piteremiter napisał:
SDman rozumiem, że jesteś użytkownikiem tego lcd ?? Powiedz mi jedną rzecz : czy ten philpsiak można porównac jakościa obrazu do plazmy ? Chodzi mi o to że jak jakis czas temu gdy kupowałem tv (na ścianie wisi panas th42pv80) to równiez myslałem o lcd ale zniechęcało mnie to że obraz w prawie kazdym był bardzo ostry, zbyt kontrastowy jesli wiesz o co mi chodzi, brak było takiej gładkości obrazów na ekranie. Dlatego wybrałem plazme .... ze zdjęć tegi philipsiaka wyglada ze nie ma takiego problemu ale wolę sie dopytać
Tak jak najbardziej jestem posiadaczem , więc po kolei :
Philipsowi zarzucało się słabe kąty i poziomy czerni, ten model całkowicie z tym zrywa kąty są bardzo dobre, jeśli kąty ktoś próbuje porównać w warunkach sklepowych przy oświetleniu jarzeniowym i nie wiadomo jak ustawionych (np załączony czujnik światła lub nie) to BŁĄD !
Poziom czerni jak na podświetlenie CCFL to ścisła czołówka -więc do Plazm się zbliża ale pewnie droższemu bratu 9704 ustąpi miana jednej z najlepszych reprodukcji czerni i jej szczegółów. Ja lubię widzieć np gościa w marynarce czarnej lub grafitowej ze szczegółami wzrokami itd, a w niektórych (ponoć mających dobre poziomy czerni) to widać jeden wielki czarny -nawet klap na marynarce nie widać !
Paleta barw oraz głębia (w plazmach nawet jak 3 wymiar) reprodukowana jest w tym modelu jak w Plazmach normalnie jak nie LCD -super.
Philips w tym zawsze był dobry -Loewe ponoć najlepsze.
Ale konkretnie teraz czas na odpowiedź:
Philips w swoich ustawieniach fabrycznych nie pozwala sobie na popsucie obrazu ! Są one bardzo dobrze dobrane dla różnych odbiorców !
Ma możliwość oczywiście własnych ustawień, choć jako jedna z nielicznych firm nie wpuszcza w jakieś super zaawansowane ustawianie tysiąca kolorów i jak dla mnie całe szczęście !
W moim odczuciu możesz z niego zrobić (własne ustawienia lub kinowy fabrycznie) najbardziej zbliżony LCD do Plazmy ! Ale z tym co najlepsze dla LCD w odsieczy -poziomem bieli i jak ktoś lubi ostrością.
Choć proponuje aż tak go nie poskramiać a da namiastkę HD nawet z SD ! O programach w których jest wzmianka np. "na TVP HD jest w jakości HD" to obraz SD (tylko taki mam -tuner TechniSat -kabel konkretny SCART RGB) zapiera dech !
Stary model 9976 grał ostro (swietny upscaling cyfrowego SD) ale nie miał takiej czerni , kątów i palety barw -płomień był żółty, a w 9664 żółty z pełnym spektrum czerwieni - realizm ! Zdjęcia z mojego Sony H20 na żadnym monitorze LCD TFT (IPS SPVA nie mam) tak nie wyglądają !
Nowy świetnie skaluje SD i to co powyżej więc jak dla mnie godnie zastąpił 4 letniego 32" Phila no i ma 42" . Następny to już nowa technologia