Dzielę się pierwszymi wrażeniami.
Zacznę od tego, że, biorąc pod uwagę jego cenę (<10k PLN), jestem bardzo pozytywnie zaskoczony jakością obrazu.
Wypada zdecydowanie lepiej nawet od poprzednika, który u mnie wisiał (Sony xg85). Odwzorowanie kolorów, płynność - nie mam tu nic do zarzucenia, ale tez nie mam może wielkiego zboczenia co do jakości obrazu (oled lg77c1 oglądany często - jest ładniej, ale 98 cali robi u mnie parę razy większe wow, niż głęboka czerń).
Obawiałem się nierównomiernie podświetlonej matrycy, ale z tym tez nie ma problemu. Na białym kolorze wyświetlonym na całej powierzchni widać bardzo delikatne paseczki, ale kto ogląda biały ekran na tv? W filmach, programach tv w ogóle nie widzę nierównomiernego podświetlenia. Clouding jest tez zdecydowanie mniejszy niż na wcześniejszym Sony.
Kolejna kwestia, to szybkość działania systemu. Obawiałem się, ze może przyoszczędzono na procesorze, co przełoży się na logowanie aplikacji. I tu znowu zdziwienie - Google tv działa bez najmniejszego zająknięcia, przewijanie list z filmami, jak i samych filmów (Netflix/HBO/Disney/player) - sama przyjemność - tu znowu nawet lepiej od Sony.
Podsumowując, to moj pierwszy zakup czegokolwiek marki TCL i widać, ze wyrósł tu moj kolejny osobisty lider rynku. Cena, jakość obrazu, działanie systemu - to chyba obecnie bezkonkurencyjna oferta na rynku, jeśli ktoś patrzy na takie kolosy. Nie mam niestety porównania do 98C735, ale widząc to co widzę, raczej nie dopłacałbym 6k PLN, bo ten model w zupełności zaspokaja moje potrzeby.
Także Panowie i Panie - brać, oglądać, korzystać
))