Samsung 82" vs Sony 85" vs LG 86"?

hbdyz

Member
No i jest dylemat,
Jestem zdecydowany na 98" P745 nawet na jutro, ale jakbym nie mierzył na 99% nie wejdzie w dostawie.
Jeszcze mam nadzieję...

Co zatem zostaje,

85" QN90b - europejska gwarancja, trzeba po niego jechać, bawić się w transporty... Szczerze mi się nie chce, ale to mój faworyt w 85"
85" QN80c - dostępny wszędzie, ale jakoś nie widzę sensu wymiany.

No i TCL 85" C845, też dostępny.

Żałuje, bo jednak 98" wnosi najwięcej.

Wszystkie oscylują w granicy 10k i więcej nie zamierzam płacić.
Najgorsze, że w obecnym nic mi nie brakuje - albo inaczej, cieszy za każdym razem i się sprawdza, owszem, są lepsze, ale jakoś nie zależy mi na jeszcze lepszej jakości w kontekście dopłacania drugie tyle.

Może jeszcze coś z Sonego?
A patrzyłeś na opcję dostawy z użyciem windy meblowej i dostarczeniem przez okno/balkon?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Też o tym myślałem, raczej w formie żartu. Mało tego, nawet gdyby, to między barierką, a sufitem balkonu jest też niecałe 150cm.
Może, może na styk i to też pod kątem, ale to już cudowanie. Lipa ogólnie, byłbym nawet skłonny wziąć moją ekipę od transportu, wyciągnąć tv z pudła i te parę cm zyskać, ale i tutaj się okazuje, że samo pudło nie jest wiele większe jak tv.
Generalnie jest opcja dostawy, jak wejdzie to wejdzie, jak nie wejdzie, to tv wraca i temat zamknięty, może magicy coś by wykombinowali (wymanewrowali).
Z drugiej strony, wiem, że też nie będą ryzykować i cudować z jakimś noszeniem w pionie, bo oni odpowiadają za dostawę do samego domu.
Lipa.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Tak mi wrzuci, jak mikołaj przyjdzie, a do komina chyba ten największy w Kazachstanie ; )
Tak myślę, że jakby gada bez pudła spróbować jednak. Tu się rozchodzi o te parę cm.
Tyle, że trzeba by własną ekipą odebrać ze sklepu i we własnym zakresie wyciągnąć przed domem i próbować, bo ci z firmy sklepowej raczej nie pójdą na jakieś wyciąganie i ryzyko.

Tego jeszcze nie grali, żeby człowiek chciał kupić tv, a ten się okazuje, jest za duży ; )

Widzę, że jest jakaś opcja wniesienia w pionie bez pudła. Oczywiście, we własnym zakresie. Jest nadzieja.
Wysokości miałby 218cm, szerokości 126cm.

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
No i dodatkowo jeszcze w pionie ; )
Myślę, że jak uda się w ten sposób, to go wezmę.
Kupi się grubą gąbkę, założy na matryce na ew. wypadek styku z jakąś poręczą i ten kawałek chłopaki by wnieśli.
Zobaczymy, na razie nie odpuszczam.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jest taka opcja, a tymczasem trzeba korzystać z życia, lub przynajmniej przetestować na własnej skórze.
Nie wejdzie, to się weźmie którąś 85", albo zostanie co jest.
Chyba można sobie sprawić na święta raz na kilka lat "małą" niespodziankę? ; )

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
U mnie ściana to nie problem, prawie 7m. Gorzej z klatką, chociaż i ta wydaje się standardowa, problem polega na tym, że to TV jest tutaj niestandardowy : D
Zrobiłem przymiarkę taśmą na ile jest większy 98" od 82" i szczerze mówiąc, dużo większy nie jest. Po parenaście cm w każdą stronę i tyle ; )

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Armanig bierz Samsunga 85qn90b.
Ten tcl ma 500 nitów w hdr, piernik wie jak z czernią i cloudingiem. Ja bym się w to nie bawił.

Savron

Well-known member
Bez reklam
U mnie ściana to nie problem, prawie 7m. Gorzej z klatką, chociaż i ta wydaje się standardowa, problem polega na tym, że to TV jest tutaj niestandardowy : D
Zrobiłem przymiarkę taśmą na ile jest większy 98" od 82" i szczerze mówiąc, dużo większy nie jest. Po parenaście cm w każdą stronę i tyle ; )
Napisałem wniosek do szefostwa LEGO.
Będą myśleć nad takimi przypadkami.
Obiecali że w najbliższych czasie zrobią klocki LEGO z całą elektroniką i procesorem osobno, aby można było poskladać samemu każdy TV w każdym rozmiarze. Matryca idzie osobno w komplecie. Oczywiście zawijana w tube, matryca OLED od LG. Rozmiar na zamówienie.
Pozdrawiam.

zajacovo

New member
Prośba o poradę,

Nabyłem drogą kupna tego potwora (98P745) ale mam mały problem ze znalezieniem odpowiedniego wieszaka. Chodzi o zwykły wieszak "na stałe", bez żadnego kręcenia, jak najbliżej ściany. Jedne żrodła podają, że rozstaw VESA to 850 x 400 a inne, ze 500 x 600 mm. Jaki uchwyt doradzacie, jaki polecacie? Będę wdzięczny za linki.

M

Savron

Well-known member
Bez reklam
Otrzymałem odpowiedź od LEGO.
Można? Można.
Armani, ten tv napewno zmieści się na klatce schodowej. I po problemie. 😁
A tak na serio, sprzedaj mieszkanie i kup fazende. Problem klatki schodowej rozwiązany. 😊

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
No tak, ale zobacz na tą czerń, przecież u nas na naszych tv jest jeszcze gorzej jak zapuścisz czarną planszę, a w praktyce takich plansz nie ma i czegoś takiego nigdy nie widzę, na materiale zupełnie inaczej wygląda. To samo było w Sharpie i też był chwilę lament, ale tylko na czarnej pełnej planszy, a na co dzień nigdy się to nie zdarzało.

Takie plansze można zrobić niemal na każdym tv, może po za oledami. Szczerze mówiąc, nie kumam do końca tego testu, coś mi tu nie pasi.

Na zdjęciach z programami wygląda bajka - jak za tą cenę.

W sieci są już zdjęcia, zresztą nawet tutaj gdzie Kiki wklejał:
Ja wiem, że można podkręcić aparatem, ale bez jaj

1695390315961.png

1695390371925.png

Dziwnie ten test przeprowadzony, bo gdzie coś z pasami, gdzie ciemne sceny na materiale filmowym, coś z praktyki w normalnym użytkowaniu ukierunkowane na czerń.

Mi akurat na jasności nie zależy, jest wiecznie ciemno w salonie, już w sdr w trybie film mam zjechaną jasność.
Ciekawe jak w praktyce HDR, mam swój poziom i też nie oczekuje więcej.

W ogóle na zdjęciach inny jest tył, jak te co są w sklepach. Nie no, to trzeba samemu przetestować i ocenić na żywo w praktyce.

Ostatnia edycja:
Do góry