Radoslav ja też mam dekoder Pace z 500GB dyskiem.
Ale ten efekt występuje także podczas odsłuchu muzyki z BD Pioneera.
Zacząłem więc lokalizować usterkę.
Dzwoniąc do gości z Media Centrum w Wawie (tam kupiłem sprzęt) zadałem w/w problem.
Gość, wyjątkowo pomocny, stwierdziła że objaw ten występuje wtedy gdy zanika połączenie jakiegoś kabla HDMI, i skoro występuje to przy oglądaniu cyfry i odsłuchu muzy z BD, może to być wina ampli i mi go wymienia bez serwisu, ale ja mimo tego zacząłem sprawdzać.
Podczas odtwarzania muzy z BD i podłączonym dekoderze cyfry Pace, przy wyjęciu z gniazda Ampli, czy dekodera Pace, kabla HDMI, nic nie zanika.
Podczas oglądania cyfry i uruchomionym ( w tle z muzą) BD , i odłączaniu z ampli czy z BD kabla HDMI, nic nie zanika.
Oba sprzęty spięte są HDMI 1.4a HSpeed.
Efekt zaczyna występować w chwili kiedy odłączam kable HDMI od ampli w stronę TV czyli z gniazda HDMI OUT, lub bezpośrednio jak wyjmuje HDMI z TV.
I teraz nie wiem, czy to wina tego że ampli jest dostosowany do HDMI 1.4a a ja podłączyłem kabel HDMI 1.3c (może uszkodzony kabel), czy wina gniazda w ampli jak sugeruje Alex1.
Może to wina TV, albo wina Pace który wysyła jakiś sygnał który to zakłóca.
Wyjąłem więc kabel HDMI OUT i słuchałem muzy przy włączonym dekoderze cyfry, i efektu nie ma.
Przerwy te z reszta są nie regularne.
Zauważyłem jeszcze jedną rzecz. Na pierwszym programie podczas wiadomości o 19.30, dzieje się następujący efekt.
Podczas przejść z np: wiadomości sportowych na blok reklamowy, zanika napis na ampli i po chwili wskakuje (nie zauważyłem zacięć dźwięku) i odwrotnie z bloku reklamowego na pogodę.
Wywnioskowałem że jest to zmiana ścieżki dźwięku dlatego ampli reaguje.
Ale u mnie przerwy występują nawet podczas wyłączonego odbiornika w standby ( nie z prądu).
Może akurat podczas słuchania muzy z BD są przejścia między programami na jakimś kanale i ampli tak reaguje. Trudno powiedzieć.
Wczoraj zauważyłem tez że przy oglądaniu filmów w 3D, nic takiego nie występuje.
Chyba pójdę na całość i wymienię ampli (jak powiedział gość ze sklepu) na nowy oraz kabel HDMI na 1.4a i zobaczę.
Mam nadzieje że to nie TV (Panas 50VT20EA) tak sieje, tym bardziej że podłaczyłem go do HDMI 1, a HDMI 2 mam z ARC.
Jakie są wasze spostrzeżenia?