Co do kalibracji z tych filmików z youtube to o ile z jasnością i kontrastem obrazu nie mam problemu to jak mam ustawić kolory z tego filmiku AVS HD 709 Color Clipping? Ustawiłem tak żeby znikły te migające paski na każdym kolorze (wtopiłem je w kolor). Nie wiem czy to jest poprawne ustawienie ale efekt jest taki że jak wczoraj na tvn7 leciał "Batman: początek" to na scenach czarnych, szarych czasami pojawiały mi się te atrefakty (nie było to nagminne i takie jak na zdjęciach niektórych osób w tym temacie,ale było - tyle tylko że ja od zakupu nie miałem aż takich problemów) Natomiast po tych korektach wg filmików wszystko ale to wszystko co złe zniknęło. Ani razu nie pojawiła mi się plamka a oglądałem ponad godzinę...
Generalnie to główne założenie tych filmików jest raczej odwrotne, ustawiasz tak, żeby przestały się wtapiać przed punktem granicznym
Ale jeśli u Ciebie faktycznie faktycznie taka metoda pomogła to ciekawe, bo w teorii powinieneś po takiej korekcie stracić szczegóły w cieniach i jaskrawych kolorach. Jeśli to faktycznie metoda na "naprawienie" Philipsa to ciekawi mnie jakimi ścieżkami chadzają ich programiści pisząc soft do tych TV.
Tak jak z jasnością, od 235 do 219 powinny paski stopniowo migać. Druga strona nie powinna migać w ogóle, ale nic się nie stanie, jeśli od 237 do 241 będą trochę migać.
Akurat jeśli paski przekroczyły 235, ale migają tylko do 241, to znaczy że TV jest bardzo źle ustawiony. Po pierwsze samo przekroczenie progu referencyjnego oznacza , że TV/aplikacja/ustawienia sygnału źródłowego mogą być źle dobrane. Jeśli mimo tego czerń jest czarna a nie szara to może być ok, zależy w jakim zakresie działa odbiornik, tylko w takim przypadku paski powinny migać do koloru 254. Jeśli nikną wcześniej to znaczy, że jest przesadzony kontrast lub nasycenie kolorów i stracimy szczegóły z najbardziej jaskrawych odcieni, a strata od 240 do 255 to już całkiem sporo.
Natomiast bazując na tych filmikach nie ustawia się obrazu tak, żeby kolory i szarości znikały poza zakresem 16-235. To jest kwestia ustawień zakresu kolorów, nie suwaków. Generalnie w zależności od stosowanego zakresu powinny zlewać się w jednym z dwóch punktów: 235 lub 255 (przy ciemnych kolorach: 0 lub 16)
Jeśli migają poza 235 - ustawiamy tak, żeby zlewały się na samym końcu.
Jeśli nie migają poza 235 - ustawiamy tak, żeby zlewały się w punkcie 235.