To że kolumny są duże nic nie zmienia w ustawieniach. Już kiedyś Armanig o tym pisał, że są referencyjne ustawienia pod kino i sporo osób się tego trzyma, a że ktoś sobie lubi pozmieniać to już indywiduwalne preferencje. Wdł. THX wszystkie kolumny powinny być odcięte na 80 Hz. Miałem kiedyś Jamo s606 i kolumny surround mają dolną granicę na chyba 80 Hz, ale pamiętam że dawałem ciut wyżej na 90 hz bo przy 80 Hz czasami lubiły zacharczeć. To samo w przypadku subwoofera, powinno się w amplitunerze ustawić dla LFE 120 Hz, bo wtedy nie ograniczamy pełnego pasma, natomiast przy złym ustawieniu suba, kiepskiej jakości sprzęcie zdarza się że na 80 Hz zagra przyjemniej. Przy poprzednim subie tonsila tak miałem ustawione, bo jak dawałem na 120 Hz to się oglądać filmu nie dało. Za szybko się wzbudzał, rezonansowało chyba wszystko i koszmarnie dudniło, dlatego zdecydowalem się do mojego pomieszczenia zakupic suba w konstrukcji zamkniętej. Teraz nie mam takich problemów. Co do ustawienia suba, to na nim samym crossover dajesz na max., a wszytkim steruje amplituner. W zakładce w której masz odcięcia dla kolumn, masz też ustawienie dla kanału LFE i tam dajesz na 120 Hz.