A786 - gry i input lag
To może wypowiem na temat gier i A786, bo jet zainteresowanie tematem. Sprawdzałem na xboxie 360 po HDMI, 1080p bez overscanu. Wrażenia bardzo dobre, obraz w ruchu płynny, ostry jak brzytwa, kolory piękne, szczególnie po odpowiedniej kalibracji, bo na standardowych ustawieniach kształty w ciemnych scenach zlewają się w ciemną masę.
Zrobił się spory szum na temat input laga, szczególnie po teście na hdtvtest.co.uk. No ale nie wiem, czego panowie testerzy się spodziewali, skoro grali z włączonymi wszystkimi możliwymi systemami polepszającymi obraz. Logiczne, że im więcej systemów się włączy, tym więcej tv potrzebuje czasu, żeby przepuścić przez nie obraz.
Faktycznie, gdy wszystkie systemy są włączone, input lag jest widoczny i utrudnia granie. Wystarczy jednak wyłączyć Smart LED, 100Hz i DNR (redukcja szumów, zbędna przy dobrym sygnale po HDMI) i lag staje się mimimalny, ja go przynajmniej nie widzę i spokojnie da się grać. Jeśli komuś to nie wystarcza, można zmienić nazwę w HDMI2 na PC i tv przechodzi w tryb monitora, lag zostaje jeszcze bardziej zredukowany, z tym, że w tym przypadku jest brak możliwości regulacji obrazu (jak w monitorze) oprócz regulacji podświetlania. Zalecałbym to tylko do potyczek online, gdzie ważna jest każda klatka, bo kolory stają się blade i nie można ich bardziej nasycić.
Jest jeszcze tryb Gra, specjalnie do gier i tu również duża redukcja input laga, z tym że dla mnie np. tyb ten jest zupełnie bezużyteczny, bo podświetlenie jest w nim ustawione na 7 i nie można go zmienić, a to dla mnie zdecydowanie za dużo.
Uspokajam posiadaczy xboxów 360 bez HDMI. Można podłączyć po componencie w 1080p bez overscanu i gdy wyłączy się Smart LED, 100Hz i DNR, input lag maleje analogicznie jak przez HDMI. Jeśli chce się mieć lag jeszcze mniejszy, to można podłączyć konsolę przez kabel VGA. Z tym, że tutaj pdobnie jak w opcji HDMI2->PC, kolory stają się blade i jest brak możliwości regulacji obrazu oprócz podświetlenia i dodatkowo diody Smart LED. Włączone Smart LED upiększy kolorki, ale znowu zwiększy minimalnie lag.
Trzeba szukać kompromisów i dostosować wszystko do własnych potrzeb, nie każdy zauważy spowolnienie 2 klatek. Ktoś może wyłączyć np. 2 z 3 wymienionych systemów i być zadowolny, nie zauważyć żadnego laga.
Zaznaczam, że nie robiłem pomiarów input laga, są to tylko moje subiektywna odczucia.
Input lag ma znaczenie tylko w grach. Jeśli ktoś nie zamierza grać na tym tv, to niech sobie nie zawraca tym głowy.