Philips seria 9664

SDman

Banned
dune2 napisał:
Ja mam pelen luz bo jeszcze nic nie kupilem tylko badam grunt i ogladam natomiast SDman ma juz Phlipsa i zachowuje sie jak dziecko ktoremu ktos powiedzial ze jego zabawka jest gorsza od innej.
oczywiście nie masz i siejesz absolutne zamieszanie , "cork" słusznie zauważył ,że od W5500 sporo osób może uznać za lepsze W4500 - lepsze podświetlenie i lepsza matryca 10 bit.
Pewnie "głośniki" Altusa też są dla Ciebie najlepsze, bo nigdy nie czytałeś fachowych czasopism gdzie w 1 z nich był opis przeróbki tych kolumn. Proponowali zacząć od wysokotonowego , potem zmienić średniotonowy, potem basowy na końcu zwrotnice, a jeszcze na końcu jak zostało samo pudło stwierdzono, że ono również do niczego się nie nadaje po za opałem !
Chłopie, Kolego? Ja nikomu niczego na siłę nie wmawiam tylko stwierdzam fakty, napisałem Ci również ,że w swojej klasie W5500 jest bardzo dobrym wyborem ale Ty chcesz Wszystkim wmówić, że może on zagrozić nawet 9704 ?! -otóż NIE bez szans. Sony odpowie serią X ale ty pewnie i tak tego nie zrozumiesz i wybrałbyś .... wiadomo co :eek: Bo po co przepłacać , a i dźwięk taki sam :smile:

Po prostu swoje rewelacje pisz w odpowiednim miejscu - wątku, a nie tutaj to tyle albo jak dla Ciebie aż tyle .

PS . sam miałem Altusy 75 i po latach wiem co chciano powiedzieć w tym czasopiśmie, teraz mam Spendory SP1.

jwivo

New member
Fatman_1 -> niektórzy oglądają np. mecz z kumplami albo film z rodziną i trudno wszystkich usadzić na wprost.
Wbrew cyferkom pomimo teoretycznie lepszej matrycy w W4500 przegrywa on z W5500 z uwagi na gorszą czerń słabszą płynnośc i brak B3. Tak więc czasami okazuje się, że cyferki to nie wszystko.

SDman

Banned
ddarekk napisał:
Jest nowy soft Wersja: 000.026.038.022 do 9604
już sciąga się, a swoją drogą mogli by choćby po angielsku pisać co dokładają- korygują było by miło. Ale zbieram sobie i to też prześlę tak jak prośba o wygaszenie matrycy przy słuchaniu stacji radiowych z neta -Ambilight tylko i grające radio tak być powinno.

SDman

Banned
ściągnąłem po analizie jest to ten sam plik zip z porzedniej aktualizacji 23/08/09 bajt w bajt i taką samą datą upg z dn. 19/08/09 więc cosik zamieszali webmasterzy na serwerze, sam TV nie daje się nabrać i nie pobiera nowego softu z neta.

vienna1980

Member
Bez reklam
Jeżeli telewizor sam nie pobiera nowego softu,to znaczy że ten soft najnowszy nic nie wnosi do poprawy funkcjonowania telewizora i nie trzeba pobierać softu przez usb.Telewizor sam ci wyświetli komunikat żeby pobrać najnowszy soft,jeśli uzna to za stosowne.Pobieranie softu przez usb jest tylko dla tych osób,którzy nie mają połączonego telewizora z internetem.

dune2

New member
Bez reklam
SDman napisał:
oczywiście nie masz i siejesz absolutne zamieszanie , "cork" słusznie zauważył ,że od W5500 sporo osób może uznać za lepsze W4500 - lepsze podświetlenie i lepsza matryca 10 bit.
Pewnie "głośniki" Altusa też są dla Ciebie najlepsze, bo nigdy nie czytałeś fachowych czasopism gdzie w 1 z nich był opis przeróbki tych kolumn. Proponowali zacząć od wysokotonowego , potem zmienić średniotonowy, potem basowy na końcu zwrotnice, a jeszcze na końcu jak zostało samo pudło stwierdzono, że ono również do niczego się nie nadaje po za opałem !
Chłopie, Kolego? Ja nikomu niczego na siłę nie wmawiam tylko stwierdzam fakty, napisałem Ci również ,że w swojej klasie W5500 jest bardzo dobrym wyborem ale Ty chcesz Wszystkim wmówić, że może on zagrozić nawet 9704 ?! -otóż NIE bez szans. Sony odpowie serią X ale ty pewnie i tak tego nie zrozumiesz i wybrałbyś .... wiadomo co :eek: Bo po co przepłacać , a i dźwięk taki sam :smile:

Po prostu swoje rewelacje pisz w odpowiednim miejscu - wątku, a nie tutaj to tyle albo jak dla Ciebie aż tyle .

PS . sam miałem Altusy 75 i po latach wiem co chciano powiedzieć w tym czasopiśmie, teraz mam Spendory SP1.
Zamieszanie bo pisze prawde a nie zachowuje sie jak urazone dziecko czyli jak Ty ?Skoncz juz pisac te bzdury bo naprawde nie przekonasz mnie i pewnie nikogo kto zobaczy 9664 na zywo i przekona sie o jego slabych katach i wcale nie takim znowu dobrym odbiorze.
Stajesz sie juz poprostu nudny bo argumentow nie masz a zarzucanie mi stale ze sie nie znam naprawde nie robi na mnie wrazenia a Ty stajesz sie smieszny - znawca sie znalazl bo pare testow przeczytal :)
Masz widze glowe wyplukana testami i jak klakier powtarzasz to co wyczytales a moze warto samemu porownac pare tv i ocenic nie kierujac sie testami ? polecam.
Fakt jest taki ze W5500 ma nie gorszy obraz od Philipa 9664, pobiera mniej pradu o 100 W, ma 5 lat gwarancji a dzwiek w glosnikach jest tak samo srednio dobry.I guzik tu ma znaczenie ilu bitowa ma matryce jeden i drugi skoro tego poprostu nie widac.
I to stwierdzi wiekszosc ludzi ktorzy zamiast czytac tylko forum i testy pojda i sami obejrza jaki odbior ma dany Tv.
I sam tu nie pisz jak Ci nie odpowiada albo nie czytaj bo po co komu Twoje argumenty polegajace na cytowaniu testow a jak ktos chce specyfikacja techniczna sie kierowac moze sam ja znalesc a Twoje wychwalanie tego TV ktory w realiach taki dobry nie jest tylko wprowadza ludzi w blad.

Poza tym rozumiem ze masz klopot ze zrozumieniem tekstu pisanego ale klamiesz to juz chyba celowo ? Gdzie ja Ci napisalem slowo o tym ze W5500 moze zagrozic Philipsowi 9704 ? proponuje odpoczac chwile zanim cos napiszesz.

Fatman_1 napisał:
Telewizor ogląda się na wprost.
Nie wiem po co miałbym siadać z boku...:confused:
Dokladnie dlatego tworcy plazm to idioci a TV LCD sa po to zeby siedziec dokladnie calkowicie przed nim i to w kolnierzu ortopedycznym zeby ruchy glowa nie pogarszaly jakosci.

Ostatnia edycja:

SDman

Banned
dune2 napisał:
Twoje fakty sa nieprawdziwe bo fakt jest taki ze W5500 ma nie gorszy obraz od Philipa 9664..
a jeszcze taka moja dobra rada:
weź kabel CINCH (taki cienki czarny z żółtymi końcówkami) kupiony od Ruskich na stoisku , weź też kabel HDMI co najmniej Bandridge SVL,
Podłącz Philipsa wspomnianym CINCH'em, a Sonego Bandridge'm i utwierdź się w swoim przekonaniu, że W5500 ma lepszy obraz no bo dźwięk to taki sam :-D . Stadko kolegów oraz fachową obsługę nie zapomnij poprosić o sugerowana subiektywną ocenę no bo po co przepłacać :smile: .

dune2

New member
Bez reklam
SDman napisał:
a jeszcze taka moja dobra rada:
weź kabel CINCH (taki cienki czarny z żółtymi końcówkami) kupiony od Ruskich na stoisku , weź też kabel HDMI co najmniej Bandridge SVL,
Podłącz Philipsa wspomnianym CINCH'em, a Sonego Bandridge'm i utwierdź się w swoim przekonaniu, że W5500 ma lepszy obraz no bo dźwięk to taki sam :-D . Stadko kolegów oraz fachową obsługę nie zapomnij poprosić o sugerowana subiektywną ocenę no bo po co przepłacać :smile: .

To zes mistrzu rozgryzl celowe antyPhilipsowe dzialanie Panow w EuroAgd gratuluje.
Lubisz konfabulowac wiec moze wyjdz dalej niz wmawianie mi ze uwazam W5500 za zagrozenie dla Philipsa 9704 i moze przyjmij teze ze jestem pracownikiem Sony albo bylym pracownikiem Philipsa majacym uraze do tej firmy.
Wiesz polecales mi w ktoryms poscie laryngologa to ja Ci moze psychiatre polece.......

SDman

Banned
dune2 napisał:
I guzik tu ma znaczenie ilu bitowa ma matryce jeden i drugi skoro tego poprostu nie widac.
wot specjalista z Ciebie, no taki spec to i Pioneera Kuro może w kozi róg zapędzić i to nie Sonym W5500, a Orionem za tysiaka z Allegro.
Bo po co komu specjalistyczny sprzęt pomiarowy, specjaliści, jak wystarczy nam kolega - > dune2.
A i prośba nie zaprzestawaj pisać swoich rewelacji dokładnie tu w wątku o 9664, bo przez to jest to najbardziej poczytny wątek o TV, a ludzie i tak sami zdecydują kto ma rację - tak trzymaj ;-) .

SDman

Banned
dune2 napisał:
Wiesz polecales mi w ktoryms poscie laryngologa to ja Ci moze psychiatre polece....
no co Ty ja od serca to zrobiłem, martwię się, że nie słyszysz dobrze, a Ty mi psychiatrę -może łagodniej psychologa wystarczy?
A ja myślałem, że kolegami jestesmy :( .

dune2

New member
Bez reklam
SDman napisał:
wot specjalista z Ciebie, no taki spec to i Pioneera Kuro może w kozi róg zapędzić i to nie Sonym W5500, a Orionem za tysiaka z Allegro.
Bo po co komu specjalistyczny sprzęt pomiarowy, specjaliści, jak wystarczy nam kolega - > dune2.
A i prośba nie zaprzestawaj pisać swoich rewelacji dokładnie tu w wątku o 9664, bo przez to jest to najbardziej poczytny wątek o TV, a ludzie i tak sami zdecydują kto ma rację - tak trzymaj ;-) .
A po co Ci Kuro masz 9664 ze swoimi swietnymi katami i obrazem..........
Specjalistyczny sprzet pomiarowy jest dla specjalistow a testy po to by laik mogl sie na czyms opierac dokonujac wyboru przy zakupie.
Pomine watek ze wiele testow jest sponsorowanych ale test to jedno realia to drugie.
Jest taka reklama ktora ma madre stwierdzenie ze jak nie widzisz roznicy to po co przeplacac.
Chcesz sie "podniecac" lepsza specyfikacja modelu 9664 od W5500 rob to ale nie wywieraj presji na kazdego kto to podwazy a sadzac po tym jak wsiadles na mnie wlasnie tak lubisz robic.

Kazdy ma prawo do swojego zdania a moje jest takie ze w realnym porownaniu Sony W5500 i Philips 9664 to wlasnie Sony wypada lepiej bo:

(fakty)
- ma lepsze katy widzenia
- pobiera mniej pradu (o 100W mniej)
- ma 5 letnia gwarancje
- jest tanszy ok 1000-2000

(subiektywne odczucia)
- ma podobna jak nie lepsza jakosc odbioru
- ma porownywalny dzwiek

Dlatego tez jak ktokolwiek chce kupic dobry TV a jednoeczesnie najlepszy w tak popularnym "stosunku" jakosc/cena to powinien wybrac Sony W5500.
Dla tych co chca czuc komfort posiadania czegos co jest lepsze w testach niech kupia Philipsa 9664.Sprawa jest wiec prosta i zawsze beda ludzie jak ja racjonalisci co patrza na przelozenie ceny do jakosci i realnie widzianej roznicy a i tacy ktorzy beda wmawiac sobie ze jest wyraznie lepsze bo w testach wypadlo lepiej.
Per analogia mam znajomych ktorzy dadza za karte graficzna do komputera 100 % wiecej pieniedzy niz inni tylko po to zeby miec w testach wynik 5 % lepszy a ze nigdy tego nie odczuja to juz zupelnie inna kwestia.

Ostatnia edycja:

piteremiter

New member
Drodzy koledzy
Zabiorę głos w waszej "prywatnej potyczce" ponieważ jako osoba poszukująca porad i sugestii na forum w pośredni sposób przyczyniłem się do waszego sporu. Nie wiem czy zauważyliście ale od dobrych kilku stron wasza dyskusja mija się z sensem i to nie dlatego że nie jestescie w stanie przekonać się nawzajem do własnych racji ale dlatego że mówicie o dwóch różnych rzeczach i obaj macie poniekąd rację :)
Ustalanie jakichkolwiek prywatnych rankingów zawsze niesie ze sobą kwestię braku obiektywności i pewnej dozy konformizmu. Mówiąc, że jakiś telewizor jest lepszy (czy działa lepiej) od innego bazujemy na :
a) własnych odczuciach i obserwacjach
b) opiniach ludzi których zdanie respektujemy (np Kiki)
c) ilości opinii ludzi dla nas anonimowych gdzie sugerujemy się skalą zjawiska
Oczywiście jeden z kolegów ma prawo uważać, że w danym momencie i danego dnia tv sony odbierał w tym sklepie lepiej od innych i obraz wzbudził jego większe uznania. Oczywiście ktoś bardziej dociekliwy może postawić w wątpliwość czy warunki do oceny obrazu i dżwięku telewizorów były jednakowe. We wszystkich testach i porównaniach jakie się przeprowadza dokłada się wszelkich starań aby porównywane produkty miały równe szanse na starcie (czytaj takie same warunki). W przeciwnym wypadku test nie ma po prostu sensu. Dlatego tak wiele zaufania mają forumowicze do testów Kikiego. I nie chodzi tu o kupowanie czegoś co się komuś podoba a nie nam. Chodzi o bardziej fachowe podejście do tematu niż można to zrealizować na terenie sklepu. Nie jest przypadkiem że zarówno osoby kupujące droższe sprzęty jak i sami sprzedający często proponują prezentację w domu bo dopiero wtedy mozna powiedzieć że dany model U MNIE W DOMU - PRZY MOICH WARUNKACH GRA LEPIEJ. U innego testującego werdykt może byc zupełnie inny bo i warunki są inne. Od wielu lat jestem miłośnikiem zegarków i wasz spór jak żywo przypomina mi dyskusje miłośników Omegi, Breitlinga, Fortisa etc o wyzszości danej marki czy modelu a wszystko tak naprawdę sprowadza się do osobistych preferencji, potrzeb, zastosowania itd.
Mam nadzieję że mój długi i nudnawy post zachęci Was do zakopania topora wojennego.
Pozdrawiam

SDman

Banned
piteremiter napisał:
Od wielu lat jestem miłośnikiem zegarków i wasz spór jak żywo przypomina mi dyskusje miłośników Omegi, Breitlinga, Fortisa etc o wyzszości danej marki czy modelu a wszystko tak naprawdę sprowadza się do osobistych preferencji, potrzeb, zastosowania itd
Bardzo mądra wypowiedź, ale spytam czy posiadają one swoje klasy czy każdy zegarek Omegi będzie lepszy od np droższego Fortisa ?
Bo sporu tak na prawdę nie ma każdy z TV jest dobry ale w swojej klasie i to usiłuję koledze -> dune2 uświadomić (martwią się zapewne Ci co kupili
Sonego serii Z bo W jest lepszy) przepłacili ? No nie taka jest prawda.

dune2

New member
Bez reklam
SDman napisał:
Bardzo mądra wypowiedź, ale spytam czy posiadają one swoje klasy czy każdy zegarek Omegi będzie lepszy od np droższego Fortisa ?
Bo sporu tak na prawdę nie ma każdy z TV jest dobry ale w swojej klasie i to usiłuję koledze -> dune2 uświadomić (martwią się zapewne Ci co kupili
Sonego serii Z bo W jest lepszy) przepłacili ? No nie taka jest prawda.
Juz tyle postow napisalem a Ty dalej nie rozumiesz.Ciagle wmawiasz mi cos czego nie napisalem.
Gdzie niby twierdze ze Ci co kupili Z a nie W przeplacili niepotrzebnie ?
Tak samo gdzie twierdze ze Philips 9704 nie jest lepszy od Sony W5500 ?
Trzymaj sie faktow bo to bardzo denerwujace jak piszesz klamstwa.

Porownwanie dotyczylo od poczatku do konca modelu Sony W5500 i Philipsa 9664 i podkreslalem od poczatku ze w moim odczuciu i paru znajomych lepszy jest Sony.Nigdzie nie napisalem ze Philips 9664 to ta sama klasa co Sony W5500 bo po 1 to inni producenci wiec nie mozna mowic o klasach po 2 Tv nie dzieli sie na klasy a na jakosc.

piteremiter

New member
I tu właśnie dotykasz sedna sprawy :)
Oczywiście nie każda Omega będzie lepsza od Fortisa bo są modele z bardzo skomplikowanymi mechanizmami (czego na ogół nie widać - wiedzą o tym fachowcy i maniacy zegarkowi). Mimo, ze jestem milośnikiem marki Omega wypuszcza ona na rynek modele z prostymi i tanimi mechanizmami gdzie nadrabia renomą marki i jakością. Myślę, że z tv jest podobnie tzn są ludzie którzy zapłacą 60-80-100 tys za zegarek z wyczesanym mechanizmem i limitowanej edycji poczym umieszczą go w rotomacie i są tacy którzy za 1 tys kupią poczciwą certinę i będą najszczęśliwsi na świecie. Mało tego na pewno wśród tych drugich pojawią się głosy że kupowanie innego zegarka nie ma sensu bo człowiek nie boi się go nosić jest tani w eksploatacji i bardzo uniwersalny .... cóż de gustibus non est disputandum , ot cała prawda

SDman

Banned
dune2 napisał:
Chcesz sie "podniecac" lepsza specyfikacja modelu 9664 od W5500 rob to ale nie wywieraj presji na kazdego kto to podwazy a sadzac po tym jak wsiadles na mnie wlasnie tak lubisz robic
No właśnie kiepsko czytasz specyfikacje (Philips ma mniejszy kontrast na papierze, a gra lepiej) i bzdury wygadujesz o poborze prądu, jakości dźwięku, a i design to 2 światy! Wiesz chociaż co to urządzenie pomiarowe -miałeś kiedyś w ręku ?
Więc ja czytam, stwierdzam fakty i popieram własnymi testami (10 dni na zwrot), Ty tylko własne odczucia z miejsca najgorszego z możliwych. Żal.

piteremiter

New member
Wracając na chwilę do sedna sprawy SDman powiedz mi jak wyglada kwestia dopasowywania obrazu do wielkości panela, czy w trybie auto dzieje się to szybko i bez problemów ? Jak wygląda sprawa z rozciąganiem postaci na ekranie ? Pamiętam, że jak ostatnio zmieniałem tv to własnie te elementy zdecydowały że kupiłem plazmę a nie lcd ....

dune2

New member
Bez reklam
SDman napisał:
No właśnie kiepsko czytasz specyfikacje (Philips ma mniejszy kontrast na papierze, a gra lepiej) i bzdury wygadujesz o poborze prądu, jakości dźwięku, a i design to 2 światy! Wiesz chociaż co to urządzenie pomiarowe -miałeś kiedyś w ręku ?
Więc ja czytam, stwierdzam fakty i popieram własnymi testami (10 dni na zwrot), Ty tylko własne odczucia z miejsca najgorszego z możliwych. Żal.
Z Toba musi byc cos nie tak a "Żal" to pisza sprawni umyslowo inaczej na forum onetu widac podobny masz poziom.

Ciekawe ze po to piszemy od paru stron porownujac dwa TV zebys teraz przyczepil sie wygladu.
Lem mial racje apropos ludzi w internecie tyle ze nie sprecyzowal ze niektorych.

A co do poboru pradu to juz podam zgodnie z producentem :
http://www.sony.pl/product/t46-w-series/kdl-46w5500#pageType=TechnicalSpecs
http://www.consumer.philips.com/c/t...y-47-cale-full-hd-1080p-47pfl9664h_12/prd/pl/

Sony - 172 W
Philips - 263 W

A i zeby nie bylo to pisalem wielokrotnie ze opinia o tych TV to moje prywatne odczucia do ktorych mam prawo a ze ten osobnik nie jest do konca zwrownowazony i musi koniecznie narzucic mi jedyna jego sluszna prawde i ciagnie klotnie dalej to juz nie moja wina.

Ostatnia edycja:
Do góry