CYTAT POST
"3.Problem z dźwiękiem pojawił się przy współpracy z modemem satelitarnym Golden Interstar 980HD. Podłączenie kablem 1.3, wyjście w satce jest 1.2, na wyświetlaczu ampli znikała indykacja HDMI i zanikał dźwięk. Obraz cały czas obecny. Problemu tego jeszcze nie rozwiązałem. Zmieniałem kable gniazda wejściowe w ampli ustawienia w satce. Problem objawiał się w różnych porach może nie w sposób losowy ale nie znalazłem w tym jakieś regularności albo zasady. Doraźnie rozwiązałem podłączając sat HDMI z powrotem bezpośrednio do TV (plazma panasa g10) i tu oczywiście kłopotów z dźwiękiem nie ma; a do ampli dźwięk z satki po coaxialu.
Jak coś znajdę to dam znać. Kobieta zauważyła ten problem na Kuchnia TV w Cyfrze - tak więc musiałem szybko naprawić - ale na innych kanałach też się pojawiało. Nie wiem czy to ma znaczenie. Będę w każdym razie dalej szukał "
KONIEC CYTATU.
U mnie z kolei małe zmiany związane z przerywaniem dźwięku i zanikaniem napisu HDMI.
Po pierwsze wymieniłem ampli na nowy. Myślałem ze to wina ampli, a ponieważ kolesie od których kupowałem sprzęt niewieżyli że to jego wina bez żadnego problemu wymienili mi go na nowy. (rzadko zdarza się taka firma i obsługa!!!!! Super!!!!!). Z reszta oni tez zaczęli go testować.
Po podłączeniu i godzinnej grze muzy z BD znowu przerwy w dźwięku!!!!!!!
Wkurzyłem się okropnie i zacząłem kombinować z kablami.
Po pierwsze odłączyłem kabel HDMI od dekodera Cyfry+. Efekt - nadal występuje, czyli nie jest to na pewno wina dekodera Pace. Wykluczyłem tez BD ponieważ przerwy występowały na DB i Cyfrze+ a jak oglądam film z DB czy to 2D czy 3D nie ma tego efektu (dzwięk przesyłany jest z obrazem)
Całość odsłuchu wykonywałem przy włączonym TV (50VT30EA podpięty do HDMI 1 bez ARC) gdzie odtwarzacz BD wyświetla menu obsługi i płyty (nie film).Wtedy sygnał i miganie kontrolki HDMI na ampli występowało. (ampli i BD spięte HDMI Profigold OxyPure HSpeed +Ethernet 1.4a).
Zrobiłem rzecz następującą: wypiąłem kabel HDMI Profigold OxyPure HSpeed +Ethernet 1.4a łączący ampli z TV i zacząłem odsłuch, przy tych samych parametrach. BRAK EFEKTU PRZERYWANIA.
Popędziłem więc i reklamowałem kabel. Mam go już nowy podłączony ale nie mogę sprawdzić z braku czasu.
Po rozmowach z fachowcami ze sklepu, oni tak jak nie podejrzewali uszkodzonego ampli, tez nie stawiają na kabel, ale podejrzewają że może być to wina TV. Nie żeby był uszkodzony ale po prostu Onkyo 608 nie komunikuje się zbyt dobrze z TV i odwrotnie. TV może wysyłać po HDMI jakiś sygnał który na moment powoduje te przerwy.
Całość odbija się przerwami i na muzie z BD i na dźwięku z dekoderów sat.
Testuje nowy kabel i szczerze mówiąc mam nadzieję że to on, bo miałbym zabawę w poszukiwanie z głowy.
Jeżeli to TV to co? RIHD mam wyłączony z ampli. Ampli mam wpięty w TV do HDMI 1 bez ARC, a w menu TV nie znalazłem funkcji komunikacji z ampli.
Jeżeli ktoś borykający się z tym problemem ma jakiś pomysł to może wspólnie go odnajdziemy. (widzę że kolega z cytatu postu jak wyżej tez ma Panasa- może to problem Panasów?)
Zobaczy jak pójdzie.
A może to jednak wina mojego BD. Ale inni tez maja taki problem z innymi BD, DVD i dekoderami sat.