

2. Czy jest mozliwosc odtwarzania na telewizorze filmów rmvb ? U mnie telewizor nie widzi tych plików na dysku :/

danger1986

New member
qbanet napisał:

2. Czy jest mozliwosc odtwarzania na telewizorze filmów rmvb ? U mnie telewizor nie widzi tych plików na dysku :/

przecież samsung na stronie podaje dokładnie jakie formaty są obsługiwane...

Produkty-> Medi@ 2.0 -> Złącze USB 2.0 Movie -> FAQ -> "Jakie kodeki...?"

asd1

New member
qbanet napisał:

1. Czy komuś działa poprawnie youtube na najnowszym sofcie . Jeśli tak to jak mu się to udało zrobić ?

1. czyli na jakim? Y działa na każdym, trzeba po wgraniu softu trzymać EXIT (ok 15sek) aż będzie menu resetu i wybramy reset do ustawień fabrycznych.
Po skonfigurowaniu TV od nowa, będzie można zainstalować Youtube

2. i prawidłowo, że nie widzi

Ostatnia edycja:

Loan

New member
lucycha napisał:

Na tym forum jest wątek o Vectra HD. Polecam przeczytać i tam znajdziesz rzeczowe instrukcje jak skonfigurować dekoder HD.
W skrócie:
1.Zakup kabel HDMI
2.Ustaw wejście z dekodera na 1080i

makaron11

New member
Witam, może ja mam jakis zły dekoder albo poprostu nie widze złącza HDMI na tym dekoderze, wiec nie wiem jak chcecie go podłaczyc przez HDMI.
Sory nie wiedzialem ze vectra oferuje dekodery HD. Ot taki mały edit:)

Ostatnia edycja:

landr

Member
Po wgraniu nowego softu, niekiedy użytkownicy mają problemy z YouTube, czsami jest Yahoo, po konsultacji z info Samsunga poradzono, aby przy wyborze kraju wybrać ..inne lub Europa wschodnia, przy każdy wyborze inne gadżety, podobno przy wyborze usa jest aż 18 różnych możliwości np. YouTube, Yahoo, i inne.

Nolan

New member
Gdzies doczytalem ze przy odtwarzaniu filmow przez USB jest problem z synchronizacja napisow czy to prawda? Nawet po przekonwertowaniu do .srt napisy sie rozjezdzaja? Jesli tak to mozna powiedziec, ze nie da sie ogladac DivXow

Eleonor

Member
Nolan napisał:
Gdzies doczytalem ze przy odtwarzaniu filmow przez USB jest problem z synchronizacja napisow czy to prawda? Nawet po przekonwertowaniu do .srt napisy sie rozjezdzaja? Jesli tak to mozna powiedziec, ze nie da sie ogladac DivXow

Dobre...:) Jesli ktos umie na komputerze bawic sie z napisami typu : synchronizacja , dopasowanie , zmiana klatek , zmiana formaru napisów itd to wszystkie napisy w Samsungu jak i na innych sprzetach bedą pieknie odtwarzane z polskimi znakami , idealnie spasowane i wyswietlane wszystkie linie .... tu polecam jeden program którym to wszystko mozna zrobic : SubEdit

grajen

New member
Nolan napisał:
nie spotkalem sie jeszcze zeby mi srt sie rozjezdzaly ... jedyne co to jesli napisy byly w formacie klatkowym to napisy mogly sie rozjezdzac (nie dopasowane FPSy czy cos)

edit: znaczy mialem 1 przypadek ale to byla wina napisow - na kompie bylo tak samo, wiec tv nie mial z tym nic wspolnego :)

lucycha

New member
tak już gwoli ścisłości: mam wymienić dekoder SC na HD, a obraz będzie lepszy? I jeszcze zapytam jak typowa blondynka. czy można dokupić kabel HDMI z jednej strony z wejściem Euro (od strony dekodera) a z drugiej HDMI (od strony telewizora). Jeżeli taki kabel istnieje czy wystarczy go podłączyć bez konieczności zmiany dekodera, aby obraz był czysty?

slawek1946

New member
lucycha napisał:
tak już gwoli ścisłości: mam wymienić dekoder SC na HD, a obraz będzie lepszy? I jeszcze zapytam jak typowa blondynka. czy można dokupić kabel HDMI z jednej strony z wejściem Euro (od strony dekodera) a z drugiej HDMI (od strony telewizora). Jeżeli taki kabel istnieje czy wystarczy go podłączyć bez konieczności zmiany dekodera, aby obraz był czysty?

Ja bym zmienił dekoder na HD. (to jest przyszłość, reszta półśrodki)
Takiego kabla (SCART -> HDMI) nie ma, ale "pełen" SCART po RGB, również może trochę poprawić obraz.

OSP110233

New member
Matryce w B650

Chciałbym poruszyć temat który już został opisany na tym forum a mianowicie różnice w matrycach stosowanych w modelach 40B65x (tylko i wyłącznie rozmiar 40''). Sam osobiście posiadam B650 z matrycą AUO i po przeczytaniu wielu postów m.in. na avforums udałem się do Saturna w Złotych Tarasach by samemu "oragnoleptycznie" sprawdzić opisane tam rewelacje. Obydwa telewizory miały te same ustawienia (dynamiczny), leciał na nich ten sam materiał reklamowy Samsunga po HDMI oraz pracowały w praktycznie takich samych warunkach oświetleniowych (niestety nie stały obok siebie ale na tej samej wysokości i w tym samym miejscu na wystawie).
Moje subiektywne spostrzeżenia na niekorzyść matryc AUO vs. Samsung:
1. ciut gorsze kolory (mniej nasycone) i niż na matrycy Samsunga,
2. obraz pod kątem szybciej wpadał w odcień mleczny a czerń stawała się bardziej jasnofioletowa;
3. obraz na matrycy AUO wydawał się mniej ostry i szczegółowy.

Pomijając pkt 1 i 3 ze względu na to, że nie wiem jak dokładnie było z sygnałem jaki puszczano na co najmniej 7 telewizorach jednocześnie, to niestety kwestia mlecznej poświaty na telewizorze z matrycą AUO była bardzo widoczna. Ten sam efekt na matrycy Samsunga był zauważalny ale poprzez samo blaknięcie kolorów i czerni bez mlecznej poświaty i przechodzeniu czerni od razu w jasnofioletowy. Oczywiście patrząc na wprost efekt ten nie występuje.

Jest jeszcze jedna ciekawostka: generalnie matryce AUO są montowane w modelu B650 (na kilkanaście lcd które oglądałem w różnych sklepach tylko jeden B651 miał matrycę AUO). Reszta modeli B65 1, 2, 3, miała matrycę Samsunga.

Moje spostrzeżenia nie ucieszyły mnie i zamierzam wymienić mój TV na inny model z matrycą SQ a powyższe dedykuję przyszłym użytkownikom
modelu 40B65...

Nie chciałbym także wzbudzać swoimi wypocinami swoistej burzy za i przeciw, prawda - nieprawda, zauważam albo mi pasuje lub nie. Opisuje swoje subiektywne wrażenia. Samsung na swojej infolinii oraz poprzez email informuje, że to są matryce Samsunga (wszystkie) i nie ma między nimi różnic (inżynierowie Samsunga nad tym czuwają - cytat hehehe) ale osobiście uważam, że nie jest to prawda. A jak ktoś gdzieś napisał, za te same pieniądze powinniśmy dostawać taki sam produkt a nie "prawie" taki sam. Prawie robi różnicę ;)

Pozdrawiam wszystkich czytelników forum.

Do góry