Ponieważ mam okazję użytkować Phila 9704 w wersji 46-calowej pozwolę podzielić się kilkoma spostrzeżeniami, które mogą innym ułatwić wybór tego (lub innego) modelu:
ZALETY:
- doskonała czerń z dużą ilością szczegółów
- REWELACYJNY Ambilight Spectra 3 !!! - kto nie używał tego w ciemnym pokoju, podczas oglądania TV wieczorem nie zrozumie o co chodzi, ale dla mnie to po prostu nowe odkrycie i olbrzymi plus dla Philipsa
- doskonała ostrość i szczegółowość obrazu przy oglądaniu materiału HD (n-ka, filmy mkv 1080p, PS3)
Ogólnie zalety sprowadzają się do świetnej jakości obrazu jaką generuje Phil (matryca Sharp) oraz korzyści wynikających z Ambilight.
WADY:
Główna wada jak dla mnie: o funkcjach "multimedialnych" tego telewizora można po prostu zapomnieć:
- masakrycznie wolny procesor powoduje, że używanie DLNA w tym TV mija się z celem (rendering zdjęć, odtwarzanie filmów wymaga sporej cierpliwości, w porównaniu z PS3 to po prostu przepaść)
- WebTV to kolejny gadżet dla "bardzo cierpliwych" użytkowników, dla mnie to oznacza "przetestuj i zapomnij"
- TV nie czyta sensownie praktycznie żadnych materiałów HD (z nośników zewn i przez DLNA) poza podstawowym AVI (brak obsługi mkv, mpeg 4, DTS itp)
Generalnie jeśli ktoś koncentruje się na wysokiej jakości obrazu i oglądaniu materiałów przesyłanych przez inne źródła (SAT, BRD, PS3) to gorąco polecam.
Natomiast użytkownikom, którym zależy na funkcjach multimedialnych wbudowanych w TV (obsługa multimediów z nośników podłączanych po USB, DLNA) sugeruję porównać sobie możliwości Samsungów, które w tym zakresie radzą sobie o niebo lepiej.
pozdrawiam,
Paweł