Po kilku tygodniach namysłu zakupiłem p37x10y,mam go od kilku dni i podzielę się kilkoma pierwszymi wrażeniami z potencjalnymi kupującymi.
TV kupiłem na necie (aletanio24.pl-wszystko bez problemów). Początkowo szukałem LCD,ale po obejrzeniu u kolegi 42x10y na sygnale cyfrowym z Cyfry+ i mając porównanie na tym samym sygnale LCD-ka wybór padł na plazmę,tym bardziej,że model ten bardzo korzystnie przentuje się w relacji wielkość cena.
Długo wahałem się jedynie nad rozmiarem,bo doszło do tego,że 42 są tańsze od 37. Ja oglądam TV z 2-2,5 metra,mam niewielki pokój i wydaje mi się,że dokonałem otymalnego wyboru. Sygnał mam analog SD,cyfrowySD+kilka kanałów w HD (kablówka Stream). Jeśli chodzi o analog-gorzej niż na dotychczasowym CRT Philipsa,ale da się oglądać(inna sprawa,że Philips był 21 cali,nawe ta 37 przy nim to prawie kino ).Niektóre kanały naprawdę fajnie (na 4),niektóre gorzej,kilka beznadziejnie,ale nawet na CRT takie były.Ogólnie jako sprzęt do analoga oceniam ten TV na 4 z małym minusem(miałem u siebie LCD Sharpa na analogu i był gorszy). Najważniejsze,że ten telewizor nie uwydatnia żadnych zakoceń obrazu,nic nie śnieży,żadnych smużeń.Sharp kolory miał jak każdy LCD żywsze,ale był o wiele bardziej podatny na zakłócenia.
Sygnał Cyfrowy-lepsza jakość niż na analogu,tu już ogląda się to naprawdę przyjemnie - 4z plusem. Kanały HD-nawet przy ich niewiadomej rozdzielczości rzeczywistej-Bajka.Tu właśnie widać potencjał tego TV,podobnie jak na zdjęciach-coś pięknego.
Wracając do rozmiaru-do analoga 2 metry to nawet za duży ten TV,oglądam z 2,5 a i w zasadzie im dalej ty lepiej (ktoś kiedyś pisał,że katuje się analogiem na 42 z 2,5 metra-współczuję)
Przy cyfrówce z tej odległości w porzadku.
Przy HD-siadam sobie 1,5 metra przed TV i to jest w porządku.Pożyczyłem na kilka godzin Blue-raya od sąsiada i w tym przypadku to już w zasadzie żadna odległośc od TV nie jest potrzebna.U mnie dodatkowym argumenetem za mniejszym TV był mały synek,który przy większym TV dostałby chyba skrętu karku,bo lubi sobie z bliska popatrzeć na "tełełisor"jak tata nie patrzy.
Jeśli ktoś jest normalnym użytkownikiem TV,HD a Full HD nie zrobi żadnej różnicy,przynajmniej w relacji Plazma-HD a LCD-Full HD.
Nie docieram telewizorka,jedyne co to staram sie przy dłuższym ponad godzinnym) oglądaniu zmieniac format z Auto na ZOOM1 i odwrotnie.
Nic mi nie brzęczy i nie bzyczy.
Jako ciekawostka-przy pierwszej instalacji,jeszcze bez dekodera cyfrowego,na Finlandii znalazło mi na DVB-C 5 cyfrowych bezpłatnych kanałów z mojej kablówki (reszta zakodowana),ale niestety w analogowych były problemy z dźwiękiem.Dal mnie to nie ma znaczenia,ale kiedys pisaliśmy o DVB-C i u mnie tak to wygląda.
Może i przydługawy tekst,ale wiem,jak takie opisy mi pomogły w wyborze.Jeśli komuś pomoże ten mój-to ok.
Pewne jest jedno-wielkość telewizora oraz wybór plazma-LCD to tylko i wyłącznie kwestia indywidualnych upodobań.Ja poczytałem forum,opinie,charakterystyki,zobaczyłem plazmę na żywo i wiedziałem, w co się pcham.Wybór okazał się zgodny z oczekiwaniami.Nie rozczarowałem się,ale i nie spadłem z wrażenia(no może poza Blue-rayem).