skorzystaj z kalibracji - napisz do marek@avx.com.pl , on Ci powie co i jak.
słuszna racja, to inna bajka nie koniecznie lepsza.weepon napisał:Aczkolwiek to jest wątek 9704 i ni bardo che tutaj sie rozwijac o pionku.
na moim 9664 jest pełne 1080p po automacie z PS3 Slim -może kabelek !?mateo84 napisał:Wie ktoś może dlaczego ten model nie obsługuje rozdzielczości 1080p gdy podłączymy PS3? dochodzi do 1080i a gdy testuje 1080p wyświetla sie komunikat że OBSŁUGA TEGO FORMATU NIEDOSTEPNA.
SDman napisał:na moim 9664 jest pełne 1080p po automacie z PS3 Slim -może kabelek !?
absolutnie nie inwestuj, musi to być coś innego, ja mam vianco płaski i w oplocie metalowym (oba 1,3b) za grosze (ruskie i wyprzedaże z hurtownimateo84 napisał:No właśnie nie wiem czy to kabelek, mam jeden co przysłali mi z ps3 jakiś tandetny chyba ( nie jest to oryginał sony) i mam lepszy z hamy za jakies 80zł za 1.5m i na obu to samo. Ciekawe czy jak kupie ten z sony, będzie ok... tak czy siak musze kupic jeszcze jeden więc nie wiem czy kupić standard z sony do ps3 czy zainwestowac w coś lepszego?
Panowie, czy komus udalo sie juz wyeliminowac ten efekt ?rybka.w napisał:Nie miałem okazji sprawdzić filmu czy sportu tak dokładnie bo mam remont w domu i bałagan do tego niesamowity, ale jak wczoraj puściłem film w Divx na odtwarzaczu DVD tp mi z wrażenia szczęka opadła bo obraz był naprawdę ładny
Ustawienia mam niezbyt ale mogę podać :
Asystent ustawień:
obraz 1 Motyl : wybór
- po lewej
pingwiny - wybór po prawej
twarze : wybór po lewej
ogód : po prawej
Kanion- po lewej
Kontrast - 70
Jasność - 54
kolor - 60
Nasycenie - 0
Ostrość- 6
Redukcja szumów - średni
Odcień - normalny
Perfext pixel HD-
- Perfect natural Motion- minimum
-200 Hz Clear LCD - włączony
- Ostrość zaawansowana - włączony
-Dynamiczny kontrast- minimum
- Dynamiczne podświetlenie- najlepsze zasilanie
- Zmniejszenie usterek mpeg - wyłączony
-wzmocnienie kolorów - średni
-Tryb PC- wyłączony
-Czujnik światła - włączony
-Format obrazu- auto
-Tryb automatycznego formatowania- auto dopasowanie obrazu
-zmiana obrazu- tego nie zmianiałem bo jest OK
Nie wiem jak zlikwidować efekt obrazu teatralnego i jak ustawić żeby obraz był bardziej wyrazisty, ostrzejszy( na SD). I ta biel czasami rzuca się w oczy że jest różowawa, ale tylko czasami.
Teraz oglądam na tvp2 jaikś serial w opcji Standard i obraz jest SUPER
Pozdrawiam.
sorry że może trochę haotycznie ale brak czasu. Wybaczcie
grenis napisał:Panowie, czy komus udalo sie juz wyeliminowac ten efekt ?
wyłącz picture motion w ustawieniach obrazu
Technologia 100/200 Hz
Jedną z nich wad telewizorów LCD jest tzw. efekt smużenia, który może być szczególnie widoczny podczas prezentacji dynamicznych scen. W momencie, gdy wybrany piksel jest "wygaszony" i nagle ma zaświecić, musi zajść zmiana struktury fizycznej ciekłych kryształów. Niestety proces ten nie przebiega natychmiastowo, lecz zajmuje od kilku do kilkunastu milisekund, czego efektem jest wspomniane rozmycie obrazu.
Producenci doszli do wniosku, że prowadzenie prac nad strukturą ciekłych kryształów, z których są zbudowane panele LCD nie rozwiąże opisanego problemu. Wpadli więc na inny pomysł, tzn. postawili na zwiększenie typowej częstotliwości odświeżania z 50 (w przypadku sygnału PAL) do poziomu 100 Hz czy nawet 200 Hz.
Zwiększenie częstotliwości odświeżania udało się uzyskać poprzez umieszczenie dodatkowych klatek pomiędzy już istniejącymi. Dzięki temu obraz w porównaniu do standardowego 50-hercowego cechuje się znacznie lepszą płynnością.
Niestety jest też pewien minus takiego rozwiązania. Prezentowany z tak wysoką częstotliwością obraz jest wręcz za płynny i wydaje się zbyt naturalny co powoduje, że mamy do czynienia z tzw. efektem teatru telewizji (oderwanie postaci od tła). Aby go zminimalizować polecamy wybrać minimalny poziom aktywności tego systemu (zazwyczaj producent daje możliwość wyboru minimum 3 poziomów aktywności poprawy płynności ruchu).
Hej no dobrze ale jak masz 100 hz czy 200 hz to nie masz wyboru funkcji np minimalnej, średniej czy max, poprostu albo wyłączasz te 200 hz i wtedy lcd działa na 100 hz przynajmniej tak mi sie wydaje że wtedy działa na 100 hz. Albo włączasz i masz tzw teatr czy jak tam to się zwie. natomiast przy tych innych ulepszaczach poprawy obrazu juz tam są właśnie funkcje o których pisze wyżej czyli wybór minimalny , średni i max. Rozumiem że na tych innych ulepszaczach trzeba zrobić wszystko na minimum żeby to wszystko grało tak? Tylko w takim razie cały czas się zastanawiam po co wydawać tyle kasy skoro wszystko musi być wylaczone ale i tak pewnie kupię którtegoś z phlipsa :_) Pozdrawiamthx, obecnie przymierzam sie do zakupu tego cacka i jestem na etapie testow, wiec teraz bedac w sklepie juz nie bede musial grzebac w gaszczu ustawien zeby probowac pozbyc sie tego efektu.
Widze jednak, ze nie wszyscy wiedza o co chodzi, wiec wrzucam wyjasnienie
[1] kto to wymyślił ? W materiałach jakiej firmy to znalazłeś ?tzw. efektem teatru telewizji (oderwanie postaci od tła).
[1] kto to wymyślił ? W materiałach jakiej firmy to znalazłeś ?
[2] jak wygląda odrywanie się postaci od tła ?
[3] czy tło jest statyczne a postać przemieszcza się w kadrze ? Np. przejazd rowerzysty na pierwszy planie przez kadr przy nieruchomej kamerze ?,
A może postać zajmuje centralną część kadru zaś tło się porusza ? Np. samochód wyścigowy trzymany (przez operatora - śledzącą kamerą)
Przyznam , że jestem w lekkim szoku.
W życiu takiego odrywania nie widziałem, a widziałem dużo.
No i na jakim materiale to cudo jest widoczne ?
- DVD (PAL = 25 fps czy NTSC = 30 fps)
- HD 24 czy 25 czy 30 frame per secound
- inne ?
http://www.kinodomowe.idg.pl/news/353800_2/Jak.zoptymalizowac.telewizor.HD.html[1] kto to wymyślił ? W materiałach jakiej firmy to znalazłeś ?
Mam wrażenie, że mamy różne modele Philipsów , bo ja pomimo wielkiej perfidii w stosunku do swojego 9704, jeżeli chodzi o nastawy obrazu, nie miałem tyle "szczęścia" co kolega. Stosowałem różne, jeżeli chodzi o jakość, materiały od divixów, poprzez DVD, a skończywszy na mkv oraz innych wynalazkach, i muszę stwierdzić, że naprawdę trzeba włożyć wiele wysiłku , aby można było się do czegoś doczepić, oczywiście w racjonalnych granicach. Pomimo tego, typowego efektu tzw. teatru nie stwierdziłem. Natomiast przy alogicznych nastawach zauważalny był efekt rwania krawędzi przy scenach dynamicznych np. logo kanału w czasie szybkiego podążania kamery za akcją podczas meczu piłki nożnej. Nadal będę głosił, że w dużej mierze na jakość wyświetlanego obrazu przez 9704 ma zdecydowanie wpływ urządzenie, z którego dostarczamy sygnał, nie mówiąc oczywiście o rodzaju/jakości/ samego sygnału, a telewizor naprawdę, wręcz wzorowo /nie wzorcowo, bo do tego trzeba wielu testów porównawczych/, radzi sobie z tym co mu zapodamy.na materialach SD... przykladowo ogladajac jakis film dvd efekt ten od razu zwraca moja uwage. W sumie ciezko to wytlumaczyc, to trzeba po prostu zobaczyc.