ArtS007, nie dam sobie ręki odciąć ale czy podobnego efektu do mrówek nie da poprostu odrobinę dłuższe oglądanie normalnych ale zróżnicowanych programów?
piteron, powiedz znajomemu, że bardziej powinien dbać o dzieci - przede wszystkim minimum czasu przed telewizorem. Ponadto ja osobiście w przypadku bajek dla dzieci pracowałbym maksymalnie na standardowych nastawach - wzrok dzieci ma zdaje się większą czułość, sprawność ale też wrażliwość niż wzrok dorosłego człowieka i szkoda go męczyć zbyt jasnym i jaskrawym obrazem
mixer99, moja propozycja jest taka - spróbuj zresetować ustawienia obrazu do nastawów fabrycznych a później zastosować te
tutaj. W moim odczuciu dużo lepsze od fabrycznych. Poza tym kwestia tego, jak wygląda wyświetlany obraz mocno uzależniona jest od źródła sygnału (przykładowo w moim przypadku sygnał z satelity okazał się lepszym niż sygnał z kablówki oraz z anteny naziemnej) no i oczywiście od jakości nadawanego filmu czy innego programu. Zważ też, że zjawisko głębi ostrości (pierwszy plan ostry, tło rozmazane) jest całkowicie naturalne

W zależności od nastawów można taki efekt uzyskać na filmie, na zdjęciu oraz... w rzeczywistości - wyciągnij przed siebie dłoń (albo jakiś inny przedmiot) na odległość powiedzmy 20cm i skup na niej swój wzrok - dłoń będzie "ostra" a tło za nią rozmazane

Pamiętaj też, że TVN HD nadawany jest jako test. Ja przykładowo oglądam sporo filmów na regularnym TVN nadawanym z satelity. Większość jest okay ale przy części filmów czasem nie mogę uwierzyć, że to nie HD - jakość kolorów i ilość szczegółów poprostu zwala z nóg (przykładowo Czarę Ognia i Wyspę z McGregorem oglądałem z rozdziawioną gębę ;p).
Ponadto w Twoim przypadku lepszy byłby tryb 720p, jeśli Twój dekoder daje taką możliwość to przełącz na ten tryb. Wybór formatu obrazu 4:3/16:9 zależy jedynie od Twoich upodobań.