Słuszna uwaga. Niestety ustawienia od Kikiego dawały identyczny efekt. Kontrast w nich był polecany na poziomie 88.
Pamiętaj, że są 2 typy kontrastu - podświetlenia i obrazu. Ten obrazu wraz z jasnością odpowiadają za szczegóły w cieniach i biel i kontrast obrazu na 100 wcale nie jest błędem, bo najlepszą biel osiągasz, gdy kontrast obrazu jest między 80-100. Na moim 43-calowym idealnym ustawieniem było kontrast obrazu na 100 i jasność na 49, wtedy miałem najlepszą biel i szczegóły w cieniach nie znikały. Natomiast kontrast podświetlenia miałem na 54, dla lepszej czerni, i to właśnie kontrast podświetlenia w fabrycznych ustawieniach jest zawsze na 60 ustawiony, a kontrast obrazu zawsze na 100. Dodatkowo głębszą czerń i lepszą szarość uzyskujesz w 2 i 20 pkt balansu, jak tam coś skopiesz, to cały obraz się posypie.
Miałem ustawienia od kikiego, ale nie pasowały pod mój model, bo obraz stawał się wyprany z kolorów. Profesjonala kalibracja ma to do siebie, że obraz zawsze jest żółtawy/pomarańczowy, najbliższy 6500 K (ciepłe, tak jak widzi ludzkie oko), drugim ustawieniem jest D70 - bardziej zimne kolory, do których jesteśmy najbardziej przyzwyczajeni, bo tak miała większość z nas ustawione stare telewizory (zazwyczaj fabryczne ustawienia obrazu Standard albo naturalny).